Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Απεργία ενάντια στη σύγχρονη σκλαβιά

ΙΤΑΛΙΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «AMAZON»

Τα κέρδη του μονοπωλίου αυξάνονται πάνω στην ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα

Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι της «Αmazon» στην Ιταλία διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες δουλειάς. Στην ιταλική εφοδιαστική αλυσίδα του αμερικανικού κολοσσού ηλεκτρονικού λιανεμπορίου και τεχνολογίας εργάζονται περίπου 40.000 εργαζόμενοι. Παράλληλα με τη μάχη για απεργία στους χώρους δουλειάς, οι εργαζόμενοι κάλεσαν το λαό της Ιταλίας να μην κάνει χτες παραγγελίες μέσω της «Amazon», εκφράζοντας την αλληλεγγύη του.

Οπως καταγγέλλει η Ενωση Συνδικάτων Βάσης (USB), τον περασμένο Νοέμβρη η «Amazon» και η Ενωση εργοδοτών του κλάδου ταχυμεταφορέων - ηλεκτρονικού εμπορίου (Assoespressi) κατέθεσαν σειρά από απαράδεκτες απαιτήσεις για ανανέωση της ΣΣΕ: 26 Κυριακές το χρόνο υποχρεωτική εργασία για τους οδηγούς, παράταση του εργάσιμου χρόνου σε 44 ώρες τη βδομάδα και 6 μέρες εργασίας αντί για 5 (με μόνο μία μέρα ανάπαυσης), οι επίσημες αργίες να συμπεριληφθούν στις κανονικές βάρδιες, αν αρρωστήσουν οι εργαζόμενοι τις πρώτες 3 μέρες δεν θα αμείβονται, έλεγχος των οδηγών μέσω GPS και των εργαζομένων στην αποθήκη μέσω καμερών, αύξηση του αριθμού των εργαζομένων ορισμένου χρόνου, των εργολαβικών και των εργαζομένων με συμβάσεις «μηδενικών ωρών», περιορισμός του δικαιώματος στην απεργία.

Με τέτοιες εργοδοτικές αξιώσεις - σημειώνει η USB - η Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας Ιταλίας (CGIL) κάθισε στο τραπέζι του διαλόγου με τους επιχειρηματίες, ενώ οι εργαζόμενοι την κατηγόρησαν ότι βάζει «πλάτη» στις απαιτήσεις της εργοδοσίας. Η USB μαζί με τους εργαζόμενους αντιπαλεύουν όλους αυτούς τους μήνες τις απαιτήσεις της εργοδοσίας που κυριολεκτικά ισοδυναμούν με σύγχρονη σκλαβιά.

Είναι ενδεικτικό της ήδη εντατικοποιημένης εργασίας το ότι οι οδηγοί της «Amazon» πρέπει να «ακολουθούν τις οδηγίες ενός αλγορίθμου» και να παραδίδουν έως και 180 - 200 πακέτα τη μέρα.

«Τώρα οι CGIL, CISL (Ιταλική Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων) και UIL (Ιταλική Εργατική Ενωση) υπό τον φόβο ότι οι εργαζόμενοι θα τους γυρίσουν την πλάτη» προκήρυξαν απεργία «με ασυγχώρητη καθυστέρηση αλλά και ως αποτέλεσμα των πολύμηνων κινητοποιήσεων που έχει οργανώσει η USB μέσα κι έξω από την πολυεθνική», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ενωσης Συνδικάτων Βάσης.

Η USB τονίζει ακόμη ότι το 2020 «τα έσοδα της "Amazon" αυξήθηκαν κατά 30%. Για τους εργαζόμενους, από την άλλη, αυξήθηκε μόνο ο φόρτος εργασίας». Η Ενωση καλεί τους εργαζόμενους της «Amazon» να παλέψουν για 39 ώρες δουλειά τη βδομάδα, πραγματική αύξηση μισθών, όχι στην παρακολούθηση, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

USB-ITALY:Amazon wants to take us back to the 19th century: national strike on 22 March

 

2 σχόλια:

  1. https://www.imerodromos.gr/ola-se-mia-fotografia/ Δεν υπάρχει κανένα θέμα ανεξαρτησίας. Η Αστική τάξη της χώρας συμμετέχει συνειδητά στο ΝΑΤΟ και είναι σύμμαχος με τις ΗΠΑ στα πλαίσια της ανισόμετρης ανάπτυξης με σχέσεις αλληλεξάρτησης και ενδιάμεση θέση στην Ιμπεριαλιστική πυραμίδα και προσπαθεί συνεχώς για την βελτίωση της θέσης της εκμεταλλευόμενη την συμμετοχή της και την παρουσία των Αμερικάνικων βάσεων. Δεν υπάρχει κανένα θέμα ...εξάρτησης.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://iskra.gr/%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ad%ce%b8%ce%bd%ce%bf%cf%85%cf%82-%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b1/ Περισσότερο οπορτουνιστής πεθαίνεις.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου