Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Οι Αμερικανοί αναλαμβάνουν δράση στο Βιετνάμ

 

Από τις πρώτες κιόλας μέρες του 1966, ο πόλεμος του Βιετνάμ παίρνει μια δραματικά νέα τροπή. Μέχρι τα τέλη του 1965, το στρατιωτικό δόγμα των Αμερικανών απέκλειε την ανάληψη επιθετικών ενεργειών, εκτός αν ζητούσαν κάτι τέτοιο οι αρχές του Νοτίου Βιετνάμ. Ομως, η ανικανότητα του καθεστώτος του Ν. Βιετνάμ να αντιμετωπίσει τη συνεχώς αυξανόμενη δραστηριότητα των ανταρτών οδηγεί τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ στην αλλαγή του «δόγματος».

Ετσι, μπροστά στον κίνδυνο της επικράτησης των ανταρτών, οι οποίοι είχαν την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, οι Αμερικανοί αποφασίζουν να αναλάβουν δράση... Η στροφή επισημοποιείται στις 8 Γενάρη 1966, όταν ξεσπάει η μεγαλύτερη επιθετική επιχείρηση των Αμερικανών από την έναρξη του πολέμου στο λεγόμενο «Σιδηρούν Τρίγωνο», ένα προωθημένο οχυρό των ανταρτών, 37 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σαϊγκόν, προστατευμένο από την πυκνή ζούγκλα της Ινδοκίνας. Στη λυσσαλέα μάχη που ακολουθεί, οι Αμερικανοί ρίχνουν τρομερή δύναμη πυρός, που περιλαμβάνει βομβαρδιστικά Β-52, μονάδες πυροβολικού και 8.000 πεζοναύτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η όλη επιχείρηση θα κρατηθεί επιμελώς μυστική από τους Νοτιοβιετναμέζους, καθώς οι Αμερικανοί φοβούνται ότι υπάρχει κίνδυνος διαρροής των σχεδίων τους στους αντάρτες, μέσα από τα ίδια τα στρατιωτικά επιτελεία της Σαϊγκόν.

Αμέσως μετά την πρώτη τους επιχείρηση στο «Σιδηρούν Τρίγωνο», οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι με την επίδειξη ισχύος άλλαξαν τα δεδομένα και στο διπλωματικό πεδίο. Ξεκινούν, λοιπόν, μια μικρή διπλωματική εκστρατεία, με προορισμούς το Ανόι και το Πεκίνο, που ήλπιζε σε μια θετική ανταπόκριση λόγω των διαφορών της Κίνας με τη Σοβιετική Ενωση. Η ηγεσία του Βορείου Βιετνάμ δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας στους Αμερικανούς απεσταλμένους, ενώ και τα αποτελέσματα από τις συζητήσεις με την κινεζική ηγεσία είναι πενιχρά.

Μετά από αυτό το διπλωματικό διάλειμμα, οι Αμερικανοί, στις 31 Γενάρη 1966, αρχίζουν μαζικούς βομβαρδισμούς θέσεων των ανταρτών. Από τη μέρα αυτή, αρχίζει ουσιαστικά το νέο στάδιο στον πόλεμο του Βιετνάμ, στο οποίο οι Αμερικανοί θα παραμερίσουν τους Νοτιοβιετναμέζους και θα αναλάβουν σχεδόν όλο το βάρος του πολέμου, αφήνοντας στην άκρη τα προσχήματα.

10διάσημες ιστορικές φωτογραφίες του πολέμου του Βιετνάμ

Από το 1945 μέχρι το 2015 οι ΗΠΑ δολοφονούν

1 σχόλιο:

  1. Η Επιθετικότητα του Καπιταλισμού με επικεφαλής τις ΗΠΑ βρισκότανε στο έπακρο μετά το 1945 στα πλαίσια του Αντικομουνιστικού αγώνα σε όλο τον κόσμο. Το Δ.Κ.Κ ήταν κατεστραμμένο με την διεθνή να έχει διαλυθεί το 1943 απο τον Ευρωκομουνισμό και την ΕΣΣΔ να βαδίζει προς το καπιταλισμό μετά την 5η Μάρτη του 1953... με πασιφισμό υποχωρητικότητα μονομερή αφοπλισμό το Τσίρκο των ..Αδεσμεύτων... Και το ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ στην Βολιβία το 1967 να πολεμάει για την επανάσταση στην χώρα και για την δημιουργία πολλών Βιετνάμ ενάντια στον Καπιταλισμό Ιμπεριαλισμό με επικεφαλής τις ΗΠΑ. Τα συμπεράσματα πολύτιμα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου