Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

«Ιδεολόγος της Φακής»


Συνεχίζουμε την παρουσίαση των Videoart του ζωγράφου Τάκη Βαρελά με το έργο «Ιδεολόγος της Φακής», το οποίο είναι εμπνευσμένο από το χρονογράφημα του «Ριζοσπάστη» 5/3/1933 στη στήλη «Κόκκινες Πινελιές».

Η πρωτότυπη εικονογράφηση του Τάκη Βαρελά και το άρθρο είναι μέρος του Ημερολογίου της ΚΕ του ΚΚΕ 2021.

Η μουσική είναι του Θάνου Μικρούτσικου από τα έργο «Πολιτικά Τραγούδια - "Αυτούς τους έχω βαρεθεί"» με την Μαρία Δημητριάδη και σε στίχους του Δημοσθένη Κούρτοβικ και Wolf Biermann. Η ψηφιακή επεξεργασία ήχου και εικόνας είναι του Μιχάλη Αγγελίδη.

Δείτε το videoart ΕΔΩ.

Είναι εντυπωσιακή η ευθύτητα και ο ταξικός λόγος του χρονογράφου του «Ριζοσπάστη» και αξίζει να σημειώσουμε πως αξιοποιεί τα λόγια του Γκαίτε:

«- Ποιοι είστε σεις; Μας λέτε να πιστέψουμε. Αλλά σεις τι πιστεύετε;

Είναι καιρός, αλήθεια, να θυμηθεί κανείς έναν ποιητή, κάθε άλλο παρά επαναστάτη, τον Γκαίτε, που έβαλε επιγραμματικά το ζήτημα της υποκειμενικής υπόστασης του ανθρώπου που ζητάει να μεταδώσει μια πίστη. Είπε:

Καμιά δε θ’ αγγίξετε καρδιά,

αν ο λόγος δε βγαίνει απ’ την

καρδιά σας.

Με ποια προσωπικά εφόδια έρχονται οι "αναστηλωτές" των αστικών "ιδανικών"; Υπάρχει καμιά πίστη μέσα τους; Ενδιαφέρονται αυτοί για τη διάδοση των "ιδανικών" τους, βλέπουν οι ίδιοι αυτοί καμιάν εσωτερική αξία στα "ιδανικά" της μπουρζουαζίας;».

Η πρωτότυπη εικονογράφηση αποτελεί μέρος της σειράς έργων του ζωγράφου για το Ημερολόγιο 2021 της ΚΕ του ΚΚΕ «Κόκκινες Πινελιές». Θυμίζουμε ότι το Ημερολόγιο της ΚΕ του ΚΚΕ «Κόκκινες Πινελιές» είναι ένα ημερολόγιο διαφορετικό από τα συνηθισμένα... Ένα ημερολόγιο που αξίζει να το προμηθευτούμε, αλλά και να το κάνουμε δώρο σε γνωστούς και φίλους. Ένα ημερολόγιο που μπορεί να αποτελέσει μια καλή αφορμή για να έρθει κάποιος σε πρώτη επαφή με στιγμές από τη συγκλονιστική διαδρομή του Κόμματος και του κινήματος στη χώρα μας...

Ο τίτλος του ημερολογίου, «Κόκκινες Πινελιές», είναι δανεισμένος από την ομώνυμη στήλη που υπήρχε στον «Ριζοσπάστη» του Μεσοπολέμου. Στις σελίδες του βρίσκουν χώρο ψηφίδες της ταξικής πάλης στη χώρα μας, που έβαλαν τη δική τους «πινελιά» στον αγώνα, στην οργάνωση της πάλης. «"Κόκκινες Πινελιές" σημάδεψαν τόσο την Ιστορία όσο και το σήμερα. Έτσι, σε αυτό το ημερολόγιο διαλέξαμε τέτοιες "πινελιές" αγώνα, αυταπάρνησης, ανιδιοτέλειας και ιδανικών... Οι "Κόκκινες Πινελιές", παλιότερες και σύγχρονες, μπορούν να τροφοδοτήσουν τον προβληματισμό, τη διεκδίκηση, την αντοχή για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού. Για μια Ελλάδα χωρίς φτώχεια και πολέμους. Για την Ελλάδα της δουλειάς, της ευημερίας, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού», σημειώνεται στην εισαγωγή του ημερολογίου.

Το ημερολόγιο διανθίζεται με δισέλιδα αφιερώματα, στο τέλος κάθε βδομάδας, σε γεγονότα της ταξικής πάλης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αναδημοσιεύσεις κειμένων από τις «Κόκκινες Πινελιές» του «Ριζοσπάστη» του Μεσοπολέμου. Εκεί, ο «Πρωτοπόρος» και ο «Προλετάριος» με την εύστοχη πένα τους καυτηριάζουν πλευρές της καθημερινότητας, αναδεικνύοντας αφ' ενός την υποκρισία των κυρίαρχων του πλούτου και αφ' ετέρου την ανάγκη συστράτευσης στην πάλη για μια άλλη κοινωνία. Μάλιστα, στο ημερολόγιο δεν φιλοξενούνται μόνο κείμενα από τη συγκεκριμένη στήλη, αλλά και χρονογραφήματα από άλλες σελίδες του «Ριζοσπάστη» και εργατικές εφημερίδες. Σημειώνεται επίσης ότι οι αναδημοσιεύσεις των κειμένων συνοδεύονται από πρωτότυπα σκίτσα του Παναγιώτη (Τάκη) Βαρελά.

Πρωτότυπο στοιχείο στην ατζέντα είναι ότι σε αυτά τα θεματικά δισέλιδα χρησιμοποιείται η τεχνολογία των κωδικών QR, όπου ο χρήστης, σκανάροντας τη συγκεκριμένη ένδειξη με την ειδική εφαρμογή στο smartphone ή στο tablet του, μπορεί να βρει στο διαδίκτυο επιπλέον αρχειακό υλικό, π.χ. επιπλέον φωτογραφίες που δεν χωρούσαν στον περιορισμένο χώρο της έκδοσης, οπτικοακουστικό υλικό που εμπλουτίζει την εμπειρία του αναγνώστη και τον βοηθά να προσεγγίσει καλύτερα το κλίμα κάθε εποχής. Ακόμα, μπορεί να βρει επιπλέον αρθρογραφία και βιβλιοπροτάσεις, μια πρόταση -ουσιαστικά- αυτομόρφωσης για εκείνον που θέλει να το ψάξει παραπάνω.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου