Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

Με «πυξίδα» εμπλοκή, «συνοχή» και μπίζνες

 


Σε Λευκωσία, Αθήνα και Αγκυρα τη βδομάδα αυτή ο Χ. Μάας

Ο ρόλος του αμερικανοΝΑΤΟικού «προπυργίου» που φιλοδοξεί να παίξει η κυβέρνηση για λογαριασμό της αστικής τάξης και της «αναβάθμισής» της, βάζοντας το λαό στο στόχαστρο των μεγάλων ανταγωνισμών, αναδείχτηκε ξανά τη βδομάδα που πέρασε, με φόντο και τις διεργασίες για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, ως κομμάτι των συνολικότερων επικίνδυνων σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έγιναν οι επαφές του γγ της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, την Τρίτη στην Αθήνα, με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, αμέσως μετά την επίσκεψη του πρώτου στην Τουρκία.

Οι ίδιες οι κοινές δηλώσεις Στόλτενμπεργκ - Μητσοτάκη ήταν από μόνες τους αρκετές για να χτυπήσουν καμπανάκι για τις εξελίξεις που «τρέχουν» στην περιοχή, με τη σφραγίδα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Επισκεπτόμενος τη χώρα λίγες μόνο μέρες μετά την άφιξη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, και μπαίνοντας κατευθείαν στο «ψητό», ο γγ του ΝΑΤΟ χαιρέτισε το γεγονός ότι «η Ελλάδα ξοδεύει το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα» και ότι προχωράει «στον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεών της, καθώς αυτό θα ενδυναμώσει το ΝΑΤΟ». Μια κυνική ομολογία ότι η αγορά των «Rafale» από τη Γαλλία, ο εκσυγχρονισμός των αμερικανικών «F-16», η σχεδιαζόμενη αγορά νέων φρεγατών και ο εκσυγχρονισμός όσων επιχειρούν έχουν ως προτεραιότητα την ενίσχυση του ΝΑΤΟικού στρατιωτικού «αποτυπώματος» στην περιοχή, και όχι βέβαια την υπεράσπιση της άμυνας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, όπως ψεύτικα ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε το γεγονός ότι «με τη συμμετοχή σας στις αποστολές του ΝΑΤΟ, από το Αφγανιστάν μέχρι το Κόσοβο, τα μαχητικά σας βοηθούν στην ασφάλεια των ουρανών του Μαυροβουνίου και το Πολεμικό σας Ναυτικό αποτελεί σημαντικό τμήμα της ναυτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ», ως κομμάτι των επιθετικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και «για να διατηρείται η Ελλάδα δυνατή», όπως είπε ο ίδιος, εννοώντας βέβαια την αστική της τάξη και όχι τους εργαζόμενους και το λαό. Τα δικά της συμφέροντα εξυπηρετεί ο ρόλος «μεντεσέ» στα επικίνδυνα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, ενώ χώρα και λαός μετατρέπονται σε στόχο.

Ο γγ του ΝΑΤΟ ήταν σαφής και για τις «προκλήσεις» που έχει να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ στην περιοχή: «Συζητήσαμε τους προβληματισμούς για την αυξανόμενη παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς αυτή έχει επιπτώσεις στο θέμα της ασφάλειάς μας. Γι' αυτό και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε μαζί», σημείωσε.

Αυτό το «μαζί» ανέλαβε να «μεταφράσει» και επιβεβαιώσει ο Κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος με την Τουρκία «απειλούν την ίδια τη συνοχή του ΝΑΤΟ, σε μία ζώνη στρατηγικού ενδιαφέροντος και για τις ΗΠΑ, για ολόκληρο τον δυτικό κόσμο».

Διερευνητικές «στο πνεύμα της συμμαχικής αλληλεγγύης»

Σε αυτήν τη βάση, ο Στόλτενμπεργκ περιέγραψε τα επόμενα βήματα στο παζάρι των Ελληνοτουρκικών, όπως εξελίσσεται με «χορηγούς» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Συγκεκριμένα, χαιρέτισε τον «μηχανισμό αποκλιμάκωσης» που ενεργοποίησε το ΝΑΤΟ στην έδρα του στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή των στρατιωτικών αντιπροσώπων των δύο χωρών υπό την επίβλεψη υψηλόβαθμων ΝΑΤΟικών αξιωματούχων, με συμφωνία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας.

Υπογράμμισε, επίσης, την ετοιμότητα της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας να τον αναπτύξει ακόμη περισσότερο και να τον εξελίξει σε «πλατφόρμα», που θα μπορεί «να δημιουργήσει χώρο για διπλωματικές προσπάθειες», με στόχο οι «διαφορές μεταξύ συμμάχων» να διευθετηθούν «στο πνεύμα της συμμαχικής αλληλεγγύης».

Διόλου τυχαία, σε αυτό το καθορισμένο πλαίσιο, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις (την προηγούμενη βδομάδα) περί σύστασης του μηχανισμού και τις συναντήσεις Στόλτενμπεργκ διαδοχικά σε Τουρκία και Ελλάδα, Δευτέρα και Τρίτη, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συναντήθηκαν, την Πέμπτη, στο περιθώριο φόρουμ στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας και αποφάσισαν «να δοθεί ημερομηνία για τις διερευνητικές». Ο ΥΠΕΞ, Ν. Δένδιας, είπε την Παρασκευή ότι ο Τούρκος ομόλογός του, Μ. Τσαβούσογλου, «δεσμεύθηκε να προτείνει συγκεκριμένη ημερομηνία» και πλέον «αναμένουμε από την τουρκική πλευρά». Εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι θα ξεκινήσουν μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15/10, όπως είπε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας.

Ολα αυτά με φόντο τις νέες τουρκικές προκλήσεις στα Βαρώσια στην Κύπρο, για τις οποίες ΗΠΑ και ΕΕ έσπευσαν να εκφράσουν «ανησυχίες» μήπως «περιπλέξουν το διάλογο» (βλέπε και δίπλα θέμα). Σε αυτό το φόντο, κατά πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χ. Μάας, ανέλαβε να επισκεφτεί εκ νέου, διαδοχικά Λευκωσία και Αθήνα, την Τρίτη (για συναντήσεις με πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών), ενώ θα μεταβεί και στην Αγκυρα, καθώς (και) οι Γερμανοί βάζουν πλάτη για εκκίνηση, το συντομότερο δυνατό, των διερευνητικών.

Κλοτσώντας, στο μεταξύ, το τενεκεδάκι και λίγο παρακάτω, ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας, την Παρασκευή, στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», ανέφερε: «Αναμένουμε να αρχίσουν σύντομα οι διερευνητικές επαφές. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Στο πλαίσιο της γερμανικής διαμεσολάβησης συμφωνήσαμε ότι οι συζητήσεις θα ξαναρχίσουν από το σημείο όπου διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2016», με θέμα συζητήσεων την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. «Στο μεσοδιάστημα μπορούν να γίνουν παράλληλες συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και - γιατί όχι - ανάμεσα σε εμένα και τον Πρόεδρο της Τουρκίας», είπε, παραπέμποντας σε ένα παζάρι που θα διεξάγεται πολυεπίπεδα. «Είναι προτιμότερο να δώσουμε μία ευκαιρία στη διπλωματία, προκειμένου να βρούμε μία κοινά αποδεκτή λύση. Εάν, τελικά, εξακολουθούμε να μην μπορούμε να συμφωνήσουμε, τότε θα πρέπει να απευθυνθούμε στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, δίνοντας το σχέδιο των επαφών.

Ενα σχέδιο όπου τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη. Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι από την άνοιξη του 2002 που ξεκίνησαν αυτές οι επαφές, μέχρι το 2016 που διακόπηκαν, 60 γύρους μετά, με την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν, η Τουρκία τις αξιοποιούσε πάντα ως βήμα για να προωθεί τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της, τις αμφισβητήσεις για το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου, των χωρικών υδάτων, την αποστρατιωτικοποίηση κ.λπ.

Π.χ. έχουν συζητηθεί θέματα όπως η «προσαρμογή» των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο (6, 8, 9 και 12 ν.μ., αναλόγως της περιοχής και της εγγύτητας με τις τουρκικές ακτές), με τα οποία θα «εναρμονιζόταν» και ο Εθνικός Εναέριος Χώρος (σήμερα η Ελλάδα έχει εναέριο χώρο 10 ν.μ. σε όλη την επικράτεια). Εχουν συζητηθεί, ακόμα, οι λεγόμενες «γκρίζες ζώνες», με ό,τι αυτό σημαίνει (ελληνική κυριαρχία σε μια σειρά από ζώνες).

...και χρυσά συμβόλαια

Ταυτόχρονα, ως αναπόσπαστο κομμάτι των «διευθετήσεων» και στοιχείο μετατροπής της χώρας σε ευρωατλαντικό ορμητήριο, εντείνονται οι προσπάθειες των Αμερικανών να βάλουν στο χέρι και άλλες «στρατηγικές υποδομές» της χώρας που οξύνουν παραπέρα τους ανταγωνισμούς.

Την ίδια μέρα που ο Στόλτενμπεργκ κατέφτανε για συνεννοήσεις στην Αθήνα, ο A. Μπόουλερ, διευθύνων σύμβουλος της «International Development Finance Corporation» (DFC, κρατικός φορέας των ΗΠΑ με στόχο τη χρηματοδότηση επενδύσεών τους σε στρατηγικούς τομείς όπως Ενέργεια, υποδομές, τεχνολογία, για να μην πέσουν στα χέρια αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, και πρώτα της Κίνας), συναντούσε στην Ουάσιγκτον τον Π. Ξενοκώστα της ONEX, που έχει ήδη βάλει στο χέρι το Νεώριο Σύρου, ενώ απέκτησε και το πλειοψηφικό πακέτο των Ναυπηγείων Ελευσίνας, για να τα μετατρέψει σε επισκευαστική βάση του 6ου Στόλου των ΗΠΑ, όπως επίσης να κλείσει δουλειές με το Ελληνικό Δημόσιο για τη ναυπήγηση 4 φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού (για την ακρίβεια 3, αφού στα σχέδιά τους είναι η πρώτη - ως πρότυπο - να ναυπηγηθεί στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ).

Ο Μπόουλερ δήλωσε κατόπιν ότι συνεχίζουν την «πρόοδο» που πέτυχαν ήδη από το ταξίδι του στην Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα. Χαρακτήρισε την Ελευσίνα «στρατηγική επένδυση», συνδυάζοντάς την με τον γειτονικό Σκαραμαγκά, που επίσης θέλουν να ελέγξουν, στην κόντρα με γερμανικά και άλλα μονοπώλια. Σημειωτέον, η κυβέρνηση ξεκίνησε την Παρασκευή τον διεθνή διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, του μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας αλλά και ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου, με τον υπουργό Ανάπτυξης μια μέρα πριν να επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της ONEX.

Από κοντά και ο Ξενοκώστας, που δήλωσε ότι αντικείμενο συζήτησης ήταν πώς θα προχωρήσουν την υπόθεση με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, «προκειμένου να δημιουργηθεί ένας βιώσιμος κορυφαίος κόμβος ναυπηγείων και Ενέργειας («shipyard & energy hub shipyard & energy hub») για την Ανατολική Μεσόγειο». Σημειωτέον, και ο Μπόουλερ μίλησε για «επένδυση της DFC στον Κόμβο Ενέργειας Ελευσίνας».

«Σημαιοφόρος» των αμερικανικών σχεδίων στα Βαλκάνια

Τέλος, πρέπει να καταγραφεί, ως άλλος ένας κρίκος της εμπλοκής στα σχέδια των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ, στην κόντρα με άλλα κέντρα, ο ρόλος που αναλαμβάνει η κυβέρνηση στην ευρωατλαντική ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ενάντια στη διείσδυση Ρωσίας και Κίνας.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, δεν παρέλειψε την Παρασκευή να μεταβεί στο Κόσοβο, όπου συνομίλησε με κυβερνητικά στελέχη για την «ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», τη «σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή», τον «διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας» και τη «συνεργασία μας σε ενεργειακά ζητήματα», όλα θέματα από την ατζέντα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. «Ιδίως, είχαμε συζητήσεις που αφορούν τα θέματα της Ενέργειας. Οπως ξέρετε, η κυβέρνηση καταβάλλει μία μεγάλη προσπάθεια να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων», είπε κατόπιν ο Ν. Δένδιας, στόχος που κουμπώνει στα πλάνα των Αμερικανών για διοχέτευση δικών τους συμφερόντων καυσίμου στις ευρωπαϊκές αγορές, μέσω αγωγών που θα διέρχονται από το ελληνικό έδαφος, για την «ενεργειακή απεξάρτηση» από τη Ρωσία.

Διόλου τυχαία, το ταξίδι και οι επαφές Δένδια έτυχαν διθυράμβων από πλευράς του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, που σε ανάρτησή του τόνισε ότι είναι «φανταστικό να βλέπουμε αυτήν την πρόοδο στο όραμα της περιφερειακής συνεργασίας που συζητήσαμε με τον Πομπέο στη Θεσσαλονίκη και με τον Μπόουλερ στην Αθήνα», στις επισκέψεις των Αμερικανών αξιωματούχων το προηγούμενο διάστημα στην Ελλάδα, και όσων συμφώνησαν ήδη από τότε.


Θ. Μπ

 

2 σχόλια:

  1. https://iskra.gr/%cf%86%cf%8c%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%bc-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%ba%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%ce%ba%cf%81%ce%bf%ce%b4%ce%b5%ce%be%ce%b9%ce%bf/ Το ΚΚΕ πραγματικά έκανε καταγγελία για τον δήμαρχο Αθήνας που κάλεσε τον Γκουαιδό για όσα έχει κάνει σε βάρος του λαού της Βενεζουέλας σαν Σύμμαχος των ΗΠΑ στην χώρα. Αυτό δεν ταυτίζει σε τίποτα το ΚΚΕ με την Αστική κυβέρνηση Τσάβες Μαδούρο που εκπροσωπεί το τμήμα της αστικής τάξης που θέλει για συμμάχους τους Ιμπεριαλιστές ΡΩΣΙΑΣ ΚΙΝΑΣ ΙΡΑΝ κ.α. Φυσιολογική η Αθλιότητα απο τους Λαφαζάνηδες που είναι τα φερέφωνα των Ανατολικών Ιμπεριαλιστών στην χώρα. Το ΚΚΕ είναι δίπλα στον λαό και τους Κομμουνιστές στην Βενεζουέλα που μέσα απο την Κοινωνική συμμαχία πρέπει να παλέψουν για έξοδο απο κάθε ιμπεριαλιστικό καπιταλιστικό οργανισμό με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους. Αυτά λέει το ΚΚΕ και όχι τις Αθλιότητες που προσπαθούν να χρεώσουν οι Λαφαζάνηδες. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/politiki/2495-laos-enomenos-pote-nikimenos Η Παραμυθάδες με τις οπορτουνιστικές τους παπάτζες σε δράση. Προσπάθεια για δημιουργία σύγχυσης και εντυπώσεων... Μεγάλα τα ζόρια για όσους προσπαθούν να φτιάξουν το νέο οπορτουνιστικό ανάχωμα. Τους κάνανε οι Καπιταλιστές άλογα... και σκούζουν. Οι Κομμουνιστές παλεύουμε για την ταξική ενότητα του λαού στην Λαική συμμαχία με στόχο την Εξοδο απο την Ε.Ε με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου