Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Νέα πρόκληση της Τουρκίας με επέκταση της περιοχής ευθύνης για την έρευνα και διάσωση στα όρια της «Γαλάζιας Πατρίδας»


Βήμα - βήμα η τουρκική αστική τάξη απλώνει τη «βεντάλια» των απαράδεκτων αξιώσεις της στο Αιγαίο και στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, αποθρασυμένη από το ιμπεριαλιστικό παζάρι και τη στάση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που «σπρώχνουν» για συνεκμετάλλευση. Τελευταίο κρούσμα η προσπάθεια της Άγκυρας να διευρύνει την περιοχή έρευνας και διάσωσης, μέσω της ψήφισης σχετικού νόμου. 

Με παλαιότερο νόμο του 1988, η Τουρκία είχε ορίσει ως δική της περιοχή έρευνας και διάσωσης το μισό Αιγαίο, επικαλύπτοντας ζώνες που έχει την αρμοδιότητα το ελληνικό κράτος. Τώρα, η Άγκυρα επιχειρεί να διευρύνει ακόμα περισσότερο αυτή την περιοχή, στα νότια προς τη Μεσόγειο, θεωρώντας ως δική της ζώνη ευθύνης όλη την περιοχή από την Κρήτη μέχρι την Κύπρο.

Το νέο σχέδιο έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Αλί Καραοσμάνογλου, ο οποίος μάλισταανάρτησε μάλιστα στο Twitter το σχετικό χάρτη, στον οποίο εμφανίζονται οι «περιοχές ευθύνης» της Τουρκίας με τον παλιό σχεδιασμό (πράσινο χρώμα) και με τα διευρυμένα όρια του νέου (μωβ), καλύπτοντας όλη την περιοχή από την Κρήτη μέχρι την Κύπρο. Πρόκειται για την επανάληψη της εμφάνισης του χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας», μπροστά από τον οποίο είχε φωτογραφηθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις αρχές του Σεπτέμβρη. 

«Χαιρετίσματα στο Φατίχ, στο Γιαβούζ και στο Κανουνί. Στη Γαλάζια Πατρίδα μας, την περιοχή ερευνών και διάσωσης την επεκτείναμε με τρόπο που θα περιλαμβάνει και τις περιοχές όπου πραγματοποιούν εργασίες τα ερευνητικά μας πλοία. Καλορίζικο το νέο σχέδιο έρευνας και διάσωσης!», ανέφερε ο Τούρκος υπ. Μεταφορών.

«H τουρκική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης που ορίστηκε αυθαίρετα με το νέο τουρκικό νόμο, όπως άλλωστε και αυτή που είχε ορισθεί με τον τουρκικό νόμο του 1988, είναι παράνομη στο μέτρο που επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Πέραν όμως αυτού, δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής», σημειώνει μεταξύ άλλων το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.


 

 

1 σχόλιο:

  1. Μπα, δεν παλεύονται …


    Ο λόγος για το … Λαφαζανέϊκο, στην ουσία στην ίσκρα την ιστοσελίδα τους, που είχα πολύ καιρό να επισκεφτώ και μάλλον άριστα έπραττα μέχρι τα τώρα.

    Γιατί, μπήκα πριν από λίγο και … μου γύρισε το μάτι!!!

    Καλά ρε … «αριστερούληδες» εκεί στου Λαφαζάνη τα … λημέρια, είστε ηλίθιοι – και μπαρντόν από τους ηλίθιους για την συσχέτιση – είστε τόσο πολιτικά μύπωες ή απλά η αντιΚΚΕεδίλα που σας δέρνει δεν σας αφήνει ούτε μια τόση απλή αλήθεια να δείτε;

    Που είδατε ρε μορμολύκεια ότι ο Δημήτρης Κουτσούμπας άφησε την επέκταση στα 12 μίλια για τον … σοσιαλισμό;;;

    Καλά, ίσως να μπερδευτήκατε, όμως δεν ρωτάγατε τον Λαφαζάνη σας, ή έστω τον Στρατούλη σας να σας πει ότι το ΚΚΕ μιλάει για επέκταση στα 12 μίλια από τότε που γεννήθηκε;;;;;;;;;;;;;

    Ε;;;;;;;;;;;;;;;;;

    Η σας πείραξε η απλή αλήθεια ότι φυσικά και αυτό το θέμα, όπως όλα τα άλλα, θα βρει την πραγματική του διάσταση όταν λειτουργήσει για τα συμφέροντα του λαού και όχι του μεγάλου κεφαλαίου;;;;

    Ε;;;;;;;;;;;

    Faros΄s

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου