Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


19/12/1848

Πεθαίνει η Βρετανίδα συγγραφέας Έμιλι Τζέιν Μπροντέ. 

19/12/1910

Γεννιέται ο Γάλλος θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης Ζαν Ζενέ.

19/12/1915

Πεθαίνει ο Γερμανός ψυχίατρος και νευροπαθολόγος Αλόις Αλτσχάιμερ, το όνομα του οποίου δόθηκε στη γνωστή ασθένεια.

19/12/1915

Γεννιέται η Γαλλίδα τραγουδίστρια Εντίθ Πιάφ (πραγματικό όνομα Εντίθ Τζιοβάνα Γκασιόν).

19/12/1920

Μετά το σχετικό δημοψήφισμα, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος επιστρέφει στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση Γούναρη ψηφίζει αποζημιώσεις, χορηγίες και προίκες για τη βασιλική οικογένεια που ανέρχονται στο υπέρογκο για την εποχή ποσό των 19,5 εκατομμυρίων χρυσών δραχμών.

19/12/1944

Ο ΕΛΑΣ πετυχαίνει μεγάλη νίκη καταλαμβάνοντας το Αρχηγείο της βρετανικής Αεροπορίας στην Κηφισιά. Πάνω από 500 Βρετανοί οπλίτες και 50 αξιωματικοί έγιναν αιχμάλωτοι του ΕΛΑΣ, μεταξύ των οποίων και ένας στρατηγός.

Ισχυρές βρετανικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις κατά του ΕΛΑΣ

19/12/1948

Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Πελοποννήσου χτυπούν θέσεις του κυβερνητικού στρατού στην Καλαμάτα, την Σπάρτη, την Κόρινθο και τον Πύργο.

19/12/1956

Δημοσιεύεται στην «Αυγή» απόφαση της ΔΕ της ΕΔΑ πως ο Μ. Γλέζος αντικαθιστά τον Β. Εφραιμίδη στη διεύθυνση της εφημερίδας.

19/12/1958

Ο Σοφοκλής Βενιζέλος αναλαμβάνει την αρχηγία του Κόμματος των Φιλελευθέρων.

19/12/1963

Η Ζανζιβάρη (Τανζανία) αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Μ. Βρετανία.

19/12/1964

Η υποστηριζόμενη από τον Αμερικανικό ιμπεριαλισμό νοτιοβιετναμέζικη χούντα διαλύει την Εθνοσυνέλευση και συλλαμβάνει πολλά από τα μέλη της.

19/12/1965

Ο Σαρλ Ντε Γκολ επανεκλέγεται πρόεδρος της Γαλλίας.

19/12/1982

Η ιταλική κυβέρνηση κατηγορεί επισήμως τη Βουλγαρία για ανάμειξη στην απόπειρα δολοφονίας του Πάπα από τον Τούρκο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, αλλά και την απαγωγή από τις «Ερυθρές Ταξιαρχίες» του Αμερικανού στρατηγού Τζέιμς Ντόζιερ.

19/12/1983

Ο Αραφάτ εγκαταλείπει την Τύρο, έσχατο οχυρό του στο Λίβανο. Πέντε επιβατικά ελληνικά πλοία, με τη σημαία του ΟΗΕ, αρχίζουν τη μεταφορά των 4.000 μαχητών της PLO από το Λίβανο στην Τυνησία, στην Αλγερία, στο Σουδάν και τη Νότια Υεμένη.

19/12/2001

Σφοδρές συγκρούσεις ξεσπούν σε μια σειρά πόλεις της Αργεντινής, η οποία δοκιμάζεται από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης.


 

5 σχόλια:

  1. 19/12/1956

    Δημοσιεύεται στην «Αυγή» απόφαση της ΔΕ της ΕΔΑ πως ο Μ. Γλέζος αντικαθιστά τον Β. Εφραιμίδη στη διεύθυνση της εφημερίδας...... Το οπορτουνιστικό μπάχαλο της ...ΕΔΑ που έστειλε στο θάνατο Μπελογιάννη Πλουμπίδη και κατέστρεψε το ΚΚΕ απο την αρχή μέχρι το τέλος. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 19/12/1944

    Ο ΕΛΑΣ πετυχαίνει μεγάλη νίκη καταλαμβάνοντας το Αρχηγείο της βρετανικής Αεροπορίας στην Κηφισιά. Πάνω από 500 Βρετανοί οπλίτες και 50 αξιωματικοί έγιναν αιχμάλωτοι του ΕΛΑΣ, μεταξύ των οποίων και ένας στρατηγός....... Η «ομαλή δημοκρατική εξέλιξη»



    Στις 18 Οκτώβρη αποβιβάστηκαν στο Κερατσίνι ο Γ. Παπανδρέου και μια σειρά υπουργοί. Περίπου ένα μήνα πριν, είχαν αποβιβαστεί στην Ελλάδα οι πρώτες αγγλικές στρατιωτικές δυνάμεις.

    Στις 16 Οκτώβρη είχε φτάσει στην Αθήνα από τα βουνά της Ελεύθερης Ελλάδας ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Γ. Σιάντος, με μια σειρά μέλη της ΚΕ του Κόμματος, του ΕΑΜ και της ΠΕΕΑ. Την επόμενη μέρα συνήλθε το ΠΓ της ΚΕ, το οποίο εξέδωσε Απόφαση «πάνω στην απελευθέρωση της Αθήνας». Η Απόφαση εκτιμούσε ότι με την Απελευθέρωση της πρωτεύουσας και της υπόλοιπης Ελλάδας «ανοίγει νέο στάδιο αγώνων για την κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας και για την αναγέννηση της νέας δημοκρατικής Ελλάδας». Τονιζόταν επίσης η σημασία της «περιφρούρησης της τάξης και της ασφάλειας κατά την ώρα της απελευθέρωσης» που «ανέτρεψαν τις προσπάθειες των εχθρών της εθνικής ενότητας να συκοφαντήσουν το Κόμμα και το ΕΑΜ στα μάτια των συμμάχων μας».

    Ανέφερε: «Ο λαός μας, κάτω από τις σημαίες του ΕΑΜ και του ΚΚΕ μ' ενθουσιασμό χαιρέτησε και φιλοξενεί τμήματα ενόπλων δυνάμεων των συμμάχων, που ήρθαν εδώ για να συνεχίσουν τον αγώνα εναντίον του εχθρού που υποχωρεί. Τα γενναία τέκνα της φιλελεύθερης και συμμάχου Μεγάλης Βρετανίας θα βρουν την πιο θερμή υποδοχή και υποστήριξη από το σύμμαχο, φιλελεύθερο και φιλοπρόοδο ελληνικό λαό» («Το ΚΚΕ - Επίσημα Κείμενα», τόμ. 5ος, εκδ. «Σύγχρονη Εποχή», Αθήνα, 1981, σελ. 231-232).

    Ακόμα: «Υποστηρίζουμε την κυβέρνηση εθνικής ενότητας γιατί οι προγραμματικοί της σκοποί συμπίπτουν με τους άμεσους σκοπούς του αγώνα μας. Την υποστηρίζουμε υπό την προϋπόθεση ότι θα πάρει όλα τα μέτρα πραχτικής εφαρμογής των προγραμματικών διακηρύξεών της».

    Τέλος, το ΠΓ καλούσε «ολόκληρο το Κόμμα και τον ελληνικό λαό να περιφρουρήσουν την εθνική ενότητα, να κατοχυρώσουν τη λαϊκή κυριαρχία και ν' αγωνιστούν θαρρετά για μιαν Ελλάδα καθαρισμένη από το φασισμό, αναγεννημένη, λαοκρατούμενη, ευτυχισμένη».


    Στην παραπάνω θέση αποτυπώνεται, με το χαρακτηρισμό «λαοκρατούμενη» Ελλάδα, η μεταρρυθμιστική, κοινοβουλευτική αντίληψη για το πέρασμα από την καπιταλιστική στη σοσιαλιστική εξουσία, η οποία δεν κατονομάζεται, αλλά υπονοείται.

    Εξάλλου, ο Σιάντος είχε δηλώσει ότι στις εκλογές που θα γίνουν, το ΚΚΕ «όχι μόνο θα κατέβει σε ενιαίο συνασπισμό με όλα τα Κόμματα του ΕΑΜ, αλλά και επιδιώκει να συμπράξει σε έναν ευρύτατο συνασπισμό όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της Χώρας. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι προς το συμφέρον του Ελληνικού Λαού επιβάλλεται η συσπείρωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων - και αυτών που βρίσκονται έξω από το ΕΑΜ - σε ένα πανδημοκρατικό Μέτωπο» («Ριζοσπάστης», 16-11-1944). ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://www.imerodromos.gr/mitsotakis-i-meleti-agnoeitai-lathos-i-diatyposi-gia-tis-meth-ola-sosta-sti-diacheirisi-tis-pandimias-ochi-ekloges-giati-noiazetai-gia-ti-statherotita/ Είναι εντάξει το ΕΣΥ ρε ...παιδιά... τα έφτιαξε όλα η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ του σύριζα μαζί με τους Ακροδεξιούς ΑΝΕΛ δεν το θυμάστε.... ΑΡΕ ...ΠΑΣΟΚΑΡΑ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. https://www.imerodromos.gr/ena-geloio-livelografima/ Ο Αντικομουνισμός της αυγής των ...συντακτών του σύριζα και του Μανιαδάκη Πετρόπουλου είναι πραγματικό γεγονός το οποίο δεν μπορεί να κρύψει και τον αντικομουνισμό και την διαστρέβλωση της ιστορίας απο τον ...ημερόδρομο. Στον ίδιο δρόμο βαδίζουν όλοι τους διαστρεβλώνοντας την ιστορία και με όχημα την θεωρία των ...πολιτικών μετώπων και σταδίων... υπηρετούν το καπιταλισμό με λύσσα.. Δεν τσιμπάμε.. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης καταδικάζει κάθε μετάφραση του Ευαγγελίου

    https://gkagkarin.blogspot.com/2020/12/blog-post_842.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου