Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Στρατηγικά βομβαρδιστικά των ΗΠΑ πάνω από το Αιγαίο


ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ

Σε «επίδειξη δυνατοτήτων» απέναντι στη Ρωσία κι ενώ σε κάθε γωνιά γίνονται ασκήσεις - «πρόβες πολέμου»

Την ώρα που η κόντρα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με τη Ρωσία κλιμακώνεται στη Μαύρη Θάλασσα και την Ουκρανία, και ΝΑΤΟικές μονάδες παρατηρούν τις κινήσεις του ρωσικού Στόλου από τα Δαρδανέλια έως τη Συρία, αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά πέταξαν χτες πάνω από το Αιγαίο, ενώ τις αμέσως επόμενες μέρες μαχητικά τους ξανοίγονται σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών με την «ομπρέλα» ασκήσεων.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε χτες από την U.S. European Command (USEUCOM, η διοίκηση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις τους στην Ευρώπη, τμήματα της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, στον Αρκτικό και τον Ατλαντικό Ωκεανό):

«Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών της USEUCOM για την επίδειξη των εκτεταμένων δυνατοτήτων των στρατηγικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών της Αμερικής, 2 βομβαρδιστικά αεροσκάφη B-1 Lancer των ΗΠΑ που σταθμεύουν στην Αεροπορική Βάση Ellsworth στη Νότια Ντακότα πραγματοποίησαν σήμερα αποστολές υπέρπτησης στο Αιγαίο Πέλαγος», συγκεκριμένα στο βόρειο, όπως αναφέρουν κάποιες πηγές.

Η διοίκηση στέλνει μήνυμα ότι σε αυτήν τη «μονοήμερη αποστολή των υπερηχητικών βαρέων βομβαρδιστικών» καλύφθηκαν συνολικά 12.000 ναυτικά μίλια, και «απέδειξε στα κράτη συμμάχους και εταίρους ότι οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερές στη δέσμευσή τους για την ευρωπαϊκή ασφάλεια». Θυμίζει, άλλωστε, ότι τέτοιες αποστολές βομβαρδιστικών «πραγματοποιούνται στο ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων από το 2018, με περισσότερες από 200 εξόδους, σε συντονισμό με συμμάχους και εταίρους». Εξάλλου, «αυτές οι αποστολές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των μακροχρόνιων επιχειρήσεων για την αύξηση της ετοιμότητας και της διαλειτουργικότητας με τους συμμάχους και εταίρους».

Αυτή η έξοδος, ωστόσο, σε αυτήν τη συγκυρία, με την ένταση να ανεβαίνει στη Μαύρη Θάλασσα, μόνο τυχαία δεν είναι. Θυμίζουμε πως η Ουκρανία περιλαμβάνεται ακριβώς στις χώρες - «εταίρους» του ΝΑΤΟ εδώ και χρόνια. Το 1991 έγινε μέλος του Συμβουλίου Βορειοατλαντικής Συνεργασίας και το 1994 του προγράμματος Συνεργασίας για την Ασφάλεια. Το 1997 ιδρύθηκε η Επιτροπή ΝΑΤΟ - Ουκρανίας (NUC, NATO - Ukraine Comission), η οποία αποτελεί επισήμως τον «κύριο μοχλό συνεργασίας και εμβάθυνσης του πολιτικού διαλόγου ΝΑΤΟ - Ουκρανίας».

Σημειωτέον, μόλις τα βομβαρδιστικά μπήκαν στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, έσπευσαν σε αποστολή συνοδείας τους 2 αμερικανικά «F-16», που επιχειρούν στην Ευρώπη με έδρα την Αεροπορική Βάση του Αβιάνο.

«Συνθήκες που προσομοιάζουν σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής»

Σε μια παράλληλα εξέλιξη, άλλα αμερικανικά «F-16» μεταστάθμευσαν από το Αβιάνο στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας για να συμμετάσχουν τις αμέσως επόμενες μέρες, 12 - 22/4, στην Πολυεθνική Διακλαδική Ασκηση Μεσαίας Κλίμακας «ΗΝΙΟΧΟΣ 21», που οργανώνει το ΓΕΕΘΑ.

Μάλιστα, τις προηγούμενες μέρες στήθηκε και σχετική αερογέφυρα, με ελληνικό μεταγωγικό να φέρνει προσωπικό και υλικό των Αμερικανών από το Αβιάνο. Οι ΗΠΑ θα μετάσχουν στην άσκηση και με μη επανδρωμένο MQ-9 που πετά από βάση τους στη Ρουμανία, όπως και με ιπτάμενο τάνκερ τους, KC-135, από βάση τους στη Βρετανία, ενώ θα αξιοποιηθεί και προσωπικό τους που υπηρετεί στη Γερμανία.

Στην «ΗΝΙΟΧΟΣ» θα συμμετάσχουν, επίσης, με προσωπικό και μέσα η Γαλλία (μαχητικά «RAFALE» και M-2000 D), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (μαχητικά «F-16»), η Ισπανία (μαχητικά F/A-18 HORNET), το Ισραήλ (μαχητικά «F-15» και «F-16»), ο Καναδάς (με προσωπικό) και η Κύπρος (με ελικόπτερο και προσωπικό), καθώς και με παρατηρητές οι Αυστρία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Ρουμανία και Σλοβενία.

Η άσκηση θα λάβει χώρα σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών και θα συνδυαστεί με την άσκηση «ΛΑΙΛΑΨ 21» του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ θα συμμετάσχουν και μονάδες της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και του Στρατού Ξηράς, με εκτέλεση σύνθετων σεναρίων Διακλαδικών Επιχειρήσεων.

Διόλου τυχαία, το ΓΕΕΘΑ μιλά για «ρεαλιστική επιχειρησιακή εκπαίδευση σε συνθήκες που προσομοιάζουν σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής», ενώ όπως τονίζει ο διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ που επιχειρούν σε Ευρώπη και Αφρική (USAFE - AFAFRICA), πτέραρχος Jeff Harrigian, «η "ΗΝΙΟΧΟΣ" (...) δημιουργεί ευκαιρίες για να βελτιώσουμε τις κρίσιμες δεξιότητες που ενισχύουν τη διαλειτουργικότητά μας».

Ταυτόχρονα, και καθώς η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων απλώνεται σε όλα τα πεδία του πολέμου, Ελληνες και Γάλλοι, μαζί και Κύπριοι έκαναν χτες άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας QUAD, η οποία επισήμως «αναφέρεται στη συλλογική πρόθεση και δέσμευση της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Κύπρου στην εφαρμογή και στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS) και στην προαγωγή και διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή, καθώς και στη συνεισφορά τους στη διαφύλαξη της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ενισχυμένη τουρκική παρουσία στις αρμάδες του ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα, προχωρά αδιαλείπτως η συνεργασία ελληνικών και τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Το ναρκοθηρευτικό «Ευρώπη» εντάχθηκε και επισήμως στη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMCMG2, η οποία υπό τουρκική διοίκηση συμμετείχε προηγουμένως στην πολυεθνική άσκηση ναρκοπολέμου «ΑΡΙΑΔΝΗ 21» του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι το τουρκικό ΠΝ έχει αυτό το διάστημα ενισχυμένη παρουσία στις αρμάδες του ΝΑΤΟ. Πέρα από τον ηγετικό του ρόλο στη SNMCMG2, η έτερη αρμάδα του ΝΑΤΟ που επιχειρεί σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, η SNMG2 επισκέφτηκε Κωνσταντινούπολη και Σαμψούντα και έκανε συνεκπαίδευση με το τουρκικό ΠΝ, το οποίο έχει διαθέσει, επιπλέον, στην αρμάδα 2 πλοία του.

Τέλος, την Τρίτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών του ΓΕΕΘΑ, του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, στο πλαίσιο της οποίας υπογράφτηκε το Πρόγραμμα Τριμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας για το 2021.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου