Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Εντείνονται η στρατιωτική κινητικότητα και οι «προειδοποιήσεις»

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Μπαράζ επαφών από ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ με την ουκρανική κυβέρνηση

Εντείνεται τις τελευταίες μέρες η στρατιωτική και διπλωματική κινητικότητα γύρω από την Ανατολική Ουκρανία, καθώς κλιμακώνονται οι στρατιωτικές εντάσεις και συγκρούσεις στην περιοχή, με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία να δηλώνουν πως βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση.

Από τον Γενάρη καταγράφονται κλιμακούμενες εχθροπραξίες και παραβιάσεις της εκεχειρίας μεταξύ των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και παραστρατιωτικών ομάδων και των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (περιοχή Ντονμπάς), αλλά και έντονη στρατιωτική δραστηριότητα από πλευράς ΝΑΤΟ, άλλων κρατών της Δύσης, και Ρωσίας.

Το Σαββατοκύριακο οι φιλορώσοι αυτονομιστές κατηγόρησαν την Ουκρανία για τον θάνατο ενός μικρού παιδιού σε βομβαρδισμό, ενώ η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης της σκοτώθηκε από έκρηξη νάρκης.

Συντονισμένη «ανησυχία» από τον ευρωατλαντικό άξονα

Στο μεταξύ, με μπαράζ ανακοινώσεων και συνομιλιών οι ΗΠΑ, η ΕΕ και κράτη - μέλη του ευρωατλαντικού άξονα τονίζουν την «ανησυχητική κατάσταση» που διαμορφώνεται στην Ανατολική Ουκρανία, καλλιεργώντας το έδαφος για ενίσχυση της παρέμβασής τους.

Σε τηλεφωνική συνομιλία, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τον Ουκρανό ομόλογό του Β. Ζελένσκι ότι «η Ουκρανία δεν θα μείνει ποτέ μόνη απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας». «Η Ουκρανία εκτιμά την υποστήριξη των ΗΠΑ σε διάφορα επίπεδα. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για τη διαφύλαξη των δημοκρατιών μας. Προτίθεμαι σοβαρά να μεταρρυθμίσω την Ουκρανία, να ενισχύσω τη διαφάνεια και να πετύχω την ειρήνη», δήλωσε αντίστοιχα ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής Εξωτερικής Πολιτικής, Ζ. Μπορέλ, υποσχέθηκε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει την «ακλόνητη» υποστήριξή της «στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» και εξέφρασε «ανησυχία» για τις κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ Ντμ. Κουλέμπα. Ανήγγειλε ότι μαζί με τον Κουλέμπα και τους ΥΠΕΞ των 27 μελών της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τον Απρίλη.

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Χ. Μάας και της Γαλλίας, Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν, υπογραμμίζουν αντίστοιχα την υποστήριξή τους για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Γαλλία και Γερμανία, που συμμετέχουν μαζί με τη Ρωσία και την Ουκρανία στο Σχήμα της Νορμανδίας για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία, «παρακολουθούν πολύ προσεκτικά την κατάσταση, ιδίως τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων και καλούν τα μέρη σε συγκράτηση και μείωση των εντάσεων», αναφέρει η ανακοίνωση, τονίζοντας την ανάγκη να εφαρμοστούν οι σχετικές συμφωνίες του Μινσκ.

«Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε κλιμάκωση, αλλά παραμένουμε προσεκτικοί. Γαλλία και Γερμανία προσπαθούν να πιέσουν τους Προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας να επαναλάβουν τις συνομιλίες», στο πλαίσιο του Σχήματος της Νορμανδίας, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλ. Μπον.

Με τη σειρά του ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντ. Ράαμπ, δήλωσε ανησυχία «για τη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα που απειλεί την Ουκρανία», σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του.

«Προειδοποιήσεις» της Μόσχας για οποιαδήποτε στρατιωτική ανάμειξη

Η Ρωσία από την πλευρά της δήλωσε ότι η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία και στα ανατολικά και βόρεια σύνορα με την Ουκρανία αποτελούσαν στρατιωτικές ασκήσεις για επαγρύπνηση απέναντι στην επιθετικότητα ΝΑΤΟικών και άλλων δυνάμεων.

Το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική ανάμειξη και ανάπτυξη στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε αύξηση των εντάσεων κοντά στα ρωσικά σύνορα και η Ρωσία θα λάβει έκτακτα μέτρα για την ασφάλειά της, σύμφωνα με όσα είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι αν η σύρραξη αναζωπυρωθεί, αυτό θα οφείλεται στις «επαναλαμβανόμενες προκλήσεις των στρατιωτικών δυνάμεων της Ουκρανίας».

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ προειδοποίησε ότι οποιεσδήποτε προσπάθειες να ξεκινήσει μια νέα στρατιωτική σύγκρουση στο Ντονμπάς θα μπορούσαν να «καταστρέψουν» την Ουκρανία, ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο δε Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σ. Ριαμπκόφ, ανέφερε ότι Ρωσία και ΗΠΑ έχουν επαφές στο πιο υψηλό επίπεδο για την κατάσταση στην Ουκρανία. «Οι Αμερικανοί μάς εκφράζουν την ανησυχία τους», δήλωσε ο Ριαμπκόφ, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να ανησυχούν για το τι κάνει η Ρωσία, αλλά για την απαράδεκτη συμπεριφορά του Κιέβου, το οποίο αντί απλά να εφαρμόζει το σύνολο των μέτρων των συμφωνιών του Μινσκ, με όλο και πιο προκλητικό τρόπο αρνείται τις συμφωνίες αυτές».

Νέες απειλές για πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς

Στο μεταξύ η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η Ρωσία παρακολουθεί στενά τις κινήσεις των ΗΠΑ και συμμάχων τους, όπως η Βρετανία, σε Ευρώπη και Ασία - Ειρηνικό, για «δημιουργία ενός οπλοστασίου από χερσαίους πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς», προειδοποιώντας πως «η Μόσχα ενδέχεται να αυξήσει στρατιωτικά και τεχνικά μέτρα αντιμετώπισης των πυραυλικών απειλών».

Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη για τους πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (INF), η προηγούμενη και η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως προχωρούν στην ανάπτυξη τέτοιων πυραύλων σε διάφορες περιοχές του κόσμου το συντομότερο δυνατό. Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ υπογράμμισε αντίστοιχες δηλώσεις αξιωματούχων του Πενταγώνου, «οι οποίες έχουν αρχίσει να εκφράζονται όλο και πιο συχνά τις τελευταίες βδομάδες».

2 σχόλια:

  1. Τα καταστροφικά αποτελέσματα απο την ολοκλήρωση της ανατροπής του Σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ πριν 30 χρόνια. Το ένα τμήμα της Ουκρανικής αστικής τάξης έχει σύμμαχο τους Δυτικούς Ιμπεριαλιστές και το άλλο τους Ρώσους Ιμπεριαλιστές. Ο Ουκρανικός λαός δεν πρέπει να διαλέξει ποιός Ιμπεριαλιστής θα τον σφάξει. Με επικεφαλής τους Κομμουνιστές πρέπει να παλέψει κάτω απο την δική του ταξική σημαία υπερασπίζοντας την δική του πατρίδα αντιμετωπίζοντας ντόπια και ξένη αστική τάξη σαν εισβολέα με έξοδο απο τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και νίκη της εργατικής λαικής εξουσίας. Το ίδιο ισχύει και για τον Ρώσικο λαό. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ανταποκριτής μας από το Ντονμπας μας ενημερώνει ότι οι λεονταρισμοί της ουκρανικής φιλο-ναζι κυβέρνησης υποστηριζόμενη από τους πάτρονες της, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ απέναντι στους αυτονομιστές είναι εκτός από ατελέσφοροι, αυτοκτονικοί και άκρως επικίνδυνοι. Μια ενδεχόμενη επίθεση τύπου Οσετιας σε ρωσόφωνους πληθυσμούς δίπλα στα σύνορα της Ρωσίας (ενώ με το ζόρι μπορούν ακόμη και όλοι μαζί να κουνηθούν στη Συρία...) είναι ικανή να προκαλέσει άμεση στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας. Η ειδοποιός διαφορά με προηγούμενες (όλες αποτυχημένες) απόπειρες ανάκτησης εδαφών από την Ουκρανία είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες των DPR και LPR έχουν πια πολιτογραφηθεί ως Ρώσοι πολίτες. Φυσικά σε στρατιωτικό επίπεδο, η συντριπτική υπέροχη της Ρωσίας με S-400, βαλλιστικούς πυραύλους Iskader, αντιπλοϊκούς πυραύλους Bastion, μαχητικά 4++ γενιάς SU-35, τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού BMP-3, άρματα T-90 και νέας γενιάς αυτοκινούμενα πυροβόλα με 8 βολές το λεπτό (υπάρχουν και ακόμη πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα...), δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την έκβαση μιας εμπλοκής...
    Αυτό που επιθυμεί η Ρωσία (για την ώρα) είναι η αναγνώριση από την ουκρανική κυβέρνηση και την ΕΕ, του υφιστάμενου status quo στην περιοχή. Με λίγα λόγια, η μετατροπή του de facto σε de joure. Όπως επίσης έχει δηλωθεί σε ανώτατο επίπεδο και το έχει επιβεβαιώσει και η ιστορία, η κατάληψη του Κιέβου είναι υπόθεση δύο εβδομάδων 😎!
    Υ.Γ. Όποιος αντιληφθεί την ανάρτηση ως φιλο-πουτινική, τις κινήσεις της Ρωσίας στη γεωστρατηγική σκακιέρα ως αντι-ιμπεριαλιστικές η τις DPR και LPR ως λαϊκές δημοκρατίες, καλύτερα να βάλει το κεφάλι του σε κουβά με παγωμένο νερό 😁.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου