Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Δραματική η κατάσταση στην 124 ΠΒΕ της Πολεμικής Αεροπορίας στην Τρίπολη

Η ΕΣΣΟ του Νοέμβρη στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν πολυπληθής (πάνω από 800 νεοσύλλεκτοι) και συνέπεσε σε μια περίοδο έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Αμυνας γνώριζαν τις συνθήκες με τις οποίες θα γίνει η κατάταξη της ΕΣΣΟ του Νοέμβρη. Γνώριζαν, επίσης, ότι αυτή είναι διαχρονικά και η πιο πολυπληθής εκπαιδευτική σειρά, με ή χωρίς κορονοϊό. Ωστόσο, τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ δεν είναι επαρκή, ακόμα δε κι αυτά είναι αδύνατο να τηρηθούν στην πράξη.

Κατά την κατάταξη των νεοσυλλέκτων στην 124 ΠΒΕ βρέθηκαν 4 θετικοί στον ιό, ενώ μετά από λίγες μέρες βρέθηκε άλλος ένας σμηνίτης θετικός, ο οποίος νοσηλεύτηκε και ο θάλαμός του μπήκε σε καραντίνα.

Λίγες μέρες αργότερα, άλλος ένας σμηνίτης βρέθηκε θετικός και ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία. Από τους θαλάμους που ήταν σε καραντίνα προέκυψαν και τα περισσότερα κρούσματα των τελευταίων ημερών, που είναι πάνω από 40, ενώ υπάρχουν και κρούσματα στο μόνιμο προσωπικό.

Ο βασικός λόγος της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού είναι ότι το υπουργείο δεν εξασφαλίζει περισσότερους χώρους απομόνωσης - καραντίνας για τις επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Αντ' αυτού, όλες οι επαφές στοιβάζονται στους ίδιους θαλάμους, με αποτέλεσμα αν ένας είναι θετικός να κολλήσουν όλοι.

Από τους σμηνίτες στην 124 ΠΒΕ γίνεται προσπάθεια να κρατηθούν τα μέτρα προστασίας, όμως αυτό βρίσκει εμπόδια στην έλλειψη μέσων προστασίας και στον αναγκαστικό συγχρωτισμό που δημιουργείται με ευθύνη της διοίκησης σε μια σειρά από καθημερινές δραστηριότητες, με βασικότερο πρόβλημα τον συγχρωτισμό στους θαλάμους.

Εκεί, καθημερινά και για πολλές ώρες συγκεντρώνονται και αναπαύονται 40 σμηνίτες ανά θάλαμο, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για τη μετάδοση του ιού. Σε κάποιους θαλάμους δεν τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις αποστάσεις μεταξύ των κρεβατιών και οι σμηνίτες κοιμούνται δύο αντί για ένας ανά κουκέτα.

Τα μέσα προστασίας που έχουν δοθεί από τη μέρα που παρουσιάστηκαν (πριν από 17 μέρες) είναι 3 μάσκες μίας χρήσης και 2 βαμβακερές, οι οποίες δεν έχουν πλυθεί, παρά μόνο δύο φορές όλες αυτές τις μέρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι στρατιώτες να χρησιμοποιούν την ίδια βαμβακερή μάσκα, χωρίς να πλένεται, για πολλές μέρες. Να σημειώσουμε ότι η βαμβακερή μάσκα για να απολυμανθεί χρειάζεται πλύσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες και δεν μπορεί να γίνει από τους ίδιους τους φαντάρους.

Επίσης, το αντισηπτικό δίνεται με το σταγονόμετρο ή και καθόλου. Υπάρχουν θάλαμοι όπου δεν υπάρχει αντισηπτικό για πάνω από μια βδομάδα. Στις ερωτήσεις που κάνουν οι σμηνίτες, η απάντηση είναι ότι τηρούνται όλα τα μέτρα που προβλέπει το υπουργείο!

Ολες αυτές τις μέρες, παρά την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για σμηνίτες και προσωπικό, δεν έχουν ξαναγίνει τεστ, παρά μόνο σε όποιον εμφανίζεται στο ιατρείο με συμπτώματα. Στις επίμονες ερωτήσεις των φαντάρων αν θα γίνουν τεστ σε όλους, δεν τους δίνεται απάντηση.

Αυτές τις ώρες, στους σμηνίτες επικρατεί αναβρασμός. Από την Τετάρτη που πήρε ευρεία δημοσιότητα η διάδοση του ιού στο στρατόπεδο, τα τηλέφωνα των νεοσυλλέκτων έχουν «σπάσει» από τους συγγενείς και φίλους τους, που ρωτάνε να μάθουν τι γίνεται.

Κι όμως, οι σμηνίτες, μην έχοντας καμία επίσημη ενημέρωση, μαθαίνουν για την κατάσταση στο ίδιο τους το στρατόπεδο από όσα τους μεταφέρουν όσοι τους τηλεφωνούν!

Σαν να μην έφτανε αυτό, όταν σμηνίτης βγήκε στην αναφορά και ζήτησε επίσημη ενημέρωση, η «απάντηση» που πήρε ήταν ...καψόνι με κάμψεις για όλη τη Μοίρα.

Η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες, διότι από το πρώτο κιόλας κύμα της πανδημίας αγνόησε τις προτάσεις που είχε καταθέσει το ΚΚΕ, π.χ. επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ για τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανού κρούσματος, απομόνωση κάθε ύποπτου περιστατικού σε ειδικό, κατάλληλο και ασφαλή χώρο σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, αλλά και μέτρα για να μην υπάρχει συγχρωτισμός σε θαλάμους, ΚΨΜ και στους άλλους κοινόχρηστους χώρους, στα μέσα μεταφοράς των στρατιωτικών, με βάση τις επιστημονικές οδηγίες. Το ΚΚΕ έχει προτείνει επίσης την αξιοποίηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων και επίταξη ξενοδοχειακών και άλλων κατάλληλων οικημάτων όπου χρειάζεται, για τη μεταφορά προσωπικού για την αποσυμφόρηση μεγάλων μονάδων, αλλά και τη λήψη αυστηρών μέτρων υγιεινής και καθαριότητας στους κοινόχρηστους χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επιστολή νεοσυλλέκτων που παρουσιάστηκαν στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων

Η έλλειψη μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό στα στρατόπεδα του Ελληνικού Στρατού συνεχίζει να γίνεται αισθητή και με το πέρας της ορκωμοσίας και τις μεταθέσεις των συναδέλφων φαντάρων στις μονάδες τους.

Αρχικά νιώθουμε την ανάγκη να πούμε πως ακόμα και σήμερα στο ΚΕΕΔ, που έχουν ολοκληρωθεί οι μεταθέσεις, υπολογίζονται γύρω στους 40 οι νεοσύλλεκτοι που έχουν μείνει πίσω, σε υποχρεωτική καραντίνα, αριθμός όμως που θα μπορούσε να είναι κατά πολύ μικρότερος. Αυτό το ισχυριζόμαστε όχι μόνο επειδή όσα μέτρα πάρθηκαν από τη διοίκηση κατά του συνωστισμού πάρθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση, αλλά και επειδή υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις φαντάρων που ενώ έγκαιρα έλεγαν πως είχαν συμπτώματα (έλλειψη γεύσης - όσφρησης, δέκατα κ.λπ.), τους διέγνωσαν ως «μπουκωμένους» ή «κρυωμένους», δεν τους έκαναν τεστ και όταν μετά από μέρες επιβεβαιώνονταν ως κρούσματα είχαν ήδη διασπείρει τον ιό και σε άλλους φαντάρους.

Εμείς οι νεοσύλλεκτοι του ΚΕΕΔ, φεύγοντας για τις μονάδες μας αντιλαμβανόμαστε πως η κατάσταση που βάζει σε κίνδυνο την υγεία μας συνεχίζεται και σε πολλές περιπτώσεις χειροτερεύει!

Η εικόνα που έρχεται από συναδέλφους μας που πλέον βρίσκονται σε άλλες μονάδες είναι ότι η αντιμετώπιση του κορονοϊού βρίσκεται στην ευχέρεια του κάθε στρατοπέδου και ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει για μέτρα προστασίας, εγκαταστάσεις, τεστ κ.λπ.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν στρατόπεδα με ελλείψεις εγκαταστάσεων τα οποία ρίχνουν τους φαντάρους σε καραντίνα μέσα σε κοντέινερ. Ακόμα, στρατόπεδα όπως της Θεσσαλονίκης, όπου γίνονται ελάχιστα τεστ ή μόνο θερμομέτρηση.

Αυτό λοιπόν που εμείς καταλαβαίνουμε είναι ότι το πρόβλημα στα στρατόπεδα είναι γενικό και όχι μόνο στο ΚΕΕΔ λόγω υπερπληθυσμού, όπως πίστευαν κάποιοι.

Εμείς οι φαντάροι που υπηρετούμε την πατρίδα και το λαό μας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για όλη τη χώρα ζητάμε από την κυβέρνηση:

  • Να χορηγήσει επαρκή αριθμό τεστ σε όλα τα στρατόπεδα, ώστε να γίνονται σε όλους και σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Να φτιάξει άμεσα εγκαταστάσεις για την αραίωση των φαντάρων στους θαλάμους, όπως και αξιοπρεπείς χώρους καραντίνας για όσους κρίνονται πιθανά θετικά κρούσματα.
  • Να ενημερώσει με επίσημα στοιχεία τον ελληνικό λαό για την κατάσταση των στρατοπέδων όσον αφορά τα κρούσματα, τη διασπορά, τον αριθμό πραγματοποιηθέντων τεστ και σε τι συχνότητα πραγματοποιούνται.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου