Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Με τη βοήθεια της Κούβας 10 εκατ. άνθρωποι έμαθαν να διαβάζουν και να γράφουν και 4 εκατ. ξαναβρήκαν το φως τους


“Παναμάς: ο Υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και η πρέσβης της Κούβας έκαναν απολογισμό της δράσης των Κουβανών παιδαγωγών συμβούλων στην χώρα, ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές.

“Θέλουμε να δυναμώσουμε τους δεσμούς μας στο μέλλον στα πλαίσια του προγράμματος Αναλφαβητισμού στην χώρα” έγραψε στο τουίτερ ο Υπουργός. 

Η συνεργασία προβλέπει τον αλφαβητισμό 5000 ανθρώπων τον χρόνο μέχρι το 2024 και είναι δράση που εντάσσεται στα προγράμματα καταπολέμησης της φτώχειας. 

Η μέθοδος αλφαβητισμού (Yo si Puedo)

“Ναι, μπορώ”.είναι αποτέλεσμα ερευνών ομάδας Κουβανών παιδαγωγών με επικεφαλής την Leonela Relys Diaz και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Αϊτή το 2001. Από τότε 10 εκατομμύρια άνθρωποι σε 130 χώρες έπαψαν να είναι αναλφάβητοι και πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής μπήκαν στον κατάλογο του ΟΗΕ ανάμεσα στις χώρες που καταπολέμησαν τον αναλφαβητισμό”.

Ουρουγουάη: Στην οφθαλμολογική Κλινική “José Marti” γιόρτασαν πρόσφατα την συμπλήρωση 100.000 επεμβάσεων καταρράκτη των ματιών. 

Η κλινική χτίστηκε το 2007, σαν μνημείο συνεργασίας, με αφορμή το πρόγραμμα “Επιχείρηση Θαύμα” (Operacion Milagro) που ξεκίνησε με την συμβολή Κουβανών οφθαλμιάτρων μετά από συμφωνία των δύο χωρών. Πριν την ανέγερση μπορούσαν οι πάσχοντες να ταξιδέψουν στην Κούβα όπου η επέμβαση για καταρράκτη στα μάτια ήταν δωρεάν.

Ο Διευθυντής της Κλινικής κάνοντας ιστορική αναδρομή της συνεργασίας και της δράσης του Νοσοκομείου υπενθύμισε πως αυτή η συνεργασία ευνόησε τους φτωχούς ανθρώπους, ήταν ενάντια στα ιδιωτικά συμφέροντα, μιας και μια τέτοια επέμβαση κόστιζε 2000 δολάρια πριν την προσφορά των Κουβανών.

Υπολογίζεται πως έχουν γίνει 4 εκατομμύρια επεμβάσεις από το 2005 σε όλη την Λατινική Αμερική και σε άλλες χώρες. 

Και οι δύο δράσεις και η συμβολή της Κούβας όχι μόνο δεν προβάλλονται αλλά αποκρύπτονται από τα διεθνή ΜΜΕ.

Πηγή Cubainformacion 201122

Πάνος Αλεπλιώτης

 

1 σχόλιο:

  1. Τα θετικά αποτελέσματα της νίκης της Κουβανικής επανάστασης την 1η Γενάρη του 1959 που οικοδόμησε Σοσιαλισμό κοινωνικοποιώντας τα μέσα παραγωγής με ξήλωμα του Καπιταλιστικού κέρδους. Την τελευταία δεκαετία ξεκίνησε η ανατροπή του Σοσιαλισμού με Σταδιακή εφαρμογή νόμων του καπιταλισμού που θα έχει τραγικές συνέπειες. Ο ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ είχε διαφωνήσει κάθετα με όλα αυτά όταν τα είδε να εφαρμόζονται στην ΕΣΣΔ το 1961. ΑΘΑΝΑΤΟΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου