Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Σχέδια πολεμικής προπαρασκευής σε βάθος εικοσαετίας


Οσμή από μπαρούτι είχε η πρώτη για το 2021 συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής (ΣΕ) του ΝΑΤΟ (η υψηλότερη στρατιωτική αρχή του ΝΑΤΟ) σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ.

Εστίασαν στις επιχειρήσεις, αποστολές και «λοιπές δραστηριότητες» του ΝΑΤΟ, καθ' οδόν για την τελική διαμόρφωση του «Σχεδίου "Πολεμική Κορωνίδα του ΝΑΤΟ"» («NATO Warfighting Capstone»), το στρατιωτικό εγχειρίδιο για την «προοπτική» συρράξεων την επόμενη 20ετία με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Κατόπιν και των εισηγήσεων χτες, οι τελικές αποφάσεις αναμένονται στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ τον Φλεβάρη και τη Σύνοδο Κορυφής αργότερα μέσα στο χρόνο.

Απευθυνόμενος στη ΣΕ, ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις μας διασφάλισαν ότι αυτή η κρίση υγείας δεν έγινε κρίση ασφάλειας, αλλά ο COVID-19 δεν έκανε άλλες προκλήσεις να φύγουν». Εξ ου και προέτρεψε τα κράτη-μέλη να συνεχίσουν να αυξάνουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες, να επενδύουν σε σύγχρονες δυνατότητες και να ενισχύουν την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να αντιμετωπίσουν παγκόσμιες προκλήσεις, όπως «οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας, η τρομοκρατία και η άνοδος της Κίνας».

Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, ενώ με ορίζοντα τη νέα δεκαετία, είπε πως θα παρουσιάσει στους αρχηγούς των κρατών-μελών στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής τις «συστάσεις» του για το πώς να εξοπλιστεί η λυκοσυμμαχία για το μέλλον, υπογραμμίζοντας ότι θέλει «το ΝΑΤΟ να υιοθετήσει μια πιο σφαιρική προσέγγιση και να συνεργαστεί στενά με τις δημοκρατίες στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού».

Ο πρόεδρος της ΣΕ, πτέραρχος Στ. Πιτς, τόνισε τη συνεισφορά της επιτροπής και των Α/ΓΕΕΘΑ στην παροχή «στρατηγικών συμβουλών και καθοδήγησης» για το σχέδιο «ΝΑΤΟ 2030», πρόσθεσε ότι «το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά, αλλά δεν χάσαμε το "βήμα" μας στις επιχειρήσεις και την υποστήριξη στη Συμμαχία», μεταξύ αυτών και στα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ στάθηκε και στη λεγόμενη διαλειτουργικότητα που χτίζεται μέσα από κοινές ασκήσεις, και με «πολιτικές οργανώσεις». Στην ατζέντα και η ανάγκη του ΝΑΤΟ «να καινοτομεί», υπολογίζοντας μάλιστα ότι υπάρχουν περισσότεροι από 6.000 επιστήμονες και μηχανικοί που «συνεργάζονται» σήμερα με το ΝΑΤΟ. Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν και οι επιτελάρχες από τις χώρες-μέλη της λυκοσυμμαχίας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου