Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

«Δώρα» στους επιχειρηματίες


Όλο και περισσότερο επεκτείνει η κυβέρνηση την μετατροπή του συστήματος υγείας σε «μιας νόσου», σε βάρος των υπόλοιπων ασθενών. Μέσα στον ορυμαγδό των τροπολογιών που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο ψηφίστηκε απόψε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, υπάρχει μία τροπολογία που ροκανίζει παραπέρα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καταστρατηγεί εργασιακά δικαιώματα και κάνει πάσα ένα ακόμη επιστημονικό επίτευγμα στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Με την επίκληση των «έκτακτων αναγκών», η κυβέρνηση προχωρά στη παραπέρα μετατροπή της ΠΦΥ και των νοσοκομείων σε «μιας νόσου. Αντί να κάνει μαζικές προσλήψεις προσωπικού και να ανοίξει νέες δημόσιες δομές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, επιβάλλει ωράριο στο προσωπικό των εμβολιαστικών κέντρων από τις 7 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ, 7 μέρες την εβδομάδα (και αργίες και Κυριακές), κατακερματίζοντας την αμοιβή για τις ίδιες υπηρεσίες ανάλογα με την εργασιακή σχέση. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι συμβασιούχοι του ΕΟΔΥ θα αμείβονται με ...20 ευρώ για Κυριακές/αργίες.

Παράλληλα δίνει τη δυνατότητα σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, θεραπευτήρια, κλινικές και πολυϊατρεία να κάνουν εμβολιασμό του πληθυσμού μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη. Τα ερωτήματα πολλά όχι μόνο για την αποζημίωση των ιδιωτών (3 ευρώ το εμβόλιο και δαπάνες αναλωσίμων, προφανώς από τον ΕΟΠΥΥ), αλλά και για την τήρηση των επιστημονικών όρων που προϋποθέτει ο εμβολιασμός. Αν σ΄ένα περιστατικό υπάρξουν παρενέργειες, ο επιχειρηματίας υγείας πώς θα συνδράμει το συγκεκριμένο άνθρωπο; Με τι όρους και ποιες προϋποθέσεις; Ένα διαγνωστικό κέντρο ή ένα πολυϊατρεία έχει τις απαραίτητες ειδικότητες και εξοπλισμό για να αντιμετωπίσει τυχόν παρενέργειες;

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Σε σχέση με την τροπολογία του Υπουργείου Υγείας η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα ανέφερε: «Είναι αυτονόητο και δεν χρειάζεται νομίζω να επισημάνουμε για ακόμη μια φορά την ανάγκη για εμβολιαστική κάλυψη όλου του πληθυσμού. Ομως, δεν μπορεί, ακόμα και σήμερα, να μιλάμε για όρια και για το ποιοι θα επιλεγούν να εμβολιαστούν. Πρέπει να επισπευστούν άμεσα οι διαδικασίες και να δοθεί η δυνατότητα να εμβολιαστούν με όλα τα εμβόλια που έχουν κριθεί ασφαλή.

Βέβαια, για εμάς παραμένει επικίνδυνος ο εφησυχασμός της Κυβέρνησης να παρουσιάζει ότι με τα εμβόλια και τα selftest ξεμπερδέψαμε με την πανδημία και να μην παίρνει μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας.

Είναι επιβεβλημένο να δημιουργούνται νέα εμβολιαστικά κέντρα. Ομως, η Κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει κάνει τίποτα για να προσλάβει προσωπικό σε αυτά τα εμβολιαστικά κέντρα. Ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας πάει με το υπάρχον προσωπικό, το οποίο πραγματικά είναι εξαντλημένο και φυσικά αυτό επιτείνει περισσότερο τη μετατροπή και των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας αποκλειστικά σε μίας νόσου. Και βέβαια αφού δεν κάνετε όλα αυτά, δίνετε για ακόμα μια φορά και τους εμβολιασμούς στις ιδιωτικές κλινικές και στα ιδιωτικά κέντρα τα οποία έχουν θησαυρίσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Η Μαρία Κομνηνάκα αναφέρθηκε στο σύνολο των τροπολογιών, ανάμεσα τους και αυτή που διευκολύνει την δράση της αστυνομίας μέσα στα Πανεπιστήμια, καθώς και την τροπολογία που μπάζει τις ιδιωτικές εταιρείες στην διαδικασία απονομής συντάξεων (δείτε πάνω την τοποθέτηση της).

Ασυλία στα μέλη των Επιτροπών διαχείρισης της πανδημίας

Η τροπολογία περιλαμβάνει ακόμα πρόβλεψη (Αρθρο 4) σε σχέση με την ευθύνη των μελών της Εθνικής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την τροπολογία, τα μέλη των Επιτροπών «δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας των Επιτροπων». Πρόκειται για διάταξη που ουσιαστικά παρέχει ασυλία στα μέλη των Επιτροπών. Το ΚΚΕ, που ψήφισε «παρών», εστιάζει στο ότι οι επιστήμονες δεν πρέπει να διώκονται για την ψήφο και την γνώμη τους, αφού κάτι τέτοιο είναι σκοταδιστικό, και σωστά πουθενά δεν συμβαίνει. Αλλωστε και οι βουλευτές δεν πρέπει να διώκονται για την ψήφο ή τη γνώμη τους. Την ευθύνη έχει για κάθε σχετική απόφαση για τη διαχείριση της πανδημίας η κυβέρνηση, που όπως έχει επισημάνει το ΚΚΕ, και αποδείχθηκε πρόσφατα, δεν προσαρμόζεται στην γνώμη των επιστημόνων, αλλά το αντίθετο. Μάλιστα η κυβέρνηση εργαλειοποιεί τους επιστήμονες και προσαρμόζει υγειονομικά πρωτόκολλα στις επιταγές των επιχειρηματικών συμφερόντων.

 

1 σχόλιο:

  1. https://www.imerodromos.gr/vlantimir-ilits-oylianof-lenin2/ Ο ΛΕΝΙΝ έφτιαξε το Κόμμα των Μπολσεβίκων το 1903 σε ανοιχτή σύγκρουση με τον Οπορτουνισμό όλων των αποχρώσεων με τις θέσεις του Απρίλη είπε τελειώσαμε με την Φεουδαρχία έχουμε καπιταλισμό αντιμετώπισαν το φασιστικό κίνημα Κορνίλοφ χωρίς ποτέ να μπούνε στην ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΕΡΕΝΣΚΙ και την ανέτρεψαν Σύμφωνα με το Αθάνατο έργο του μεγάλου δάσκαλου ο Ιμπεριαλισμός που ...δεν πάγωσε στο χρόνο.... έχει επικρατήσει σχεδόν παγκόσμια στα πλαίσια της ανισόμετρης ανάπτυξης με σχέσεις αλληλεξάρτησης και διαφορετική θέση στην Ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Η Πραγματικότητα είναι πεισματάρα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου