Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

Εκτελείται ο Αρίστος Βασιλειάδης


Εκτελείται, 07/12/1948, μαζί με άλλα 14 μέλη και στελέχη της ΚΟΘ του ΚΚΕ, ο Αρίστος Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

 «Δεν αναγνωρίζω κανένα νόμο σας. Ούτε το κράτος σας...», ήταν τα θαρραλέα, επαναστατικά λόγια του Αρίστου Βασιλειάδη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, με τα οποία απευθύνθηκε στους στρατοδίκες το 1949.

Με αυτά αντίκρισε την καταδίκη του «τρις εις θάνατον» ένα από τα χιλιάδες μέλη και στελέχη του Κόμματος που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα, με το κεφάλι ψηλά.

Η ζωή και η δράση αυτών των στελεχών συνδέεται με την ίδια την ίδρυση του ΚΚΕ το 1918, τα πρώτα βήματά του και την ηρωική του προσπάθεια να ριζώσει στην εργατική τάξη.

Γεννημένος το 1910, ρίχνεται από τα 14 του χρόνια στη βιοπάλη ως οικοδόμος.

Το 1925, 15 χρονών, γίνεται μέλος της ΟΚΝΕ. Γραμματέας της ΟΚΝΕ στην Αθήνα και σε άλλες Οργανώσεις του Πειραιά, της Καβάλας, του Βόλου.

Γνώρισε και πολέμησε τη δικτατορία του Πάγκαλου και αναδείχθηκε σε ηγετικό στέλεχος της εργατικής τάξης στην Αθήνα.

Αντιμετώπισε παλικαρίσια τις διώξεις και δεν ήταν λίγες. Στην Κατοχή ήταν Γραμματέας της Ρούμελης. Κράτησε ως το τέλος ψηλά τη σημαία του Κόμματος.

 

1 σχόλιο:

  1. Το 1925, 15 χρονών, γίνεται μέλος της ΟΚΝΕ. Γραμματέας της ΟΚΝΕ στην Αθήνα και σε άλλες Οργανώσεις του Πειραιά, της Καβάλας, του Βόλου. ......... ΟΚΝΕ και Κ.Δ διαλύθηκαν το 1943.... δεν χρειαζόταν λόγω ...εθνικών ιδιομορφιών.... ΜΑΛΙΣΤΑ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου