Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Προσφορά στο Αρχείο του ΚΚΕ από την κόρη του, Ειρήνη Φέρτη


Μία σημαντική προσφορά στο Αρχείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ έγινε από το αρχείο του ζωγράφου Ηλία Φέρτη. Η κόρη του, Ειρήνη Φέρτη, δώρισε έργα ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας από την περίοδο της ΕΑΜικής Αντίστασης.Ο Ηλίας Φέρτης γεννήθηκε στη Λαμία το 1907 και πέθανε στην Αθήνα το 1987. Σπούδασε γλυπτική και ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών, πλάι σε μεγάλους δασκάλους (Ν. Λύτρας, Κ. Παρθένης, Γ. Ροϊλός, Γ. Ιακωβίδης, Σ. Βικάτος, Θ. Θωμόπουλος κ.ά.). Ο δάσκαλός του στη “Σχολή Παρθένη”, σε ένδειξη εκτίμησης για τις προσπάθειές του και την τεχνική του, έστειλε ιδιόχειρη έγγραφη πρόταση προς το Πανεπιστήμιο για να του απονεμηθεί υποτροφία, ώστε να σπουδάσει και σε άλλα καλλιτεχνικά κέντρα της Ευρώπης. Επίσης και ο τότε Διευθυντής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών κ. Δημητριάδης προέβη σε παρόμοια σύσταση. Την ίδια περίοδο προσελήφθη επιμελητής του εργαστηρίου του δασκάλου του. Το 1928 πήγε στο Παρίσι, όπου σπούδασε στις ακαδημίες Grande Chaumier και Conservatoire National des Arts et Métiers.

Επιστρέφοντας εργάστηκε σαν βοηθός επιμελητής στο Εργαστήριο Συντήρησης Έργων Τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης και αργότερα δίδαξε στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ. Την περίοδο της κατοχής συνδέθηκε με τον Άρη Βελουχιώτη και άλλους κομμουνιστές και βοήθησε στις συνθήκες της παρανομίας. Με τη δημιουργία του ΕΑΜ, εντάχθηκε σ' αυτό, στρατολογημένος από το στενό φίλο του, κομμουνιστή δημοσιογράφο του παράνομου "Ριζοσπάστη", Τάκη Φίτσο. Ο Ηλίας Φέρτης βγήκε στο βουνό, όπου και φιλοτέχνησε τα πορτραίτα πολλών αγωνιστών του ΕΛΑΣ. Στη δημιουργία του, κατά την ΕΑΜική περιόδο, περιλαμβάνονται και πολλοί ποικίλης αγωνιστικής θεματολογίας πίνακες, σχέδια, αφίσες και χαρακτικά για έντυπα. Δικά του σχέδια κοσμούσαν για χρόνια τις σελίδες του “Ριζοσπάστη” και εξώφυλλα του περιοδικού της ΕΠΟΝ “Νέα Γενιά”. Επιπλέον, μαζί με άλλους καλλιτέχνες φιλοτέχνησε την αίθουσα του σχολείου όπου συνεδρίαζε το Εθνικό Συμβούλιο της ΠΕΕΑ στις Κορυσχάδες.

Έχει βραβευτεί στη Διεθνή Έκθεση των Καννών, στη Διεθνή Έκθεση Κεραμευτικής στην Πράγα και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένος και καταξιωμένος για τις προσωπογραφίες του. 










Στις φωτογραφίες :


1. Νάκος Μπελής, σκίτσο με μολύβι
2. Κώστας Βιδάλης, σκίτσο με μολύβι
3. Βάσος Γεωργίου, σκίτσο με μολύβι
4. Πέτρος Ρούσος, σκίτσο με μολύβι
5. Νίκος Παπασταματιάδης, σκίτσο με μολύβι
6. Γιώργης Σιάντος, σχέδιο για λινόλεουμ
7. Φωτογραφία του Ηλία Φέρτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου