Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

Ξανά ευχολόγια


Ένα ακόμη Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ολοκληρώθηκε σήμερα χωρίς κανένα συγκεκριμένο μέτρο κατά της προκλητικότητας της τουρκικής κυβέρνησης, που συνεχίζει ασταμάτητα να διεκδικεί καλύτερη θέση για την αστική τάξη της χώρας στα παζάρια για την ανατολική Μεσόγειο σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου. 

Μετά το τέλος της Συνόδου, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, αρκέστηκε στην εκτίμηση ότι τις τελευταίες βδομάδες «δεν είδαμε θεμελιακή αλλαγή κατεύθυνσης στη συμπεριφορά της Τουρκίας, αντίθετα χειροτέρεψε, οι έρευνες στη θάλασσα συνεχίστηκαν, άρα η εκτίμησή μας δεν είναι θετική», ενώ ισχυρίστηκε ότι «οι υπουργοί θα ενημερώσουν σχετικά τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα τέλη της βδομάδας».

Ερωτηθείς συγκεκριμένα να απαντήσει αν και τι είδους κυρώσεις μπορεί να αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για άλλη μια φορά απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας γενικόλογα ότι το Συμβούλιο «θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα πάρει την απόφαση που κρίνει πρέπουσα. Δεν μπορώ να την προκαταλάβω». Ερωτηθείς, αν το ΣΕΥ συζήτησε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα, απάντησε ότι «η διπλωματία εφευρέθηκε για να βρίσκουμε λύσεις μέσω διαλόγου και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε».

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας, μετά την συνεδρίαση, έκανε λόγο για «μία εκτεταμένη συζήτηση» όπου «διαπιστώθηκε από όλους τους Υπουργούς Εξωτερικών ότι η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου».

Ο υπουργός Εξωτερικών, συνέχισε σήμερα και την επιχείρηση καλλιέργειας αυταπατών για τον ρόλο της ΕΕ, επιχειρώντας να αναγάγει το casus belli (αιτία πολέμου) της Τουρκίας σε θέμα της ΕΕ. Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι η Τουρκία «συνέχισε την παραβατική συμπεριφορά της. Και μάλιστα, σε ένα πλαίσιο το οποίο είναι παντελώς απαράδεκτο: Την απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας, αν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια». Παρέπεμψε στο γεγονός ότι η UNCLOS, η Σύμβαση που προβλέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, είναι τμήμα του Ευρωπαϊκού Δικαίου. «Την έχει επικυρώσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της Ένωσης».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου