Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

«Αμοιβαία κατανόηση» βλέπει ο Ζοζέ Μπορέλ


Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας για επαφές με υψηλόβαθμους εκπροσώπους της ΕΕ, την ώρα που στρώνεται το τραπέζι των ελληνοτουρκικών «διερευνητικών επαφών», από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

«Πρόσφατα έχουμε δει και από τα δύο μέρη μια βελτίωση στη συνολική ατμόσφαιρα και ορισμένα σημαντικά βήματα. Και αυτή η συνάντηση σήμερα είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αναζήτησης ενός αμοιβαίου στρατηγικού ενδιαφέροντος, της ανάπτυξης της συνεργασίας και της αμοιβαίας σχέσης μας, και των κρίσιμων κοινών αξιών», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ υποδεχόμενος τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Μπορέλ χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» και την επανέναρξη διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, αλλά και την προετοιμασία για την επανάληψη των συνομιλιών στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι «τέτοιες προσπάθειες πρέπει να διατηρηθούν. Οι προθέσεις και οι ανακοινώσεις πρέπει να μεταφραστούν σε ενέργειες».

Αναφερόμενος συνολικότερα στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι η ΕΕ θέλει να δει «μια βιώσιμη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή» και επεσήμανε πως «Τουρκία και ΕΕ θα μπορούσαν να δράσουν με αμοιβαία κατανόηση», επανέλαβε δε ότι «οι σχέσεις μας βασίζονται σε αμοιβαία συμφέροντα. Ελπίζω ότι μπορούμε να εργαστούμε για μια σχέση που θα αναπτυχθεί περαιτέρω».

Από τη μεριά του ο Τσαβούσογλου, αφού χαρακτήρισε «προβληματική» χρονιά το 2020 «σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας», είπε για πολλοστή φορά τις τελευταίες μέρες ότι «είναι πολύ σημαντική η δημιουργία θετικής ατμόσφαιρας και μίας θετικής ατζέντας, αλλά προκειμένου να είναι βιώσιμη αυτή η ατζέντα χρειαζόμαστε συγκεκριμένα βήματα και από τις δύο πλευρές». Ανάμεσα σε άλλα είπε ότι το ταξίδι του θα προετοιμάσει και μια επίσκεψη του Σαρλ Μισέλ προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προέδρου της Κομισιόν στην Άγκυρα, μετά από πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, ενώ, επιβεβαιώνοντας ότι το παζάρι είναι ευρύ, υπενθύμισε ότι «υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην περιοχή, που σημαίνει ότι η συνεργασία ΕΕ - Τουρκίας είναι ζωτική για την εξεύρεση λύσεων».

Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκε και η επικαιροποίηση της Συμφωνίας του 2016 για το Μεταναστευτικό, την οποία η Άγκυρα αξιοποιεί για να διασφαλίσει ανταλλάγματα σε άλλα ζητήματα. Μάλιστα, μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς προγραμματίστηκε και συνάντηση του Τσαβούσογλου με τον επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά.

Τέλος, στο τραπέζι βρέθηκε και η πρόταση Διάσκεψης για τη Μεσόγειο, με την οποία οι Βρυξέλλες έχουν συμφωνήσει από την πρώτη στιγμή και στην οποία η Άγκυρα επιμένει για τη συμμετοχή και του ψευδοκράτους από την Κύπρο, αλλά και για τη συμμετοχή «όλων των παράκτιων χωρών της περιοχής», καθώς και χωρών που έχουν επενδύσεις στην περιοχή (βλέπε μονοπώλια της Ενέργειας που σχεδιάζουν γεωτρήσεις). Τουρκία και ΕΕ «θα αξιολογήσουμε τα συγκεκριμένα βήματα που μπορούν να γίνουν το επόμενο διάστημα, περιλαμβανομένης της απελευθέρωσης της βίζα και της ανανέωσης της συμφωνίας τελωνειακής σύνδεσης», είπε ακόμα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου