Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Το ΣΕΚΕ αποδέχεται τους 21 όρους εισδοχής στην Κομμουνιστική Διεθνή


Το 2ο έκτακτο Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (Κομμουνιστικού) αποδέχεται, 2/11/1922, τους 21 όρους εισδοχής στην Κομμουνιστική Διεθνή.

Συνήλθε στην Αθήνα, το 2ο Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας και τάχθηκε υπέρ του λενινιστικού προσανατολισμού του Κόμματος στο θέμα της δικτατορίας του προλεταριάτου και της αρχής του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού.

Απέρριψε την άποψη περί «ελευθερίας» των φραξιών και ομάδων μέσα στο Κόμμα, υπεράσπισε την αρχή της ιδεολογικής και οργανωτικής ενότητας του Κόμματος.

Αποφάσισε την οργανική προσχώρηση του ΣΕΚΕ στη Γ΄ Κομμουνιστική Διεθνή, ψήφισε νέο Καταστατικό και στον τίτλο του Κόμματος πρόσθεσε σε παρένθεση τη λέξη «Κομμουνιστικόν». Αποφάσισε επίσης να τεθεί ο «Ριζοσπάστης» κάτω από τον έλεγχο του Κόμματος.

Η επικράτηση των επαναστατικών αρχών στο 2ο Συνέδριο επιτεύχτηκε ύστερα από έντονη ιδεολογική πάλη ανάμεσα σε δύο τάσεις. Η μια τάση, που πλειοψήφησε και επικράτησαν οι απόψεις της, εκπροσωπούνταν από οπαδούς της Ενιαίας Πειθαρχίας μέσα στο Κόμμα, της ιδεολογικής και οργανωτικής του ενότητας. Απορρίφθηκαν οι απόψεις της δεύτερης τάσης, των οπαδών της ύπαρξης και αντιπαράθεσης ομάδων μέσα στο Κόμμα.

Η σημασία του 2ου Συνεδρίου βρίσκεται στο ότι επιτέλεσε ένα σοβαρό βήμα στο δρόμο για τη διαμόρφωση του ΣΕΚΕ(Κ) σε κόμμα νέου τύπου.

Το 2ο Συνέδριο εξέλεξε Κεντρική Επιτροπή από τους: Ν. Δημητράτο (γραμματέα), Γ. Δούμα, Ι. Κορδάτο, Μ. Σιδέρη και Π. Δημητράτο. Αναπληρωματικά μέλη τους: Ν. Δαμίγο και Δ. Λιγδόπουλο. Και Εξελεγκτική Επιτροπή από τους: Αβραάμ Μπεναρόγια, Α. Αρβανίτη και Σ. Κομιώτη.

O Δημοσθένης Λιγδόπουλος απουσίαζε από τις εργασίες του 2ου Συνεδρίου. Εκείνες τις μέρες ήταν στη Μόσχα όπου παρακολουθούσε τις εργασίες του 2ου Συνεδρίου της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Μετά το τέλος του Συνεδρίου, στο ταξίδι της επιστροφής προς την Ελλάδα δολοφονήθηκε μαζί με τον Ωρίωνα Αλεξάκη από πειρατές της Μαύρης Θάλασσας. Η δολοφονία αυτών των δύο ηρωικών αγωνιστών ήταν σοβαρή απώλεια για το νεαρό τότε κόμμα της εργατικής τάξης της Ελλάδας.

12 σχόλια:

  1. Το 1920 είναι τα γεγονότα αυτά Γκαγκάριν. Αυτή την χρονιά δολοφονήθηκε Λιγδόπουλος και Αλεξάκης. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο gkagkarin, γράφει για το 2 συνέδριο που ειναι η διαφωνία σου.

      ΔΣΕ

      Διαγραφή
    2. Το 2 συνέδριο έγινε στις 18-25 Απρίλη 1920

      ΔΣΕ

      Διαγραφή
    3. Η Διαφωνία είναι πως αυτό έγινε το 1920 που δολοφονήθηκε ο Λιγδόπουλος. Την καλημέρα μου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. Συμφωνούμε τώρα. Στην ανάρτηση γράφει 1922 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. Το 2 συνέδριο έγινε στις 18-25 Απρίλη 1920

      Σύμφωνα με απόφαση του 2ου συνεδρίου ο Δημοσθένης Λιγδόπουλος θα μετέβαινε στη Σοβιετική Ένωση σαν εκπρόσωπος του ΣΕΚΕ στο 2ο Συνέδριο της Κομιντέρν (ΚΔ) και για να διεξάγει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη του κόμματος στις τάξεις της.

      Ο Λιγδόπουλος θα παρακολουθήσει το 2ο Συνέδριο της Κομιντέρν στη Μόσχα το καλοκαίρι του 1920 και θα διαπραγματευθεί την ένταξη του ΣΕΚΕ στις τάξεις της. Θα υπάρξει καταρχήν συμφωνία και η ΚΔ θα στείλει στην Ελλάδα σαν αντιπρόσωπό της το νεαρό ελληνορώσο Ωρίωνα Αλεξάκη για την υπογραφή της ένταξης.

      Έκτακτο Εκλογικό Συνέδριο στις 16-19 Σεπτέμβρη 1920.

      ΔΣΕ

      Διαγραφή
    6. Τώρα είμαστε εντάξει ΔΣΕ και συγνώμη για την παρέμβαση. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    7. Από λάθος μάλλον και ο 902 γράφει 1922.

      https://www.902.gr/timeline

      ΔΣΕ

      Διαγραφή
    8. ΔΣΕ. Το είδα είναι λάθος στον 902 κανένα πρόβλημα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. Το 1922 πέρασε ξανά με τον Οπορτουνισμό το ΣΕΚΕ. Αλλαξε το πρόγραμμα πάλι σε Σοσιαλισμό με Δικτατορία του προλεταριάτου το 1930 στην ολομέλεια της Λάρισας μέχρι το 1934 που η 3η Κ.Δ έπεσε στα χέρια της Οπορτουνιστικής 5ης φάλαγγας. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.katiousa.gr/istoria/prosopa-istoria/d-ligdopoulos-o-aleksakis-h-dolofonia-dyo-protergaton-tou-epanastatikou-ergatikou-kinimatos-stis-27-oktovri-1920/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δολοφονούνται Δημοσθένης Λιγδόπουλος --Ωρίων Αλεξάκης



      https://gkagkarin.blogspot.com/2020/10/blog-post_681.html

      ΔΣΕ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου