Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

«Ο Λένιν και τώρα είναι πιο ζωντανός κι από τους ζωντανούς. Γνώση μας, δύναμη κι όπλο, να λέμε»


97 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ

Ο Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιάνοφ (Λένιν) γεννήθηκε στις 22 Απρίλη 1870 στην πόλη Σιμπίρσκ (το σημερινό Ουλιάνοφσκ) και πέθανε στις 21 Γενάρη 1924.

Κορυφαίος συνεχιστής της επαναστατικής διδασκαλίας των Μαρξ - Ένγκελς, με τη φωτισμένη επιστημονική σκέψη του λαϊκού ηγέτη και φλογερού επαναστάτη, υπήρξε ο ιδρυτής του Κόμματος Νέου Τύπου και ο καθοδηγητής της νικηφόρας πορείας των μπολσεβίκων προς το κοσμοϊστορικό γεγονός της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης και των πρώτων χρόνων της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

Ο μεγάλος ηγέτης του ρωσικού προλεταριάτου διέθεσε όλη τη ζωή του στην πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση της εργατικής τάξης και όλων των καταπιεζόμενων μαζών.

Ο Λένιν με το τεράστιο θεωρητικό του έργο και την επαναστατική του δράση σημάδεψε την εξέλιξη του επαναστατικού εργατικού κινήματος σε παγκόσμιο επίπεδο, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση της σύγχρονης επαναστατικής πρωτοπορίας, των Κομμουνιστικών Κομμάτων και στην ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς.


Ο Λένιν συγκαταλέγεται, μαζί με τους Μαρξ και Ένγκελς, στους θεμελιωτές της επαναστατικής θεωρίας της εργατικής τάξης, του μαρξισμού - λενινισμού.

Καθοδηγώντας τη νικηφόρα πορεία των μπολσεβίκων ανέδειξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική επαναστατική πράξη χωρίς τη γνώση των νομοτελειών της διεξαγωγής της ταξικής πάλης και των αντικειμενικών νόμων εξέλιξης της κοινωνίας.

Συνεχίζει μέχρι και σήμερα να αποτελεί τον φάρο της επαναστατικής δράσης για τους κομμουνιστές στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο που βρίσκονται στον αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση μιας ανώτερης οργάνωσης της κοινωνίας, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.


Συνοψίζοντας την ιστορική σημασία της Οκτωβριανής Επανάστασης, με την οποία έχει ταυτιστεί το όνομά του, ο Λένιν έγραφε:

«Εμείς αρχίσαμε αυτό το έργο. Πότε ακριβώς, σε πόσο χρονικό διάστημα, οι προλετάριοι ποιανού έθνους θα αποτελειώσουν το έργο αυτό δεν είναι το ουσιαστικό ζήτημα. Το ουσιαστικό είναι ότι ο πάγος έσπασε, ο δρόμος άνοιξε, ότι ο δρόμος χαράχτηκε».

 

  • Στο βίντεο που παραθέτουμε, καταγράφονται πλάνα με τον Λένιν ενώ ακούγεται η ομιλία του για τη σοβιετική εξουσία, ηχογραφημένη σε δίσκο γραμμοφώνου, στα τέλη Μάρτη του 1919.

Ο Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι για τον Λένιν

 

Επιμένουμε:

Μην κάνετε τον Λένιν στάμπες.

Μην τυπώνετε το πορτρέτο του σε πλακάτ,

κερόπανα, πιάτα, ποτήρια, ταμπακέρες.

Μην κάνετε τον Λένιν μπρούντζο.

Μην του αφαιρείτε το ζωντανό του βάδισμα

και το ανθρώπινό του πρόσωπο

που ο ίδιος μπόρεσε να διαφυλάξει

ποδηγετώντας την ιστορία.

Ακόμα ο Λένιν είναι της γενιάς μας άνθρωπος

ζωντανός με τους ζωντανούς

αφήστε τον να είναι ζωντανός, όχι πεθαμένος

– Διά ταύτα –

κάνετε τον Λένιν δάσκαλό σας

αλλά μην τον αγιοποιήσετε.

Θρησκεία μην κάνετε τ’ όνομα ενός ανθρώπου

που σ’ όλη του τη ζωή πολέμαγε όλες τις θρησκείες

μην τον κάνετε σκεύος λατρείας για να το ρίξτε στο

εμπόριο

– μην εμπορευτείτε τον Λένιν


Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιάνοφ Λένιν

Γεννιέταιο Βλαντιμίρ Ιλιτς Ουλιάνοφ, ο Λένιν


5 σχόλια:

  1. Το πρόβλημα της Αριστεράς
    Εγκλωβισμένη «μέσα» στο κοινοβούλιο

    Ο Ριζοσπάστης (13/1) απορρίπτει την ταύτιση της «διετίας 2010-2012», την «περίοδο ανάτασης της πάλης των εργαζομένων» επικεντρώνοντας όμως στις «ομάδες προβοκατόρων, τραμπούκων φασιστών» κ.ά. καθώς και στα συνθήματα «έξω τα κόμματα» και «έξω τα συνδικάτα». Υπήρχαν όντως τραμπούκοι και προβοκάτορες καθώς και τα προαναφερόμενα συνθήματα, τα οποία βέβαια υποχώρησαν στην πορεία. Ποτέ όμως δεν κυριάρχησαν, αντίθετα αυτό που έδωσε τον τόνο ήταν η λαϊκή πάλη για «ψωμί, παιδεία, ελευθερία» ενάντια στη «χούντα» των μνημονίων. Η οργή ενάντια σε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που ψήφιζε μνημόνια ενάντια στη λαϊκή βούληση ήταν του λαού και όχι των «τραμπούκων» και των «φασιστών». Το πρόβλημα είναι ότι η αριστερά τότε σ’ όλες της τις εκδοχές ήταν εγκλωβισμένη στο κοινοβούλιο, είτε στην κυβερνητική εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ με τη γνωστή κατάληξη, είτε στην μοναδική πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, αυτή της κοινοβουλευτικής ενίσχυσης του κόμματος.

    Αυτό που έλειψε ήταν η ηγεμονία μιας αντίληψης που θα έβλεπε ξεκάθαρα όχι μόνο τις επιπτώσεις αλλά και τους ενόχους, όχι μόνο τα μνημόνια και την τρόικα αλλά το κεφάλαιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν θα αρκούνταν στο ποιοι πρέπει να φύγουν αλλά θα έθετε και ποιοι πρέπει να έρθουν. Με λίγα λόγια αυτό που έλειψε ήταν ηγεμονία μιας αντικαπιταλιστικής πολιτικής καθώς και αυτοί που θα την υλοποιούσαν, δηλαδή ο οργανωμένος λαός εκτός και εναντίον των αστικών θεσμών.https://prin.gr/2021/01/%ce%b5%ce%be%ce%af%cf%83%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%80%ce%bb%ce%b1%cf%84%ce%b5%ce%b9%cf%8e%ce%bd-%ce%b1%ce%ba%cf%81%ce%bf%ce%b4%ce%b5%ce%be%ce%b9%cf%8e%ce%bd/....... Οι παραμυθατζήδες Τροτσκιστές του ΝΑΡ γίνονται νούμερο για να ξεπλύνουν τον σύριζα και συνολικά το καπιταλιστικό σύστημα. Αγκαλιασμένοι όλοι μαζί με τους φασίστες στις πλατείες πήγαν να φτιάξουν προβοκάτσια στο κοινοβούλιο για να την χρεωθούν οι Κομμουνιστές και η κοινωνική συμμαχία. Εσπασαν τα μούτρα τους δυνάμωσαν τον φασισμό στήριξαν 4.5 χρόνια την Αριστερή κυβέρνηση στην εγκληματική της πορεία και σήμερα ζητάνε και τα ρέστα απο τους Κομμουνιστές. Εμεις καλούμε οποιοδήποτε καλόπιστο βρίσκεται ακόμα εκεί να απεγκλωβιστεί του δίνουμε το χέρι και τον καλούμε σε ταξική ενότητα στην κοινωνική συμμαχία διεκδικώντας προσωρινά μέτρα ανακούφισης και σωτηρίας και η ιδεολογική πάλη και ζύμωση θα λύσει όλα τα υπόλοιπα. Μακριά απο οποιαδήποτε κυβέρνηση όσο οι καπιταλιστές έχουν τα μέσα παραγωγής στα χέρια τους. Οι Κομμουνιστές θα επιμείνουμε στην γραμμή της ενότητας καταγγέλλοντας τους διασπαστές της τάξης μας. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΠΛΑ: Ο ΛΕΝΙΝ ΕΚΑΝΕ ΠΡΑΞΗ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ....! Έκανε την ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΑΞΗ!

    (και για τους τρεχαγυρεύωπουλους: ΤΟ γράφεται στο άθρο σας αυτό που είπε ο Λένι:".... ποιανού ΕΘΝΟΥΣ θα ολοκληρώσουν το έργο αυτό....."! ..... ΙΣΩΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ;;;;; ΕΙΘΕ!!!!)


    Σπάρτακος Κεραυνός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. ΑΠΛΑ: Ο ΛΕΝΙΝ ΕΚΑΝΕ ΠΡΑΞΗ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ....! Έκανε την ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΑΞΗ!

    (και για τους τρεχαγυρεύωπουλους: ΤΟ γράφεται στο άθρο σας αυτό που είπε ο Λένι:".... ποιανού ΕΘΝΟΥΣ θα ολοκληρώσουν το έργο αυτό....."! ..... ΙΣΩΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ;;;;; ΕΙΘΕ!!!!)


    Σπάρτακος Κεραυνός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο εθνικισμός του Σπάρτακος Κεραυνός

      Διαγραφή
    2. Καπιταλισμός το 1830 και στο Ιμπεριαλιστικό στάδιο 1882... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου