Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022

Ενβέρ Χότζα

 Γεννιέται, στο Αργυρόκαστρο,ο Ενβέρ Χότζα, Α΄ Γραμματέας του Αλβανικού Κόμματος Εργασίας και πρόεδρος  της Λαϊκή Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Αλβανίας


Στην πρώτη σειρά στην Αντίσταση και τον αγώνα κατά του φασισμού στην Αλβανία, καταδικασμένος σε θάνατο από φασιστικό δικαστήριο, έδρασε λαθραία και ίδρυσε τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό που αριθμούσε περίπου 70.000 άνδρες.

Ο Χότζα είχε την αξία και την ευφυΐα να αντισταθεί σθεναρά στο ρεβιζιονιστικό κύμα και την καπιταλιστική παλινόρθωση με επικεφαλής τον αποστάτη προδότη Χρουστσόφ, με σκοπό τη συστηματική καταστροφή της σοσιαλιστικής πραγματικότητας στην Ευρώπη, χάρη στον Χότζα και το PLA, με οδηγό την πυξίδα του μαρξισμού-λενινισμού. στη λαϊκή, δημοκρατική και σοσιαλιστική Αλβανία, δεν άγγιξε τη μοίρα των άλλων χωρών του σοσιαλιστικού μπλοκ που υποβιβάστηκαν στον καπιταλισμό μέσω πραξικοπημάτων που σχεδίασαν οι χρουστσιοφικές κλίκες που ακύρωσαν κατά καιρούς τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης.


 
«Στον αγώνα της να αρνηθεί και να υποτιμήσει τον μαρξισμό-λενινισμό, η αστική τάξη είχε πάντα στο πλευρό της, σύμφωνα με την εποχή, οπορτουνιστές κάθε μορφής, αποστάτες κάθε χρώματος. Όλοι τους κήρυξαν το τέλος του μαρξισμού, τον θεωρούσαν ακατάλληλο για τη σύγχρονη εποχή, ενώ διαλαλούσαν τις «μοντέρνες» ιδέες τους ως επιστήμη του μέλλοντος. Τι έγινε όμως με τον Προυντόν, τον Λασάλ, τον Μπακούνιν, τον Μπερνστάιν, τον Κάουτσκι, τον Τρότσκι και τους παρτιζάνους τους; 

Η ιστορία δεν λέει τίποτα θετικό για αυτούς. Τα κηρύγματά τους χρησίμευαν μόνο για να περιορίσουν, να σαμποτάρουν την επανάσταση, να υπονομεύσουν τον αγώνα του προλεταριάτου και του σοσιαλισμού. Στον αγώνα κατά του μαρξισμού-λενινισμού ηττήθηκαν και κατέληξαν στο σκουπιδότοπο της ιστορίας. 

Και από αυτόν τον σκουπιδοτενεκέ τους ξεθάβουν περιστασιακά οι νέοι οπορτουνιστές, που προσπαθούν να κάνουν δικές τους τις αποτυχημένες και απαξιωμένες φόρμουλες και θέσεις τους και να τους βάλουν ενάντια στον μαρξισμό-λενινισμό».

 Ενβέρ Χότζα 


Πέθανε στις 11 Απρίλη 1985, στα Τίρανα.

Επιβλητικά αγάλματα των Λένιν, Στάλιν, Χότζα



Ολόκληρο το κείμενο, από την αρχική ανάρτηση  

Nasce Enver Hoxha, eccellente marxista-leninista, baluardo invincibile della lotta al revisionismo, edificatore e padre dell'Albania socialista, leader del Partito del Lavoro.

In prima fila nella Resistenza e la lotta al fascismo in Albania, condannato a morte da un tribunale fascista, agì clandestinamente e fondò il l'esercito di liberazione nazionale che contava all'incirca 70.000 uomini.

Το κάστρο του Σκεντέρμπεη


Fece dell'Albania un Paese socialista attraverso uno sviluppo economico, sociale e culturale notevole, l'industrializzazione, lo sviluppo dell'agricoltura, dell'istruzione e della cultura, erano temi centrali di realizzazione per il PLA, la piccola e povera Albania, con Enver Hoxha divenne un Paese produttivo, moderno, dignitoso per i lavoratori e il popolo tutto.

Άγαλμα της Μητέρας Αλβανίας 1971


Hoxha ebbe il merito e l'intelligenza di resistere tenacemente all'ondata revisionista e di restaurazione capitalista con alla testa il traditore rinnegato Krusciov, intento nella distruzione sistematica delle realtà socialiste in Europa, grazie ad Hoxha e al PLA, guidati dalla bussola del marxismo-leninismo, all'Albania popolare, democratica e socialista, non toccò la sorte degli altri Paesi del blocco socialista retrocessi nel capitalismo attraverso colpi di Stato architettati dalle cricche kruscioviane che cancellarono di volta in volta le conquiste della classe operaia.

 

Εθνικό Μουσείο ιστορίας Τίρανα


“Nella sua lotta volta a rinnegare e denigrare il marxismo-leninismo, la borghesia ha sempre avuto a suo fianco, a seconda dei tempi, opportunisti di ogni stampo, rinnegati di ogni colore. Tutti quanti hanno proclamato la fine del marxismo, lo hanno considerato non adatto ai tempi moderni, mentre hanno reclamizzato le loro idee «moderne» come scienza del futuro. Ma che fine hanno fatto Proudhon, Lassalle, Bakunin, Bernstein, Kautsky, Trotzki e i loro partigiani? La storia non dice nulla di positivo sul conto loro. Le loro prediche sono servite solo a frenare, a sabotare la rivoluzione, a minare la lotta del proletariato e il socialismo. Nella lotta contro il marxismo-leninismo, essi sono stati sconfitti e sono finiti nella pattumiera della storia. E da questa pattumiera vengono riesumati ogni tanto dai nuovi opportunisti, i quali cercano di far passare per proprie le loro formule e tesi fallite e discreditate e contrapporle al marxismo-leninismo.”

Enver Hoxha

Viva il compagno Enver Hoxha, gigante del pensiero comunista!

7 σχόλια:

  1. Το μεταφραστήρι του Google το ’κανε πάλι το «θαύμα» του! Στα ιταλικά το ουσιαστικό όνομα partigiano δεν σημαίνει μόνο παρτιζάνος, αλλά και υποστηρικτής, συνήγορος, οπαδός. Επομένως η σωστή μετάφραση του Ma che fine hanno fatto Proudhon, Lassalle, Bakunin, Bernstein, Kautsky, Trotzki e i loro partigiani? είναι Τι έγινε όμως με τον Προυντόν, τον Λασάλ, τον Μπακούνιν, τον Μπερνστάιν, τον Κάουτσκι, τον Τρότσκι και τους υποστηρικτές τους;

    Γραμματικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δε συμφωνώ με την εξιδανίκευση του Χότζα. Εχω την αίσθηση, πως η πολεμική του στον "ρεβιζιονισμό", όπως και στην περίπτωση του Μάο, ήταν μάλλον πρόφαση για να "την κάνει" από το Μαρξισμό-Λενινισμό με "επαναστατικές" προφάσεις. Μαζί με τον "ρεβιζιονισμό" απέρριψε και ολόκληρη την ΕΣΣΔ, σε μιαν απαράδεκτη ισοπέδωση. Δεν ήταν για πέταμα η ΕΣΣΔ, επειδή στο τιμόνι της αναρριχήθηκαν ρεβιζιονιστές/οπορτουνιστές. Και στην καθοδήγηση του Αλβανικού κομμουνιστικού κινήματος ο Χότζα έκανε χοντρά μικροαστικά λάθη, όπως οι φαντασιώσεις για ..."αυτάρκεια"(!) της Αλβανικής Σοσιαλιστικής οικονομίας, το κλείσιμο της Σοβιετικής ναυτικής βάσης, η υιοθέτηση της ηλίθιας και αντιδραστικής θεωρίας του "Σοσιαλιμπεριαλισμού" και άλλα, που δεν μπορώ να θυμηθώ αυτή τη στιγμή. Η, μικροαστική στην ουσία βουλησιαρχική γραμμή του, καταδίκασε τον Αλβανικό Λαό σε μιαν απίστευτη καθυστέρηση και φτώχεια, με τα αποτελέσματα, που όλοι είδαμε στα τέλη της δεκαετίας του '80, όταν οι
    Αλβανοί πολίτες και σύντροφοι, έρχονταν ξυπόλητοι και πεινασμένοι με τα πόδια από τα σύνορα, παράνομοι χωρίς χαρτιά, για να δουλέψουν για ένα ξεροκόμματο, να υποστούν κάθε εξευτελισμό, πολλοί να κλέψουν ό,τι μπορούσαν κλπ. Δεν είχαν αυτό το χάλι οι πρόσφυγες από τις "σοσιαλιμπεριαλιστικές" λαϊκές δημοκρατίες και την ΕΣΣΔ. Η Αλβανία του Χότζα διέσυρε τον Σοσιαλισμό και τον Μ/Λ και την κύρια ευθύνη έχει ο ίδιος ο Χότζα, που, όπως και ο Τσαουσέσκου, σημειωτέον, υπήρξε ήρωας της Αντίστασης στην Αλβανία, με διεθνιστική στάση προς τον ΔΣΕ. Αλλά στην σοσιαλ. οικοδόμηση τα έκανε θάλασσα, δείχνοντας τα βαθειά ιδεολογική υστέρηση, που υπήρχε στο παγκόσμιο κομμ. κίνημα, σε σχέση με τις απαιτήσεις των καιρών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω στα περισσότερα με τον Σεχτάρ θέλοντας ταυτόχρονα να επισημάνω κάτι που χαρακτήριζε ανάγλυφα θα ’λεγα και τον ίδιο τον Ενβέρ Χότζα και την πολιτική του και το οποίο περνάει σχεδόν πάντα στο απυρόβλητο, στο «ντούκου» για να το πω απλά-λαϊκά. Εννοώ τον απαράδεκτο για έναν κομμουνιστή βαθύ εθνικισμό του που προσπαθούσε ―τις περισσότερες φορές χωρίς επιτυχία― να μεταμφιέσει σε μαρξισμό-λενινισμό· αρκεί να διαβάσει κανείς το βιβλίο του «Δυο φίλοι λαοί» (υπάρχει στο διαδίκτυο ψηφιοποιημένο για τους ενδιαφερόμενους) για να μην έχει την παραμικρή αμφιβολία επ’ αυτού. Αλλά γιατί να το πάμε στην Αλβανία; Λίγοι είναι σε μας αυτοί που το παίζουν «ακραιφνείς» κουκουέδες και διακατέχονται σε ό,τι αφορά το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα από έναν άρρωστο ελληνοκεντρισμό που, τηρουμένων των αναλογιών, τίποτα δεν έχει να ζηλέψει από το πιστεύω ενός μέσου «Ελληναρά» είτε αυτός βρίσκεται στην ΝΔ είτε στο ΠΑΣΟΚ είτε στον ΣΥΡΙΖΑ είτε στο ΜέΡΑ25 είτε στην «Ελληνική Λύση» είτε στην «Χρυσή Αυγή» (ο νοών νοείτω...); Και για την αλληλεγγύη του Ε. Χότζα προς τον ΔΣΕ από την έρευνα των μέχρι στιγμής δημοσιευμένων αρχείων και μαρτυριών εγείρονται ενστάσεις, μερικές φορές σοβαρές (για να μη μιλήσουμε για τις σχέσεις Ε. Χότζα-Ν. Ζαχαριάδη...). Έτσι για να ξέρουμε τι μας γίνεται δηλαδή...

      Γραμματικός

      Διαγραφή
  3. "....να "την κάνει" από το Μαρξισμό-Λενινισμό με "επαναστατικές" προφάσεις....", "με επαναστατικές κορώνες" ήθελα να πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οσο ζουσε ο Σταλιν η Αλβανια εκανε αλματα σ ολα τα επιπεδα .Πολυ μετα οι ρεβιζιονιστες που κατσικοθηκαν στην ΕΣΣΔ την αφησαν σχεδον στην τυχη της ετσι ο Εμβερ αναγκαστικα στραφηκε στην Κινα .Ο Χαλκος που ηταν αφθονος στη χωρα τροφοδοτουσε την Κινεζικη βιομηχανια σε τιμες εξευτελιστικες με βαση τις διεθνεις κι αυτο εδειχνε πως πολυ πριν την παλλινορθωση του καπιταλισμου στην Κινα η αρρωστια του οπορτουνισμου ειχε αλλωσει εξ αρχης την Κινεζικη επανασταση
    Δημητρης Οικονομου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και clandestinamente στα ιταλικά σημαίνει πρώτ και κύρια παράνομα, επομένως agì clandestinamente μεταφράζεται σωστά έδρασε παράνομα. Αμάν πια αυτό το μεταφραστήρι του Google! Άκου «λαθραία»! Τι ήταν δηλαδή μαφιόζος με ουΐσκι στο Σικάγο της Ποτοαπαγόρευσης; Προσοχή στις μεταφράσεις!

    Γραμματικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου