Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

Νικητής ο σοσιαλδημοκρατικός συνασπισμός του Μαδούρο, αλλά με μεγάλη αποχή


Ο συνασπισμός «Μεγάλος Πατριωτικός Πόλος» (Gran Polo Patriótico Simón Bolívar - GPPSB), που στηρίζει τον πρόεδρο Μαδούρο, αναδείχθηκε νικητής στις κοινοβουλευτικές εκλογές που έγιναν χθες στη Βενεζουέλα και οι οποίες ήταν αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης ανάμεσα στη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Μαδούρο και τμήμα της αντιπολίτευσης.

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE) Ίντιρα Αλόνσο, ο GPPSB έλαβε το 67,7% των ψηφισάντων, που ήταν 5,2 εκατ., κάτι που σημαίνει ότι η συμμετοχή ανήλθε σε μόλις 31%. Το κομμάτι της αντιπολίτευσης που συμμετείχε στην ψηφοφορία έλαβε το 18% των ψήφων, δήλωσε η ίδια.

Το ΚΚ Βενεζουέλας, που στήριξε το 2018 στις προεδρικές εκλογές τον πρόεδρο Μαδούρο, κατήλθε μαζί με άλλες δυνάμεις υπό τη συμμαχία «Λαϊκή Επαναστατική Εναλλακτική» (Alternativa Popular Revolucionaria PCV) και έλαβε ποσοστό 2,8%.

Ο αχυράνθρωπος των ΗΠΑ και αυτοανακηρυχθείς «πρόεδρος» Χουάν Γκουαϊδό, είχε καλέσει σε μποϊκοτάζ των εκλογών. Μάλιστα σε δηλώσεις του επιχείρησε να οικειοποιηθεί την αποχή, υποστηρίζοντας πως «η Βενεζουέλα γύρισε την πλάτη στον Μαδούρο και την απάτη του», χρησιμοποιώντας την ίδια φρασεολογία με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος έγραψε χθες στο Twitter ότι «αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Βενεζουέλα είναι μια απάτη, μια μασκαράτα, όχι εκλογές».

Εκτός από την Ουάσιγκτον, και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών ανακοίνωσε χθες ότι δεν αναγνωρίζει την εγκυρότητα αυτών των βουλευτικών εκλογών, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση, που είχε ζητήσει ανεπιτυχώς να αναβληθούν, καθώς σύμφωνα με την εκτίμησή της δεν θα ήταν ούτε «διαφανείς» ούτε «αξιόπιστες», θα εξετάσει τη στάση της, στη σημερινή συνεδρίαση των ΥΠΕΞ.

 

1 σχόλιο:

  1. Το θετικό σε όλη την ιστορία είναι πως ξεκίνησε ο Απεγκλωβισμός του Κ.Κ μετά απο 22 χρόνια. Θα χρειαστούνε χρόνια να διορθώσουν την ζημιά χρειάζονται υπομονή και δύναμη. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου