Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Η ΚΝΕ απευθύνει κάλεσμα πλατιάς συζήτησης και διεκδίκησης σε κάθε νέο που υπηρετεί τη θητεία του

 


Η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τη διάρκεια της θητείας στον στρατό ξηράς έχει προκαλέσει την αγανάκτηση χιλιάδων νέων που ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν τη θητεία τους. Είναι απολύτως λογικό, αφού αυτή η εξέλιξη προσθέτει νέα εμπόδια στον ήδη δύσκολο προγραμματισμό που κάθε νέος κάνει για τη ζωή του μετά το σχολείο ή τις σπουδές. Ερχεται να προσθέσει ένα ακόμα μεγάλο βάρος στον προϋπολογισμό των οικογενειών τους, εκτός αν νομίζει η κυβέρνηση ότι «βγαίνει» ένας ολόκληρος χρόνος με 12x8,70=104,4 ευρώ. Γι' αυτό και η ΚΝΕ είχε εναντιωθεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ήδη από τον Σεπτέμβρη του 2020, όταν άνοιξε η σχετική συζήτηση.

Είναι εντελώς υποκριτικά τα επιχειρήματα που επιστρατεύει η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την απόφασή της. Το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν εξασφαλίζονται με αυτόν τον τρόπο, όταν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά τις έχουν σκορπίσει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, για να προωθήσουν τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ απέναντι στις ανταγωνίστριες δυνάμεις, κυρίως τη Ρωσία και την Κίνα. Αλήθεια, ποια κυριαρχικά δικαιώματα διακυβεύονται στο Μάλι και στα Στενά του Ορμούζ, που κανένας φαντάρος και κανένας νέος δεν ξέρει πού πέφτουν; Ας κλείσουν τις βάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που έχουν ανοίξει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και που - εκτός του ότι μετατρέπουν τη χώρα σε μαγνήτη επιθέσεων από τους ανταγωνιστές τους - προκαλούν κατασπατάληση έμψυχου δυναμικού. Ας σταματήσουν τις κοινές ασκήσεις - πρόβες πολέμου με τους φονιάδες, όπως την κολοσσιαίων διαστάσεων άσκηση «Defender Europe '21» για τις ανάγκες της οποίας έβαλαν στρατιώτες του μουσικού τμήματος του Δ΄ Σώματος Στρατού να μάθουν τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ, για να κάνουν... καλή εντύπωση στη φονική μηχανή των ΗΠΑ.

Είτε με 9μηνη, είτε - πολύ περισσότερο - με 12μηνη θητεία, η ΚΝΕ καλούσε και καλεί τους νέους που περνούν τις πύλες των στρατοπέδων να μην κάνουν τη χάρη σε όσους τους καλούν να αντιμετωπίσουν αυτή την περίοδο της ζωής τους σαν «χαμένο χρόνο», δηλαδή να σκύψουν το κεφάλι, να ράψουν το στόμα και να περιμένουν να περάσει. Δεν περνάει έτσι ένας ολόκληρος χρόνος...

Οι νέοι στρατευμένοι έρχονται μέσα στα στρατόπεδα αντιμέτωποι με τις συνέπειες της ίδιας πολιτικής που έβαζε πιο πριν στο στόχαστρο το δικαίωμά τους στη μόρφωση, που ξεζούμιζε το εισόδημα των οικογενειών τους και που τους θέλει αύριο να βγουν σε μια αγορά εργασίας που μοιάζει όλο και περισσότερο με ζούγκλα. Οι φοιτητές που πάλεψαν το προηγούμενο διάστημα ενάντια στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, στις κάμερες μέσα στις σχολές, στις διαγραφές εργαζόμενων φοιτητών, θεωρούμε πως πρέπει ως στρατευμένοι να σηκώνουν ανάστημα απέναντι σε κάθε καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, σε συμπεριφορές που μειώνουν την προσωπικότητα τη δική τους ή των συναδέλφων τους, σε όποιον προσπαθήσει να χύσει το ρατσιστικό και φασιστικό του δηλητήριο.

Οι μαθητές που το περασμένο φθινόπωρο διεκδίκησαν δυναμικά μέτρα προστασίας της υγείας τους στα σχολεία, το ίδιο πρέπει να κάνουν και μέσα στα στρατόπεδα, όπου σε πολλές περιπτώσεις οι φαντάροι είναι ο ένας πάνω στον άλλον, χρησιμοποιούν 15 και 20 άτομα την ίδια τουαλέτα, μαζικά τεστ δεν γίνονται γιατί δεν υπάρχουν λεφτά (βέβαια για την αγορά των «Rafale» βρέθηκαν 2,5 δισ. ευρώ σε ένα βράδυ...) και το μόνο μέσο προστασίας που τους παρέχεται είναι 100 ml αντισηπτικού για όλη τη θητεία.

Τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ, όπως μπαίνουν μπροστά σε κάθε αγώνα για τη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή της νεολαίας, το ίδιο έκαναν πάντα και θα συνεχίσουν να κάνουν και κατά τη διάρκεια της θητείας. Αυτό το ξέρει καλά και «έχει να το λέει» όποιος υπηρέτησε μαζί με ΚΝίτη. Ταυτόχρονα, είναι δεκάδες οι Ερωτήσεις και άλλες παρεμβάσεις που έχει πραγματοποιήσει μόνο τους τελευταίους μήνες το ΚΚΕ στη Βουλή για τα παραπάνω θέματα και για οτιδήποτε αφορά τα δικαιώματα των στρατευμένων και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτή την περίοδο έχουμε μάλιστα έναν ακόμα λόγο να ανοίξουμε μια πλούσια συζήτηση με κάθε στρατευμένο νέο: Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Ηδη το Κόμμα μας και η ΚΝΕ βρίσκονται σε μια πλούσια προσυνεδριακή διαδικασία που ξεκίνησε με τη δημοσίευση των τριών κειμένων των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, τα οποία έχουν ήδη φτάσει σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, ανάμεσά τους και χιλιάδες νέοι ακόμη και μέσα στα στρατόπεδα.

Πιστεύουμε πως αξίζει πραγματικά κάθε φαντάρος να αφιερώσει λίγο από τον ελεύθερο χρόνο του το επόμενο διάστημα για το διάβασμα των Θέσεων, για να συζητήσει πάνω σε αυτές με τα μέλη της ΚΝΕ που υπηρετούν μαζί, ακόμα και να συμβάλει με την πολύτιμη γνώμη του στον δημόσιο προσυνεδριακό διάλογο, που διεξάγεται μέσα από τις σελίδες του «Ριζοσπάστη». Είμαστε βέβαιοι ότι εκεί θα βρει απαντήσεις για πολλά από τα ζητήματα που τον απασχολούν. Ιδιαίτερα στο 2ο κείμενο αφιερώνεται μεγάλο κομμάτι στην ανάλυση του πολιτικού - στρατιωτικού πλαισίου του σύγχρονου κόσμου, στις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, στο Κυπριακό, θέματα που, όπως είναι λογικό, συζητούνται έντονα στις μονάδες. Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στις σημερινές συνθήκες ο αγώνας για τα δικαιώματα των νέων στρατευμένων, ώστε να κατοχυρώνονται στην πράξη, αλλά και η ανάδειξη των κινδύνων από τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, και η ανάγκη έντασης της πάλης για αποδέσμευση από αυτούς, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του. Επίσης χρειάζεται να ενταθεί τώρα η πάλη για να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι βάσεις του θανάτου στη χώρα μας.

Τα Συνέδρια του ΚΚΕ δεν μοιάζουν με αυτά κανενός άλλου κόμματος. Δεν έχουν να κάνουν με μάχες μηχανισμών ή επικύρωση προειλημμένων αποφάσεων, με like στο διαδίκτυο. Εχουν να κάνουν με το πώς θα ερμηνεύσουμε καλύτερα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας στην Ελλάδα και διεθνώς, πώς θα γίνουμε καλύτεροι στον μεγάλο και όμορφο αγώνα που δίνουμε για την αλλαγή του κόσμου. Το ίδιο το σύνθημα του 21ου Συνεδρίου «Δυνατό ΚΚΕ. Νους - Καρδιά - Οργανωτής της εργατικής - λαϊκής πάλης για το σοσιαλισμό» μπορεί να εμπνεύσει τους νέους που ασφυκτιούν σε αυτό το βάρβαρο σύστημα και να φωτίσει το δρόμο σε ακόμα περισσότερους για ένα καλύτερο αύριο, το σοσιαλισμό.

Κλείνοντας, θέλουμε να ευχηθούμε καλή θητεία, με το κεφάλι ψηλά, σε όσους ετοιμάζονται να καταταχθούν τις επόμενες μέρες, καλή δύναμη και καλό υπόλοιπο σε όσους ήδη υπηρετούν.

Αρθρο του Νίκου Αμπατιέλου, Γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου