Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

«Αμπαλάρεται» το νέο κρατικό πακέτο στήριξης για τους επιχειρηματικούς ομίλους


 
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ

Με φόντο τη μείωση των «προσδοκιών» για τις προβλέψεις

Η διαφαινόμενη αναθεώρηση προς το χειρότερο των προβλέψεων στους ρυθμούς ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία για το 2021 καθώς και η επέκταση των κρατικών πακέτων στήριξης στην εργοδοσία αποτελούν μεταξύ άλλων τους άξονες του 9ου κύκλου της ενισχυμένης εποπτείας. Τα σχετικά παζάρια με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των «θεσμών», μέσω τηλεδιασκέψεων, ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο, Τετάρτη, ενώ η έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα δημοσιοποιηθεί προς το τέλος Φλεβάρη προκειμένου να επικυρωθεί στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 15 Μάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νεότερες προβλέψεις κατεβάζουν τους ρυθμούς ανάκαμψης στην περιοχή των δυσμενέστερων σεναρίων που αναμένονταν για φέτος και σε κάθε περίπτωση αρκετά χαμηλότερα από τη βασική πρόβλεψη του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ βέβαια αντίστοιχες αναθεωρήσεις δρομολογούνται για όλες τις οικονομίες της Ευρωζώνης και της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση ΝΔ έχει βάλει στο τραπέζι και νέες προτάσεις στήριξης της εργοδοσίας, οι οποίες όταν πάρουν το πράσινο φως από τους «θεσμούς» της ΕΕ, αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή. Μεταξύ αυτών, το νέο πρόγραμμα κάλυψης των ζημιών που υπέστησαν οι επιχειρήσεις στη διάρκεια του 2020, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της κρατικής στήριξης θα δοθεί στις ισχυρότερες επιχειρήσεις, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν πάγιες λειτουργικές δαπάνες τους που δεν καλύπτονται από υπάρχοντα προγράμματα.

Μάλιστα, η κρατική ενίσχυση μπορεί να χορηγείται με τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, εγγυήσεων και δανείων και θα μπορεί να φτάσει μέχρι τα 3 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση.

Τα σχετικά κριτήρια αναμένεται να κλειδώσουν μετά από σχετική διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ σε κάθε περίπτωση για μια ακόμη φορά τα σπασμένα θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού.

Κατεβαίνει ο πήχης

Από την πλευρά του, ο οίκος αξιολόγησης «Fitch» διατήρησε αμετάβλητη την πιστοληπτική αξιολόγηση του ελληνικού κρατικού χρέους και της οικονομίας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η ανάκαμψη θα ξεκινήσει από το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ η πρόβλεψη για το φετινό 12μηνο περιορίζεται στο 3%.

Ως αποτέλεσμα των εκταμιεύσεων από το «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ προς τους επιχειρηματικούς ομίλους αναμένει επιτάχυνση 7,6% το 2022 και στη συνέχεια τάσεις επιβράδυνσης της μεσοπρόθεσμης ανάκαμψης κατά μέσο όρο στην περιοχή του 1%.

Οπως αναφέρει, τα «πλεονεκτήματα» στην ελληνική οικονομία αντισταθμίζονται από την αδύναμη μεσοπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική, το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων του τραπεζικού τομέα και το πολύ υψηλό επίπεδο κρατικού και εξωτερικού χρέους.

Ελλείμματα και χρέη στις πλάτες του λαού

Η συνεχιζόμενη υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας αποτυπώνεται και στην εξέλιξη των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χτες, στο 12μηνο του 2020 το πρωτογενές αποτέλεσμα εμφανίζει έλλειμμα 18,2 δισ. ευρώ, ενώ το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (μαζί με δαπάνες για τόκους) εκτοξεύει το έλλειμμα στα 22,8 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μέσω του οποίου διενεργούνται παρεμβάσεις στήριξης της εργοδοσίας, έφτασαν το 2020 στα 10,6 δισ. (από 5,6 δισ. για το 2019), κυρίως λόγω των δαπανών για την αποζημίωση ειδικού σκοπού επιχειρήσεων, για την επιδότηση τόκων επιχειρηματικών δανείων, για το μέτρο της ενίσχυσης των επιχειρήσεων με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής κ.ά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου