Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Στο ίδιο έργο θεατές: Οκτώβριος 1980 – Οκτώβριος 2020


Οκτώβριος του 1980

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε στην απόφαση επανένταξης της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ με την αποδοχή της περιβόητης Συμφωνίας Ρότζερς.

Στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας γράφτηκε μια μαύρη σελίδα αφού η κυβέρνηση δεν κατέθεσε την συμφωνία Ρότζερς στην Βουλή προκειμένου οι Βουλευτές και ο Ελληνικός Λαός να ενημερωθούν για το περιεχόμενό της, γιατί το ΝΑΤΟ είχε απαγορεύσει στην κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει το κείμενο της συμφωνίας.

Ο Ε. Αβέρωφ, τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας, είχε δηλώσει από το βήμα της βουλής : “Η οποία (συμφωνία) έχει ένα μόνο μειονέκτημα: ότι δεν μπόρεσε να έλθει εις τη δημοσιότητα. Δεν έρχεται εις τη δημοσιότητα διότι, δυστυχώς, έτυχε υψηλού βαθμού διαβαθμίσεως εις το ΝΑΤΟ και με το βαθμό αυτό της διαβαθμίσεως δεν είναι δυνατόν εμείς να τη φέρουμε στη δημοσιότητα”.

Η Κυβέρνηση για να μην δώσει τη συμφωνία στη δημοσιότητα και για να τηρήσει τα κοινοβουλευτικά προσχήματα, προσέφυγε στη Βουλή με αφορμή τη συμφωνία και ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης, ώστε να προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας επανένταξης. 

Παράλληλα η κυβέρνηση εναρμονιζόμενη πλήρως με τις ΝΑΤΟΙκες οδηγίες αρνήθηκε να παραδώσει το κείμενο της συμφωνίας στον Χ. Φλωράκη.

Ο Γ. Ράλλης δήλωσε ότι: «Έγινε κατ’ αυτό τον τρόπο η ενημέρωση, γιατί η συμφωνία είχε χαρακτηριστεί μυστική από το ΝΑΤΟ και δεν μπορούσαμε αυτόν τον χαρακτηρισμό να τον παραβιάσουμε».

Ο Χ. Φλωράκης σε δήλωσή του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο πρωθυπουργός κ. Ράλλης μετά από διήμερη σιωπή, αναγκάστηκε να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποδέχτηκε το σχέδιο Ρότζερς για την επανένταξη της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και ανάγγειλε ότι για το μέγα αυτό εθνικό θέμα αρκεί η έκδοση μιας κυβερνητικής απόφασης, την οποία συνέδεσε με ψηφοφορία εμπιστοσύνης στη Βουλή. Μία τέτοια διαδικασία αποβλέπει στην εξαπάτηση του Ελληνικού Λαού…»

Τα πρακτικά των συνεδριάσεων της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή που ξεκίνησε στις 22 Οκτωβρίου 1980, αποτελούν μνημείο:

  • Αναληθειών, ψεύδους, ομολογιών υποτέλειας και υποκρισίας της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
  • Καταγραφής της αλήθειας και της πραγματικότητας, από την τοποθέτηση του ΚΚΕ. Μια πραγματικότητα η οποία δυστυχώς έκτοτε επιβεβαιώνεται συνεχώς.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή στάθηκε σθεναρά απέναντι στον επανεγκλωβισμό της χώρας μας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου που εκδόθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1980 μεταξύ άλλων ανέφερε: «Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, μετά από ανάλογη δήλωση του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Β. Μπράντ, η κυβέρνηση Ράλλη αποδέχτηκε τις προτάσεις Ρότζερς και προχωρεί στο ξαναμάντρωμα της Ελλάδας στο στρατιωτικό ΝΑΤΟΜε την ενέργειά της αυτή η κυβέρνηση θέτει τη χώρα μας στην απόλυτη διάθεση του αμερικανονατοικού ιμπεριαλισμού. Εμπλέκει την Ελλάδα στα τυχοδιωκτικά σχέδια των Αμερικανών στο χώρο της Μέσης Ανατολής, σε μια περίοδο κρίσιμη για την ειρήνη, πράγμα που εκθέτει τη χώρα σε ανυπολόγιστους κινδύνους. Ανοίγει μια επικίνδυνη φάση για την άμυνα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο. Η κυβέρνηση Ράλλη φέρνει ιστορικές ευθύνες…»

Η συμφωνία αυτή μπορεί να θεωρηθεί σαν η αρχή εγκατάστασης επιχειρησιακής συγκυριαρχίας στο Αιγαίο αφήνοντας ανοιχτό το θέμα των ορίων επιχειρησιακής ευθύνης παραπέμποντας στην ουσία το ζήτημα σε Ελληνοτουρκικό διάλογο με την επιδιαιτησία του ΝΑΤΟ. Δηλαδή, έχοντας θέση σε εφαρμογή την τακτική του “διαίρει και βασίλευε”, επισφραγιζόταν ο επιδιαιτητικός ρόλος των ΗΠΑ στην περιοχή μέσω της παροχής “συμμαχικού” δικαιώματος στην Τουρκία να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Με αυτόν τον τρόπο οικοδομήθηκε ένα καθεστώς επιχειρησιακής συνδιαχείρισης στο Αιγαίο το οποίο σε συνδυασμό με άλλες εξελίξεις, συν τω χρόνω πιθανώς να οδηγήσουν σε αλλαγή του ισχύοντος Status Quo.

Οκτώβριος 2020

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι, με στόχο να περιοριστεί ο «κίνδυνος ατυχημάτων» στην Ανατολική Μεσόγειο, επετεύχθη στα πλαίσια του ΝΑΤΟ Συμφωνία ίδρυσης «Μηχανισμού Αποσυμπίεσης » («Deconfliction Mechanism») μεταξύ μονίμων στρατιωτικών αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Τουρκίας με τον ΓΓ του οργανισμού τρίτο μέλος ως εγγυητή, συμπληρώνοντας ότι «Ο μηχανισμός ασφαλείας μπορεί να συμβάλει στο να δημιουργηθεί χώρος για να αντιμετωπιστεί η βασική διαμάχη και είμαστε έτοιμοι να τον επεκτείνουμε αν χρειαστεί. Θα παραμείνω σε στενή επαφή με τους δύο συμμάχους».

Το ΝΑΤΟ στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι: 

«Μετά από μια σειρά τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των Στρατιωτικών Αντιπροσώπων της Ελλάδας και της Τουρκίας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ιδρύθηκε την Πέμπτη (1 Οκτωβρίου 2020) ένας διμερής στρατιωτικός μηχανισμός αποσυμπίεσης {ή απεμπλοκής ή αποκλιμάκωσης}. Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιλαμβάνει τη δημιουργία ανοιχτής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τη διευκόλυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης στη θάλασσα ή στον αέρα».

Και σε αυτή την περίπτωση, όπως το 1980, εκτός από την γενική πληροφορία για την δημιουργία “μηχανισμού αποσυμπίεσης” που περιλαμβάνει και ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, το κείμενο της συμφωνίας δεν δόθηκε στην δημοσιότητα ούτε από τον οργανισμό ούτε από την Ελληνική Κυβέρνηση με την αιτιολογία ότι το ΝΑΤΟ την διαβάθμισε ως «NATO – secret».

Αποτέλεσμα αυτής της κυβερνητικής πρακτικής είναι τα πολιτικά κόμματα και ο Ελληνικός Λαός να μην γνωρίζουν το περιεχόμενό της και εάν αυτή επηρεάζει και πώς κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες επειδή ο Α/ΓΓΕΘΑ ή ο ΣΑ/ΣΕΒΑΣ (Στρατιωτικός Αντιπρόσωπος στη Στρατιωτική Επιτροπή Βορειοατλαντικού Συμφώνου) δεν έχουν εξουσιοδότηση σύναψης διακρατικών συμφωνιών το κείμενο της συμφωνίας δεν υπογράφηκε διμερώς αλλά συμπεριελήφθη σε νατοϊκό έγγραφο το οποίο, αν δεν συνυπογράφτηκε, κοινοποιήθηκε σε όλα τα μέλη του οργανισμού.

Είναι μη αποδεκτό και τραγικό να γνωρίζουν το κείμενο της συμφωνίας τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και να μην την γνωρίζει ο Ελληνικός Λαός.

Η ιστορία έχει δείξει ότι η μυστική διπλωματία και οι συμφωνίες με το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τις ΗΠΑ ή άλλους οργανισμούς και κράτη που αφορούν κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα ή εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικά σχέδια, οι οποίες με διάφορα προσχήματα παραμένουν μυστικές και μακριά από τον έλεγχο του Ελληνικού Λαού έχουν οδηγήσει σε οδυνηρές περιπέτειες.

Δεν μπορεί παρά να μας γεμίζει ανησυχία η υπενθύμιση από το ΝΑΤΟ ότι «η στρατιωτική αποκλιμάκωση μεταξύ των συμμάχων είναι ένας ρόλος που έπαιξε το ΝΑΤΟ και στο παρελθόν. Στη δεκαετία του 1990, το ΝΑΤΟ βοήθησε στη δημιουργία παρόμοιου μηχανισμού στην περιοχή, ο οποίος ήταν αποτελεσματικός στη μείωση των εντάσεων και στην παροχή χώρου για ευρύτερες διπλωματικές συνομιλίες», αφού το αποτέλεσμα αυτών ήταν:

  • Η Συμφωνία της Μαδρίτης.
  • Η Συμφωνία του Ελσίνκι.
  • Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας.
  • Η συνθήκη των Ανοιχτών Ουρανών.
  • Η συμφωνία του Σεπτεμβρίου 2003 μεταξύ Ελληνικής και Τουρκικής κυβέρνησης για την δημιουργία νέων αεροδιαδρόμων στο Αιγαίο.
  • Η αποδοχή της τροποποίησης το 2004 κειμένου του ICAO για την έρευνα διάσωση.
  • Η συμμετοχή στις ΝΑΤΟικές ασκήσεις Dynamic Mix 2000 – Destined Glory 2002 που αποτέλεσαν πρόβες για την σκιαγράφηση ενός μελλοντικού καθεστώτος αεροπορικής και όχι μόνο συνδιαχείρισης του Αιγαίου.
  • Η περίφημη ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ τον Απρίλιο του 2005 μετά την επίσκεψη του ΥΠΕΞ Π. Μολυβιάτη στην Άγκυρα σχετικά με τις αναχαιτίσεις τουρκικών μαχητικών στο FIR Αθηνών ( « Όλα τα εισερχόμενα ίχνη στο FIR Αθηνών για τα οποία δεν έχουν υποβληθεί σχέδια πτήσεως, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες εναέριου κυκλοφορίας, θα αναγνωρίζονται και εφόσον παραβιάζουν εθνικό εναέριο χώρο θα αναχαιτίζονται από αεροσκάφη της Π.Α»)
  • Η συμμετοχή σε διάφορες ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις ανά την υφήλιο κλπ.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Τουρκικές ενέργειες και οι διάφορες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και όχι μόνο, συσκοτίζουν αντί να φωτίζουν το περιεχόμενο και τις προβλέψεις αυτής της συμφωνίας, σε συνδυασμό με την πικρή εμπειρία οδηγεί στην απαίτηση να δοθεί στην δημοσιότητα χωρίς καμιά καθυστέρηση το πλήρες κείμενο της, υπό ΝΑΤΟική κηδεμονία, συμφωνίας του διμερούς στρατιωτικού μηχανισμού αποσυμπίεσης.

Γιώργος Ροΐδης
Αντιναύαρχος ΠΝ ε.α.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου