Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

Ιδρύεται φορέας για την «αξιολόγηση» των νοσοκομείων με βάση τη λογική «κόστους - οφέλους»

Ένα ακόμη βήμα για την προώθηση της αντιλαϊκής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Υγεία, στη βάση της λογικής «κόστους - οφέλους», κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας - Ίδρυση και καταστατικό του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε.
(Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.) και άλλες επείγουσες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας».
Το σχέδιο νόμου συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και θα έρθει για ψήφιση στην Ολομέλεια εντός της εβδομάδας που έρχεται.

Ο πυρήνας του νομοσχεδίου είναι η ίδρυση ενός νέου φορέα με την επωνυμία «Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε» (ΟΔΙΠΥ ΑΕ), με αρμοδιότητα «τη διενέργεια αξιολόγησης όλων των παρόχων υπηρεσιών υγείας της χώρας». Και μόνο το γεγονός πως ο φορέας αυτός θα λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία (ΑΕ) είναι ενδεικτικό για τα κριτήρια της «αγοράς», με βάση τα οποία θα γίνεται η αξιολόγηση των νοσοκομείων και των άλλων μονάδων υγείας.

Οι κυριότερες αρμοδιότητες του ΟΔΙΠΥ ΑΕ, όπως καταγράφονται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, είναι η «καταγραφή των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα», η «ανάπτυξη διαδικασιών και προτύπων ποιότητας», η «διαμόρφωση διεθνώς αποδεκτών δεικτών αξιολόγησης», η «αξιολόγηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από τους Παρόχους Υπηρεσιών Υγεία (ΠΥΥ)», η«υποβολή προτάσεων στο αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Υγείας για παροχή ανταμοιβών και επιβολή κυρώσεων», «η εκπαίδευση και κατάρτιση των ΠΥΥ», η «έρευνα των αναγκών υγείας», ο «εντοπισμός ελλείψεων στις υπηρεσίες υγείας και η διατύπωση προτάσεων για την κάλυψή τους», «η συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και το Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος» και τέλος η «σύσταση και τήρηση μητρώου πιστοποιημένων παρόχων υπηρεσιών υγείας».

Με βάση την «αξιολόγηση» που θα διενεργεί αυτός ο φορέας, η οποία θα βασίζεται στην «ευρωενωσιακή και άλλη «διεθνή εμπειρία» και τα πετσοκομμένα υγειονομικά πρωτόκολλα, θα επιβάλλονται από το Υπουργείο Υγείας κυρώσεις που θα φτάνουν μέχρι το κλείσιμο της μονάδας. 
Μεταξύ των στόχων που μπαίνουν είναι η «χρηστή διοίκηση» και η «σωστή διαχείριση των πόρων», φρασεολογία που παραπέμπει ευθέως στην αναπαραγωγή της πολιτικής υποχρηματοδότησης των κρατικών μονάδων υγείας, οι οποίος θα αναγκάζονται να περιορίζουν συνεχώς τις παρεχόμενες υπηρεσίες και να χαρατσώνουν όλο και περισσότερα τα λαϊκά στρώματα για να ανταποκριθούν στην αξιολόγηση.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα παρεμβαίνουν ευθέως στον ΟΔΙΠΥ, ελέγχοντας μέχρι και την χρηματοδότηση του. Έτσι, ως κυρίες πηγές εσόδων του φορέα αυτού ορίζονται «η ετήσια επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας, οι δωρεές, οι κληρονομιές, τα κληροδοτήματα, οι εισφορές και επιχορηγήσεις από τρίτους και τα έσοδα από κάθε είδους δραστηριότητα ή οι πρόσοδοι από την κινητή και ακίνητη περιουσία του, τα έσοδα από τη διαχείριση ερευνητικών κονδυλίων, αναπτυξιακών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και τα έσοδα που προέρχονται από την παροχή των υπηρεσιών του ΟΔΙΠΥ προς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς».

Εργαλείο αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων

Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, καθώς όπως τόνισε ο ειδικός αγορητής του, ΓιώργοςΛαμπρούλης, «πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που εξειδικεύει και βαθαίνει τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της στρατηγικής της για την Υγεία. Μια στρατηγική που βασίζεται στην εξασφάλιση των λεγόμενων βιώσιμων και αποδοτικών συστημάτων υγείας, μέσω της ραγδαίας μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης των κρατικών μονάδων υγείας και της ενίσχυση της λειτουργίας τους με όρους επιχειρήσεων».

Ο Γ. Λαμπρούλης σημείωσε πως η αξιολόγησης που θα διενεργείται στη βάση της λογικής «κόστος - όφελος», όχι μόνο δεν θα βελτιώσει την σημερινή άθλια κατάσταση της Υγείας, αλλά θα επιφέρει νέες σοβαρές συνέπειες για την υγεία και την τσέπη των ασθενών, ενώ παράλληλα θα επιδεινώσει τις εργασιακές σχέσεις για το υγειονομικό προσωπικό.

Φέρνοντας ως παράδειγμα την πανδημία, όπου «τα συστήματα υγείας οικονομικά εύρωστων χωρών κατέρρευσαν» ή «μετατράπηκαν σε συστήματα μιας νόσου», υπογράμμισε πως «τα προηγμένα συστήματα υγείας» αποδείχθηκε ότι είχαν πήλινα πόδια. «Η πανδημία ανέδειξε το βαθιά ταξικό, αντιλαϊκό πρόσωπο της στρατηγικής της ΕΕ για την υγεία, ανέδειξε την εγγενή αδυναμία της καπιταλιστικής οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας να αξιοποιεί τις τεράστιες δυνατότητες της επιστημονικής γνώσης», υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα. 

1 σχόλιο:

  1. Ο Συλλογικός καπιταλιστής που είναι το αστικό κράτος στην υπηρεσία της τάξης που έχει στην ιδιοκτησία της τα μέσα παραγωγής. Τώρα πως θα γίνει να ...αλλάξει ο χαρακτήρας του... επειδή μια κυριακή ...θα ψηφίσουμε.... είναι ένα μυστήριο... Θα μας το εξηγήσουν η ...σταδιάκηδες μεταβατικοί.... με τις Παπάτζες τους. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου