Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

«Σινιάλο» για τον νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης την ώρα που το δημόσιο σύστημα Υγείας καταρρέει


ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ - ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ «ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ»

 Τη στιγμή που το δημόσιο σύστημα Υγείας καταρρέει, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυσή του, αλλά συνεχίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων που μας έφερε ως εδώ, εξαπολύει νέο γύρο επίθεσης σε βάρος της Υγείας του λαού, τόσο με την παραπέρα μείωση της χρηματοδότησης που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2021 όσο και μέσω της έκθεσης της «Επιτροπής Πισσαρίδη», που δίνει «σινιάλο» για την επιτάχυνση της εφαρμογής των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και στο χώρο της Υγείας.

Νέες περικοπές πάνω στην ήδη πετσοκομμένη χρηματοδότηση για την Υγεία

Οι νέες περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση προστίθενται στην κατακρεούργηση των κρατικών προϋπολογισμών για την Υγεία των προηγούμενων χρόνων, από όλες τις κυβερνήσεις, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Τα αποτελέσματα αυτής της χρόνιας πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, σε συνδυασμό με την εμπορευματοποίηση, είναι αυτά που βλέπουμε σήμερα απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, με αποκορύφωμα την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Βόρεια Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, εν μέσω πανδημίας ο κρατικός προϋπολογισμός του 2021 ο οποίος βρίσκεται στη Βουλή προβλέπει τα 4,829 δισ. ευρώ, που ήταν το ανώτατο πλαφόν δαπανών το 2020 για το υπουργείο Υγείας, να μειωθούν κατά 572 εκατομμύρια και να πέσουν στα 4,257 δισ. για το 2021. Τα ποσά αυτά αντιστοιχούν στο όριο των δαπανών και όχι στην κρατική χρηματοδότηση. Πρόκειται για δαπάνες με χρήματα που θα μαζευτούν από τα ασφαλιστικά ταμεία ή από απευθείας πληρωμές των ασθενών, ενώ η κρατική χρηματοδότηση βαίνει από χρονιά σε χρονιά συνεχώς μειούμενη. Δηλαδή, σ' αυτή τη μειωμένη δαπάνη όπου θα αντιστοιχούν ακόμα πιο λίγες παροχές Υγείας. Το κύριο βάρος πέφτει άμεσα και έμμεσα στο λαό, ενώ μειώνονται ακόμα περισσότερο οι «επιβαρύνσεις» για το κράτος και στους επιχειρηματίες, με τη μείωση της φορολογίας και των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ενα ακόμα λογιστικό τέχνασμα, αντίστοιχο με ό,τι έκανε και στον περσινό προϋπολογισμό, χρησιμοποιεί η κυβέρνηση και στον πίνακα όπου εγγράφεται αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων από 1,236 σε 1,31 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 74 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω «αύξηση» προέρχεται από την αρπαγή 96 εκατομμυρίων ευρώ από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, εκ των οποίων τα 74 εκατ. μεταγγίζονται στα δημόσια νοσοκομεία.

Με άλλα λόγια, ακόμα και στις συνθήκες της πανδημίας ο νέος κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει μείωση της κρατικής χρηματοδότησης σε νοσοκομεία και ΠΦΥ κατά 22 εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα η κυβέρνηση «μεριμνά» να διατεθούν 131 εκατομμύρια ευρώ για τη «διαχείριση της πανδημίας», που ουσιαστικά ισοδυναμεί το πολύ με διατήρηση της σημερινής άθλιας κατάστασης σε υποδομές και προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων και της ΠΦΥ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας όσο και για την αντιμετώπιση όλων των άλλων σοβαρών ασθενειών. Την ίδια ώρα οι κλινικάρχες μπουκώνονται με χρήμα για τα διαγνωστικά τεστ, χρυσοπληρώνονται για τη διάθεση κλινών, «αποζημιώνονται» ακόμα και για την ψευδεπίγραφη «επίταξη».

Αντίστοιχα, η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ μειώνεται κατά 50,6%, στα 300 εκατ. ευρώ, από 608 εκατ. που είναι σήμερα! Μειωμένη είναι και η φαρμακευτική δαπάνη, κατά 130 εκατ., ενώ η δαπάνη για παροχές ασθένειας μειώνεται κατά 96 εκατ. (από 2,03 δισ. σε 1,934 δισ.). Με άλλα λόγια, το μάρμαρο θα το πληρώσουν πάλι οι ασφαλισμένοι, που θα δουν νέα μείωση στις παροχές, για τις οποίες πληρώνουν και ξαναπληρώνουν, είτε με τις εισφορές στον ΕΟΠΥΥ είτε με αύξηση των πληρωμών, ή και με τα δύο μαζί.

Ολα τα παραπάνω βέβαια δεν συνιστούν κάποια «ιδεοληψία» της ΝΔ, όπως ισχυρίζονται ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα αστικά κόμματα που σήμερα βγαίνουν τάχα στα κάγκελα. Αποτελούν υλοποίηση της αντιλαϊκής στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ, με την υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την εμπορευματοποίησή του και το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας στο κεφάλαιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως επισημαίνει και η έκθεση της «Επιτροπής Πισσαρίδη» (που θα δούμε αναλυτικότερα παρακάτω), με όλες τις κυβερνήσεις, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, από το 2009 έως το 2018 η δημόσια κατά κεφαλήν δαπάνη Υγείας στην Ελλάδα υποχώρησε κατά 43,9%!

Πιο αποφασιστική επιτάχυνση της αντιλαϊκής στρατηγικής που μας έφερε ως εδώ

Σ' αυτόν τον καμβά του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας, τη σκυτάλη παίρνει η πρόσφατη δημοσιοποίηση της τελικής έκθεσης της «Επιτροπής Πισσαρίδη» που συγκρότησε η κυβέρνηση. Με την έκθεση δίνονται το «σινιάλο» και η «τεκμηρίωση» για την ακόμα πιο αποφασιστική επιτάχυνση και υλοποίηση αυτής της αντιλαϊκής στρατηγικής, επιβεβαιώνοντας ότι οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό κ.λπ. αποτελούν «νύχι - κρέας» με τον προσανατολισμό να ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο η εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Με επιχειρηματολογία - φωτοτυπία διαφόρων εκθέσεων «επιτροπών σοφών» της προηγούμενης δεκαετίας, προτείνεται η «ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος», για την «ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών του τομέα Υγείας». Ως άλλοθι, μάλιστα, η έκθεση χρησιμοποιεί τις οδυνηρές συνέπειες από τη μέχρι τώρα εφαρμογή αυτής ακριβώς της στρατηγικής. Μεγάλο μέρος όσων παραθέτει ως «λύσεις» στις «αγκυλώσεις» είναι αντιλαϊκά μέτρα ήδη εφαρμοσμένα και δοκιμασμένα εδώ και δέκα χρόνια, τα αποτελέσματα των οποίων βλέπουμε σήμερα.

Αφού διατυπώνει την κυνική ομολογία ότι η πανδημία «δημιουργεί και σημαντικές ευκαιρίες για τον τομέα Υγείας στην Ελλάδα και κυρίως τις εξαγωγικές επιχειρήσεις», η έκθεση διαπιστώνει εξίσου κυνικά ότι «μεσοπρόθεσμα θα υπάρχουν για το σύστημα Υγείας πρόσθετες προκλήσεις, όπως (...) η γήρανση του πληθυσμού (από 21,9% άνω των 65 το 2018 στο 36,5% το 2050), η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης (81,4 έτη στην Ελλάδα το 2017, υψηλότερα από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ που είναι 80,9 έτη)». Δηλαδή η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, το οποίο είναι στοιχείο εξέλιξης και προόδου, αντιμετωπίζεται για το κεφάλαιο ως «πρόκληση» και ως «κόστος», μετατρέπεται σε αυτόν το δρόμο «ανάπτυξης» σε λαϊκό βάσανο, όπως έγινε και με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης μέχρι τα βαθιά γεράματα...

Τα στοιχεία της έκθεσης επιβεβαιώνουν επίσης τη μείωση κατά 62% της δημόσιας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης την περίοδο 2009 - 2018, όχι γιατί τους πήρε ο πόνος για τα τεράστια ποσά που αναγκάζεται να βάλει απευθείας από την τσέπη του ο λαός για τα φάρμακα (υπολογίζονται σε 636 εκατ. ευρώ το 2019, από 416 εκατ. το 2012), αλλά για να προβάλουν την αγωνία για την «επιβάρυνση του φαρμακευτικού κλάδου μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών». Θέτοντας ακόμα πιο επιτακτικά τις αξιώσεις της καπιταλιστικής φαρμακοβιομηχανίας για μεγιστοποίηση των κερδών της, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την ανάγκη για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού, η έκθεση προτείνει «εξορθολογισμό κινήτρων στη φαρμακευτική δαπάνη, με συνυπευθυνότητα των μερών». Παράλληλα, επιχειρεί να κρατήσει ισορροπίες στον ανταγωνισμό που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις ύαινες του κλάδου για το ποιος θα πρωτοπάρει το μεγαλύτερο κομμάτι της «πίτας» από τον εξαγωγικό κλάδο, κυρίως των γενόσημων φαρμάκων.

Βαφτίζοντας «αγκυλώσεις» την ανάγκη του λαού για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, χρηματοδοτούμενο αποκλειστικά από το κράτος, με πλήρη κάλυψη των λαϊκών αναγκών και εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή δουλειά, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, η έκθεση προτείνει: Την παραπέρα μετατροπή των νοσοκομείων σε αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρηματικές μονάδες που θα συνάπτουν «προγραμματικές συμβάσεις» με τον ΕΟΠΥΥ, τη διεύρυνση των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), «στενή» παρακολούθηση ιατρικών πράξεων, συνταγογραφήσεων και νέους «εξορθολογισμούς δαπανών» που σημαίνουν νέα τσεκούρια, την επέκταση των DRG (Σύστημα Διαγνωστικών Ομοιογενών Ομάδων) και την επικαιροποίησή τους σύμφωνα με την αγορά, καθολική εφαρμογή των ελαστικών σχέσεων απασχόλησης στους εργαζόμενους της Υγείας, πριμοδότηση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Προβλέπει ακόμα «ευφυή υγεία» (smart health) και «έξυπνο νοσοκομείο» για «μείωση κόστους και βελτιστοποίηση αποδοτικότητας», καθώς και «υιοθέτηση ευνοϊκής φορολογικής πολιτικής για την παραγωγή και τις τεχνολογικές επενδύσεις στον φαρμακευτικό κλάδο».

Με άλλα λόγια, εστιάζει σε όλα τα βασικά εργαλεία που έχουν ανάγκη το κεφάλαιο και το κράτος του προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματική η εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, μέσα στις οποίες ένας βασικός στόχος είναι η ανάθεση της ΠΦΥ στην ευθύνη των δήμων και των Περιφερειών, όπως εξάλλου προβλέπεται και στον «Καλλικράτη», που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου