Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Συνεχίζονται διεργασίες, ανταγωνισμοί και συμπράξεις γύρω από τα εμβόλια

 


Με γοργούς ρυθμούς εξελίσσεται η πανδημία σε όλο τον κόσμο, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν τα 144,5 εκατομμύρια και τους καταγεγραμμένους θανάτους τα 3,077 εκατομμύρια.

Η Ινδία κατέγραψε χτες τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως, σχεδόν 315.000 σε ένα 24ωρο. Τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί, δεν υπάρχουν κρεβάτια και καταγράφονται ελλείψεις οξυγόνου. Στο μεταξύ, σε μια περίοδο που οξύνεται ο ανταγωνισμός στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, στο φόντο της προηγούμενης όξυνσης στις σχέσεις Ινδίας - Κίνας, καταγράφεται η χτεσινή πρόταση του Κινέζου ΥΠΕΞ για παροχή βοήθειας στην Ινδία για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΕΕ: Συζητά προσφυγή κατά της «AstraZeneca»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ετοιμάζεται να προσφύγει δικαστικά εναντίον της φαρμακοβιομηχανίας «AstraZeneca», λόγω των καθυστερήσεών της στην παράδοση εμβολίων. Αναφέρεται ότι προχτές η Κομισιόν ενημέρωσε τους πρέσβεις των 27 κρατών της ΕΕ σχετικά με τις προθέσεις της για προσφυγή, ενδεχομένως σε βελγικό δικαστήριο. Διπλωματική πηγή ωστόσο ανέφερε ότι «δεν συμφωνούν όλες οι χώρες - μέλη».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, η Κομισιόν είπε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα προσφύγει, αλλά προτεραιότητά της είναι να διασφαλίσει «την παράδοση επαρκούς αριθμού δόσεων βάσει των προηγούμενων δεσμεύσεων» της «AstraZeneca», και ότι εξετάζονται «όλα τα ενδεχόμενα για να το πετύχουμε».

Πάντως η Κομισιόν είχε στείλει επιστολή στη βρετανοσουηδική εταιρεία, ως μια διαδικασία διευθέτησης διαφορών, που θεωρείται το πρώτο βήμα πριν τη δικαστική προσφυγή.

Η «AstraZeneca» θα παραδώσει το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο μόλις 100 εκατ. δόσεις περίπου, από τις 300 εκατ. που προβλέπονταν στο συμβόλαιο με την ΕΕ. Kατ' επέκταση η Κομισιόν δήλωσε χτες ότι δεν θα χρησιμοποιήσει την επιλογή για 100 εκατ. επιπλέον δόσεις, ενώ όπως φαίνεται δεν σκοπεύει ούτε να διαπραγματευτεί νέες παραγγελίες.

30 εκατ. δόσεις του «Sputnik V» θα παραγγείλει η Γερμανία

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό της Σαξονίας, Μ. Κρέτσμερ, που επισκέφτηκε χτες τη Μόσχα, η Γερμανία θέλει να αγοράσει συνολικά 30 εκατ. δόσεις του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V», με την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), αντιπροσωπεία του οποίου βρίσκεται στη Μόσχα. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, ο τελευταίος επιβεβαίωσε την προθυμία της Ρωσίας να συνεργαστεί με τη Γερμανία για την παράδοση και παραγωγή εμβολίων.

Η Γερμανία έχει προπαραγγείλει δόσεις του ρωσικού εμβολίου, επικαλούμενη την άρνηση της Κομισιόν να διαπραγματευτεί συλλογικά για την ΕΕ. Επίσης, εταιρεία στη Βαυαρία θα παράξει το ρωσικό εμβόλιο. Την ίδια ώρα, επικαλούμενη τη συνοχή της ΕΕ, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ άσκησε κριτική σε «ορισμένα κράτη - μέλη που χρησιμοποιούν το κινεζικό ή το ρωσικό εμβόλιο χωρίς να έχουν έγκριση από τον ΕΜΑ». Η γερμανική κυβέρνηση έχει δηλώσει πως το ρωσικό εμβόλιο θα χρησιμοποιηθεί στη Γερμανία μετά την έγκριση του ΕΜΑ, αλλά αν αυτή δεν υπάρξει θα εξεταστεί η έγκριση σε εθνικό επίπεδο. Με το βλέμμα στραμμένο σε μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις και στον ρόλο που καλούνται να παίξουν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, η Μέρκελ πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε μια πολιτική για την Υγεία πιο έντονα συντονισμένη - είτε σε διακυβερνητικό είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Τεχνικοί εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναμένεται να ξεκινήσουν τον νέο γύρο εξέτασης του «Sputnik V» από κοινού με τον ΕΜΑ από τις 10/5 έως την πρώτη βδομάδα του Ιούνη, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ. Νωρίτερα αυτήν τη βδομάδα ο ΠΟΥ είχε δηλώσει πως «εκτιμά τις προσπάθειες της Ρωσίας να πληροί τους όρους για την έκτακτη χρήση εμβολίων».

Παράλληλα, προχωρούν και οι επιχειρηματικές συμφωνίες για το ρωσικό εμβόλιο. Η αιγυπτιακή φαρμακευτική εταιρεία «Minapharm» συμφώνησε να παράγει περισσότερες από 40 εκατ. δόσεις τον χρόνο, που θα προορίζονται για παγκόσμια διανομή. Συμφωνία για παραγωγή του «Sputnik V» υπέγραψε και η Αργεντινή.

Εγκληματική πολιτική στη Γάζα και εν μέσω πανδημίας

Την ώρα που οι ασθενείς με Covid-19 στη Λωρίδα της Γάζας αυξάνονται καθημερινά και τα ανεπαρκώς εξοπλισμένα νοσοκομεία βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης, η κυβέρνηση του Ισραήλ διαμήνυσε στην «AstraZeneca» ότι έχει επάρκεια εμβολίων και δεν θα χρειαστεί τις δόσεις που έχει παραγγείλει, καλώντας την εταιρεία να τις προμηθεύσει σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Μόλις 167.000 από τα 5,2 εκατ. Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και στη Γάζα έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση, με το Ισραήλ να συνεχίζει την κατοχή και τη δολοφονική του δράση κατά του Παλαιστινιακού λαού...

Υγειονομικοί αξιωματούχοι στη Γάζα αναφέρουν ότι περίπου το 70% των κλινών ΜΕΘ είναι κατειλημμένες, ενώ οι 86 θάνατοι των τελευταίων 6 ημερών συνιστούν αύξηση 43% σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου