Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Κάθε δυνατή νεροποντή υπογραμμίζει την έλλειψη βασικών αντιπλημμυρικών υποδομών


Από την Ημαθία και την Πιερία μέχρι τη Χαλκιδική, αλλά και στο Πολεοδομικό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, σε κάθε δυνατή νεροποντή, προκύπτουν τα ίδια γνωστά προβλήματα. Αυτό που αλλάζει είναι το επίκεντρο της εκδήλωσης των προβλημάτων και η σφοδρότητα με την οποία πλήττεται η κάθε περιοχή. Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των κατοίκων, οι πλημμυρισμένοι δρόμοι, οι κατολισθήσεις και οι καταρρεύσεις πρανών, οι κατεστραμμένες περιουσίες, υπογραμμίζουν την έλλειψη βασικών υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας η οποία έχει τη σφραγίδα διαδοχικών κυβερνήσεων, διοίκησης της Περιφέρειας και δημοτικών αρχών, με το δικό του μερίδιο ευθύνης ο καθένας. Είναι κρίσιμης σημασίας, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας και καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, που επιτάχυνε η πανδημία, να αποζημιωθούν άμεσα οι λαϊκές περιουσίες που χάθηκαν στα νερά της κακοκαιρίας.

Την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται, και μάλιστα μετά το μπαράζ ανακοινώσεων των τελευταίων μηνών από τη κυβέρνηση για "εμβληματικά έργα" στη Θεσσαλονίκη και τη Κ. Μακεδονία (π.χ. Fly-over λεωφόρος), ότι η ιεράρχηση έργων με βάση τα άμεσα και έμμεσα συμφέροντα του κεφαλαίου είναι επικίνδυνη για το λαό και οδηγεί στην υποχρηματοδότηση και καθυστέρηση έργων πολιτικής προστασίας, τα οποία βρίσκονται σταθερά στα «αζήτητα» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του ΕΣΠΑ, των τεχνικών προγραμμάτων δήμων και Περιφέρειας.

Έργα όπως, η ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία της ΠΕ Θεσ/νίκης, της Πιερίας (π.χ. Πέλεκας ποταμός, Ολυμπιακή Ακτή και Παραλία Κατερίνης), της Χαλκιδικής και των υπόλοιπων Περιφερειακών Ενοτήτων και άλλα πολλά θα έπρεπε να είχαν γίνει χθες, καθυστερούν, απαιτούν συγκεκριμένους σημαντικούς πόρους και δεν ολοκληρώνονται με ψίχουλα. Γι' αυτό και είναι κρίσιμο, οι εργαζόμενοι, ο λαός της περιοχής, να εντείνουμε σήμερα τη διεκδίκηση για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Ταυτόχρονα να κοιτάξουμε μπροστά, στις ριζικές αλλαγές που απαιτούνται έτσι ώστε να κατοχυρωθεί ανεπίστρεπτα ως βασικό κριτήριο και για το σχεδιασμό και ιεράρχηση έργων υποδομής, η κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και όχι τα κέρδη των λίγων.

ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

 

1 σχόλιο:

  1. Αυτά τα έργα δεν χρειάζονται....γιατί δεν έχει κονόμα για τους καπιταλιστές. Αν πνιγείς φταίει ο ...θεός και η κακιά ώρα.... Είναι τρέλα να είσαι σε δρόμο δίπλα στη Θάλασσα και να κινδυνεύεις να πνιγείς γιατί δεν υπάρχει τρόπος να φύγουν τα νερά 40 μέτρα στη θάλασσα.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου