Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη

Ολοκληρώθηκαν στις αρχές Μάρτη οι εργασίες στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στην οδό Βελισσαρίου 5 (περιοχή Ευζώνων). Φτιαγμένο με το μεράκι και την εθελοντική δουλειά των μελών και φίλων της ΚΝΕ και του ΚΚΕ είναι έτοιμο να στεγάσει εκδηλώσεις και δραστηριότητες από όλα τα είδη της Τέχνης και να δώσει πνοή και διέξοδο στις αναζητήσεις της
νεολαίας της περιοχής στον Πολιτισμό, στη δημιουργία, στην ποιοτική ψυχαγωγία, στη συλλογική δράση.

Στο Στέκι έχουν διαμορφωθεί όμορφοι χώροι για τη διεξαγωγή μαθημάτων ξένων γλωσσών, εικαστικών, μουσικών οργάνων, θεωρίας μουσικής, αρμονίας, σχεδίου. Επίσης, διατίθεται αίθουσα για συζητήσεις, προβολές, πρόβες θεατρικών ομάδων καθώς και πλήρως εξοπλισμένο studio για πρόβες συγκροτημάτων.

Παράλληλα από το Φλεβάρη διακινείται λεύκωμα για την ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού στη Θεσσαλονίκη, την έκδοση του οποίου επιμελήθηκε η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, για την οικονομική ενίσχυση του Στεκιού. Μέσα από τις σελίδες του λευκώματος αποτυπώνονται συνοπτικά μεγάλες προσωπικότητες του ρεμπέτικου που είτε κατάγονταν από τη Θεσσαλονίκη είτε συνδέεται με την πόλη ένα μεγάλο κομμάτι του έργου τους, όπως ο Γιάννης Κυριαζής, ο Τάκης Μπίνης, ο Δημήτρης Σέμσης, η Λιλή (Ζαχαρένια Βαλαβάνη) κ.ά.

Από τα μέσα Μάη θα αρχίσει να εκτυλίσσεται πλούσια δραστηριότητα της ΚΝΕ στο χώρο του Στεκιού ώστε να μπουν οι βάσεις για να γίνει κυψέλη δημιουργίας και ανάτασης για τους νέους της πόλης. Επίσης, θα δίνεται η δυνατότητα οργανωμένων επισκέψεων και ξεναγήσεων σε όποιον επιθυμεί να γνωρίσει το χώρο του Στεκιού, κατόπιν συνεννόησης.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα για το Μάη έχει ως εξής:
  • Σάββατο 9 Μάη, στις 19.00, συζήτηση - σύσκεψη των Εδαφικών ΟΒ της ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ με τίτλο: «Θεσσαλονίκη: Ο ματωμένος Μάης του 1936, σύγχρονα διδάγματα». Θα μιλήσει ο Παύλος Μάρλης, μέλος του ΤΓ του Δήμου Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.
  • Δευτέρα 11 Μάη, στις 18.00, εκδήλωση της ΠΟ ΑΕΙ με παράλληλη διαδικτυακή αναμετάδοση με τίτλο «Κάθε άνθρωπος που αγαπάει την ελευθερία, χρωστάει στον Κόκκινο Στρατό περισσότερα απ’ ό,τι μπορεί ποτέ να πληρώσει. Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα. Επίκαιρο όσο ποτέ.» Θα μιλήσουν ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ και η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Κυριακή 17 Μάη, στις 19.00, εκδήλωση με θέμα «Η ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού στη Θεσσαλονίκη». Θα γίνει παρουσίαση του λευκώματος που επιμελήθηκε η ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ από τον Θοδωρή Σταϊκόπουλο, μέλος του Γραφείου Σπουδάζουσας της ΠΟ ΑΕΙ Θεσσαλονίκης και θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από καλλιτέχνες της πόλης.
  • Σάββατο 23 Μάη, στις 19.00, εκδήλωση των Εδαφικών ΟΒ της ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ με τίτλο «Κρίση του κορονοϊού ή κρίση του καπιταλισμού; Η θέση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Βασίλης Τομπουλίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
  • Κυριακή 24 Μάη, στις 18.00, εκδήλωση - συζήτηση της ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ με τίτλο «Τον καιρό των μεγάλων αποφάσεων και η Τέχνη πρέπει να αποφασίσει». Θα μιλήσει η Ιωάννα Μαλκότση, μέλος του ΤΓ της ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ και θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα από μαθητές του Καλλιτεχνικού και Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.
Σημειώνεται πως μετά τις 18 Μάη, τηρουμένων όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, θα ξεκινήσουν τα πρώτα μαθήματα ξένων γλωσσών, εικαστικών, σκάκι. Σε μεταγενέστερο χρόνο θα διεξαχθούν και μαθήματα σύγχρονου χορού, κιθάρας, μπάσου, βιολιού, ακορντεόν, θεάτρου, θεωρίας μουσικής και αρμονίας.

Οι δηλώσεις συμμετοχής στα μαθήματα συνεχίζονται στα τηλέφωνα 6975745212, 6948354787 και στο email: stekiknethess@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου