Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


20/04/1889

Γεννιέται ο Αδόλφος Χίτλερ.

20/04/1914

Η Σφαγή του Λάντλοου. Η Εθνική Φρουρά της Πολιτείας του Κολοράντο των ΗΠΑ ανοίγει πυρ κατά απεργών ανθρακωρύχων στην πόλη Λάντλοου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 εργάτες, ανάμεσά τους και ο Ελληνικής καταγωγής συνδικαλιστής Λούης Τίκας.

ΛούηςΤίκας

Η σφαγή του Λάντλοου

20/04/1916

Αρχίζει η επανάσταση των Ιρλανδών κατά της Αγγλίας, που θα οδηγήσει στο καθεστώς της ανεξάρτητης κτήσης (1921). Από το 1937 η Ιρλανδία έγινε ανεξάρτητη Δημοκρατία με το όνομα «Έιρε».

20/04/1919

Συνέρχεται στο Βελιγράδι το ιδρυτικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας (20-23/4/1919). Στις αρχές του 1920 το ΚΚΓ αριθμούσε πάνω από 65.000 μέλη και η κομμουνιστική νεολαία 6.000.

20/04/1922

Γεννιέται ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης. Μαζί με άλλους της γενιάς του, άφησε τα πρώτα του γραπτά ίχνη, πάνω στους τοίχους της αδούλωτης πολιτείας, γράφοντας συνθήματα, παλεύοντας μέσα από τις γραμμές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Την τετραετία 1948 - 1952, εξορίστηκε για τις πολιτικές του ιδέες στον Μούδρο, στον Αϊ - Στράτη και τη Μακρόνησο.

«Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωποςδεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν΄αγωνίζεσαι για την ειρήνη καιγια το δίκαιο.Θα βγείς στους δρόμους, θα φωνάξεις, τα χείλια σου θαματώσουν απ΄τις φωνέςτο πρόσωπό σου θα ματώσει από τις σφαίρες – μα ούτε βήμα πίσω…»

(Από το ποίημα του Τ. Λειβαδίτη «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος»)

Πεθαίνειο Τάσος Λειβαδίτης

20/04/1942

Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της «Ελεύθερης Ελλάδας», όργανο της ΚΕ του ΕΑΜ.

20/04/1944

Δυνάμεις του ΕΛΑΣ εκμηδενίζουν επίλεκτο χιτλερικό τάγμα σε μάχη που δόθηκε κοντά στο χωριό Γλόγοβα.

Ημάχη της Γλόγοβας

20/04/1949

Η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση της Ελεύθερης Ελλάδας απευθύνει έκκληση στον ΟΗΕ, στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Οπαδών της Ειρήνης και σε όλους τους λαούς του κόσμου, στην οποία τονίζονταν: «Για να πετύχουμε ειρήνη και γαλήνη στην Ελλάδα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις πιο μεγάλες υποχωρήσεις. Κάνουμε τη δήλωση αυτή αν και ο Δημοκρατικός Στρατός της Ελλάδας παραμένει ακατανίκητος και καταφέρνει πετυχημένα χτυπήματα ενάντια στον αντίπαλό του. Οδηγός μας εδώ είναι αποκλειστικά τα συμφέροντα του Λαού, της Ελλάδας και της Ειρήνης».

20/04/1949

Συνέρχεται στο Παρίσι το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο των Οπαδών της Ειρήνης. Μεταξύ άλλων, το Συνέδριο υιοθετεί το «περιστέρι» του κομμουνιστή καλλιτέχνη Π. Πικάσο ως σύμβολο των απανταχού κινημάτων της Ειρήνης.

20/04/1959

Πεθαίνει ο γλωσσολόγος Μανώλης Τριανταφυλλίδης.

20/04/1962

Χιλιάδες οικοδόμοι της Αθήνας, του Πειραιά και της Ελευσίνας κατεβαίνουν σε απεργία και οργανώνουν μαχητική συγκέντρωση στο θέατρο «Ακροπόλ».

20/04/1963

Το δικτατορικό καθεστώς του Φράνκο εκτελεί τον Χουλιάν Γκριμάου, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Ισπανίας

20/04/1963

Διαδήλωση διαμαρτυρίας στο Λονδίνο για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στην Ελλάδα. Η Μπέτυ Αμπατιέλου διαμαρτύρεται έντονα στη βασίλισσα Φρειδερίκη έξω από το ξενοδοχείο «Κλάριτζ»

Τοχαστούκι της Μπέτυ Αμπατιέλου στην Φρειδερίκη

20/04/1966

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του χαιρετίζει τους 10 αποφυλακισμένους που είχαν καταδικαστεί με τον ΑΝ 375 «περί κατασκοπίας»

20/04/1967

Πραγματοποιείται μυστική σύσκεψη στρατηγών, κατά την οποία ο αρχηγός του ΓΕΣ Γρ. Σπαντιδάκης εισηγείται τη διενέργεια πραξικοπήματος.

20/04/1970

Οι κρατούμενες αγωνίστριες στις φυλακές Αλικαρνασσού αρχίζουν 3μερη αποχή από το συσσίτιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παράνομη κράτησή τους.

20/04/1999

Πεθαίνει ο ηθοποιός Νίκος Ρίζος.

 

 

4 σχόλια:

  1. 20/04/1963

    Διαδήλωση διαμαρτυρίας στο Λονδίνο για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στην Ελλάδα. Η Μπέτυ Αμπατιέλου διαμαρτύρεται έντονα στη βασίλισσα Φρειδερίκη έξω από το ξενοδοχείο «Κλάριτζ»....... Αυτός ήταν ο λόγος που το Παλάτι έδωσε την εντολή για την δολοφονία του Λαμπράκη και όχι η ΕΡΕ με τον Καραμανλή. ....ΑΥΤΑ..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στις 20 Απριλίου 1942, η μάχη για τη Μόσχα τελείωσε.
    Κατά τη διάρκεια της μάχης, τα γερμανικά στρατεύματα υπέστησαν σημαντική ήττα. Ως αποτέλεσμα της αντεπίθεσης και της γενικής επίθεσης, οπισθοχώρησαν πίσω 100-250 χλμ. Οι περιοχές Τούλα,Ριαζάν και Μόσχα, πολλές περιοχές των περιφερειών Καλίνιν, Σμολένσκ κι Αριόλ απελευθερώθηκαν εντελώς.
    Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις της Βέρμαχτ κατάφεραν να διατηρήσουν το μέτωπο στην γραμμή Ρζeφ-Βιαζέμ. Σοβιετικά στρατεύματα απέτυχαν να νικήσουν το Ομάδας Στρατιάς Κέντρου . Έτσι, η απόφαση για την ανάληψη της στρατηγικής πρωτοβουλίας αναβλήθηκε μέχρι την καλοκαιρινή εκστρατεία του 1942.
    Σε αντίθεση με τη σημερινή κρατούσα άποψη, ο γερμανικός στρατός εκτιμούσε ιδιαίτερα το αξιόμαχο και τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Κόκκινου Στρατού.
    ...
    ΔΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μετά από ένα μήνα μάχης, ο Χάλντερ γράφει το τελικό και εξαιρετικά δυσάρεστο συμπέρασμα για τη γερμανική διοίκηση, που συντάχθηκε από τον Στρατάρχη Βάλτερ φον Μπράουχιτς (Walther Heinrich Alfred Hermann von Brauchitsch) : «Η ιδιαιτερότητα της χώρας και η πρωτοτυπία του χαρακτήρα των Ρώσων κάνουν την επιχείρηση ιδιαίτερα δύσκολη. Ο πρώτος σοβαρός αντίπαλος "
    Η διοίκηση της Νότιας Στρατιάς καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα: «Οι δυνάμεις που μας αντιμετωπίζουν είναι ως επί το πλείστον αποφασισμένοι στρατιώτες, οι οποίοι με την επιμονή τους στη διεξαγωγή του πολέμου αντιπροσωπεύουν κάτι εντελώς νέο σε σύγκριση με τους προηγούμενους αντιπάλους μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να παραδεχτούμε ότι ο Κόκκινος Στρατός είναι ένας πολύ σοβαρός εχθρός ... Το ρωσικό πεζικό επέδειξε λυσσαλέο πείσμα, πάνω απ 'όλα, στην υπεράσπιση των σταθερών οχυρωμένων δομών. Ακόμα κι αν έπεσαν όλες οι γειτονικές οχυρωματικές δομές, μερικές ενώ κλήθηκαν να παραδοθούν , έπεσαν μαχόμενες μέχρι τον τελευταίο άντρα.
    Ο υπουργός της προπαγάνδας Γκέμπελς, ο οποίος πριν από την εισβολή πίστευε ότι «ο Μπολσεβικισμός θα καταρρεύσει σαν τραπουλόχαρτο», έγραψε στο ημερολόγιό του στις 2 Ιουλίου: «Στο Ανατολικό Μέτωπο: οι μάχες συνεχίζονται. Ενισχυμένη και απελπισμένη αντίσταση του εχθρού ... Ο εχθρός έχει πολλούς σκοτωμένους, λίγους τραυματίες και φυλακισμένους ... Γενικά, γίνονται πολύ δυνατές μάχες. Δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε πλέον για "περίπατο ". Το κόκκινο καθεστώς κινητοποίησε τους ανθρώπους. Προσθέστε σε αυτό και το υπέροχο πείσμα των Ρώσων. Οι στρατιώτες μας μόλις αντέχουν. Αλλά μέχρι στιγμής, όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο. Η κατάσταση δεν είναι κρίσιμη, αλλά σοβαρή και απαιτεί κάθε δυνατή προσπάθεια. "
    ....
    ΔΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο στρατηγός Γκίντερ Μπλούμεντριτ (Günther Blumentritt): "Τώρα ήταν σημαντικό για τους πολιτικούς ηγέτες της Γερμανίας να καταλάβουν ότι οι μέρες του "κεραυνοβόλου πολέμου" είχαν τελειώσει. Μας αντιτάχθηκε ένας στρατός που ήταν πολύ ανώτερος στις πολεμικές του ικανότητες από οποιονδήποτε άλλο στρατό που συναντήσαμε ποτέ στο πεδίο μάχης. Αλλά πρέπει να πούμε, ότι ο γερμανικός στρατός επέδειξε επίσης υψηλή ηθική ανθεκτικότητα στην αντιμετώπιση όλων των καταστροφών και των κινδύνων που συνάντησαν μέχρι στιγμής.

    ΔΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου