Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Δημοσιεύεται διαταγή του στρατηγού Σκόμπυ για τη διάλυση του ΕΛΑΣ


Δημοσιεύεται, 1/12/1944, ημερήσια διαταγή-τελεσίγραφο του στρατηγού Σκόμπυ με την οποία απαιτούσε τη διάλυση του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ (με την ταυτόχρονη όμως διατήρηση της Ορεινής Ταξιαρχίας και του Ιερού Λόχου). Το ΕΑΜ απέρριψε ως ετεροβαρή και εχθρική τη διαταγή του Σκόμπυ, επιμένοντας στην πάγια θέση του για αποστράτευση όλων των στρατιωτικών σωμάτων και τη συγκρότηση εθνικού στρατού εκκαθαρισμένου από δωσιλογικά στοιχεία. Η θέση αυτή απορρίφθηκε, προκαλώντας την παραίτηση των εκπροσώπων του ΕΑΜ από την κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας». Μαζικές και μαχητικές εκδηλώσεις ξέσπασαν σε όλη την Ελλάδα κατά του αφοπλισμού του ΕΛΑΣ. Η πεποίθηση του λαϊκού κινήματος ήταν σθεναρή και ξεκάθαρη: «Τα όπλα δεν τα δίνουμε»!

Την ίδια στιγμή, η Ορεινή Ταξιαρχία κινήθηκε ακροβολιζόμενη στους λόφους του Υμηττού, μεταξύ των συνοικιών Ζωγράφου και Καισαριανής, ενώ ο αρχηγός του ΕΔΕΣ Ν. Ζέρβας αναχώρησε βιαστικά για την Ήπειρο, όπου βρισκόταν ο κύριος όγκος των δυνάμεών του.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, το Α’ Σώμα Στρατού του ΕΛΑΣ εκπόνησε «Σχέδιον Ενεργείας» με σκοπό την αντιμετώπιση «παντός πραξικοπήματος της αντιδράσεως.»

 

Παπανδρέουκαι Σκόμπυ απαιτούν, τον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ και τη διάλυση της ΕθνικήςΠολιτοφυλακής

3 σχόλια:

  1. Δημοσιεύεται, 1/12/1944, ημερήσια διαταγή-τελεσίγραφο του στρατηγού Σκόμπυ με την οποία απαιτούσε τη διάλυση του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ (με την ταυτόχρονη όμως διατήρηση της Ορεινής Ταξιαρχίας και του Ιερού Λόχου). Το ΕΑΜ απέρριψε ως ετεροβαρή και εχθρική τη διαταγή του Σκόμπυ, επιμένοντας στην πάγια θέση του για αποστράτευση όλων των στρατιωτικών σωμάτων και τη συγκρότηση εθνικού στρατού εκκαθαρισμένου από δωσιλογικά στοιχεία. Η θέση αυτή απορρίφθηκε, προκαλώντας την παραίτηση των εκπροσώπων του ΕΑΜ από την κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας». Μαζικές και μαχητικές εκδηλώσεις ξέσπασαν σε όλη την Ελλάδα κατά του αφοπλισμού του ΕΛΑΣ. Η πεποίθηση του λαϊκού κινήματος ήταν σθεναρή και ξεκάθαρη: «Τα όπλα δεν τα δίνουμε»!.......... Ηταν ήδη πολύ αργά... Το δεν δίνουμε τα όπλα δεν έλεγε τίποτα. Επρεπε να είχαν χρησιμοποιηθεί τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 για να πάρουν την εξουσία σε επαναστατικές συνθήκες και με τον συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό. Αυτό απαιτούσε ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ σύμφωνα με τα τρία γράμματα ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ για τον ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ. Είχε έρθει δυστυχώς η ώρα ο λαός να πληρώσει μα το αίμα του την Οπορτουνιστική γραμμή της 3ης Κ.Δ 1935... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πέρασαν 76 χρόνια από τον ηρωικό Δεκέμβρη 1944, όταν ο λαός της Αθήνας, με μπροστάρη ΚΚΕ και το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, επί 33 ημέρες με το όπλο στο χέρι, έδωσε σκληρές μάχες ενάντια στην ντόπια αστική τάξη και τα βρετανικά στρατεύματα, που επενέβησαν μετά από πρόσκληση των αστών για να επιβάλουν, να στηρίξουν την αστική εξουσία, καθώς οι αστικές πολιτικές δυνάμεις δεν είχαν λαϊκό έρεισμα. «Ο λαός μας δεν πρόλαβε να χαρεί την απελευθέρωση που ο ίδιος, μόνο αυτός κατέκτησε, αφού οι αστικές δυνάμεις είτε συνεργάστηκαν με τον κατακτητή είτε εγκατέλειψαν τη σκλαβωμένη πατρίδα μας ακολουθώντας στη Μέση Ανατολή τους Άγγλους συμμάχους τους. Πριν ακόμη αρχίσει να επουλώνει τις πληγές του από την τετράχρονη κατοχή, υποχρεώθηκε να υπερασπιστεί, με τα όπλα ξανά, τη λευτεριά που μόλις είχε κατακτήσει χύνοντας το αίμα του για να διώξει τον ναζί κατακτητή» σημειώνει η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και προσθέτει:

    «Ο Δεκέμβρης του '44 ήταν ένοπλη ταξική σύγκρουση, μία από τις κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης του λαού μας ενάντια στις εγχώριες αστικές δυνάμεις, που συσπείρωναν δικά τους στρατιωτικά τμήματα μαζί με τα δοσιλογικά τάγματα ασφαλείας και άλλες ελληνικές φασιστικές στρατιωτικές δυνάμεις και ενάντια στα βρετανικά στρατεύματα που επενέβησαν μετά από πρόσκληση των αστών για να τσακίσουν το λαϊκό απελευθερωτικό κίνημα. Η σύγκρουση ήταν αντικειμενική και αναπόφευκτη, ήταν κρίσιμη και κορυφαία έκφραση της αντίθεσης ανάμεσα στην αστική τάξη και τους εργαζόμενους, τον λαό, σε συνθήκες όπου εκ των πραγμάτων έμπαινε το ζήτημα «ποιος - ποιον», δηλαδή το ζήτημα της εξουσίας.

    Ο λαός μας, καθώς βρέθηκε μπροστά στο φάσμα της τυραννίας, διάλεξε τα όπλα αντί τις αλυσίδες».

    Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και τα παραρτήματά της σε όλη την Ελλάδα, όπως κάθε χρόνο, εφαρμόζοντας αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας από την πανδημία, θα τιμήσει πολύμορφα τον ηρωικό Δεκέμβρη «επιδιώκοντας πρώτα απ' όλα η νεολαία μας, αλλά και ο λαός, να μαθαίνει την πραγματική ιστορία της ταξικής πάλης που έγραψαν οι γονείς και οι παππούδες μας, για να διδάσκεται απ' αυτήν, να αξιοποιεί τα συμπεράσματά της ως υλική δύναμη για την αντεπίθεση». (Διαβάστε την ανακοίνωση εδώ) Απο τον 902. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://www.902.gr/eidisi/politiki/244076/timoyme-ton-iroiko-dekemvri-1944-epikaira-ta-didagmata-toy ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου