Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Παρουσιάζει ως «κανονικότητα» την τραγωδία που ζει ο λαός


Εικόνα «κανονικότητας» προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, την ώρα που νεκροί και διασωληνωμένοι αγγίζουν νέα θλιβερά ρεκόρ μέρα με τη μέρα.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Παρασκευής, για πολλοστή φορά η κυβέρνηση επανέλαβε το αφήγημα της «ενίσχυσης» του δημόσιου συστήματος Υγείας, με τον υφυπουργό Υγείας, Β. Κοντοζαμάνη, να ισχυρίζεται προκλητικά ότι οι απλές κλίνες και οι κλίνες ΜΕΘ «έχουν φτάσει σ' ένα μέγιστο βαθμό».

Οταν καθημερινά υπάρχουν δεκάδες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, όταν νοσοκομεία, όπως της Λέρου, δεν διαθέτουν ούτε καν ένα κρεβάτι ΜΕΘ, ή στη Ρόδο ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ Covid. Χαρακτηριστικό της υποκρισίας είναι η καταγγελία που έφτασε την Παρασκευή το απόγευμα στον «Ριζοσπάστη» για 49χρονη με Covid-19 που διασωληνώθηκε στο Νοσοκομείο Λέρου, διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Ρόδου και βρίσκεται για 4η μέρα εκτός ΜΕΘ, επειδή και «τα νοσοκομεία της Αττικής έχουν φρακάρει»... Παρ' όλα αυτά ακόμη και τώρα η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται να επιτάξει τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία, αλλά προβάλλει ως «συνέργεια, ενίσχυση και συλλειτουργία» τις διπλάσιες αποζημιώσεις, τη διαλογή ασθενών, τον αποκλεισμό των ανασφάλιστων και το πέταγμα ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία αν νοσήσουν με Covid, με άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα με καρδιοχειρουργημένο ασθενή και ασθενή με αλλεργικό σοκ, που διακομίστηκαν άρον άρον από επιχειρηματικούς ομίλους Υγείας στο «Γεννηματάς» όταν νόσησαν με κορονοϊό.

Κι ενώ το ένα μετά το άλλο τα νοσοκομεία μετατρέπονται αποκλειστικά σε Covid, χιλιάδες χρονίως πάσχοντες είναι αποκλεισμένοι για δεύτερο έτος από τα δημόσια νοσοκομεία, οι διαγνωστικές εξετάσεις μόνο για τον καρκίνο έχουν μειωθεί κατά 40%, θεραπείες έχουν μείνει στη μέση ή δεν ξεκίνησαν καν, ο υφυπουργός Υγείας ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «δεν έχουμε σταματήσει να παρέχουμε υπηρεσίες σε όλους τους συμπολίτες (...) Υπάρχουν υποστηρικτικές δομές από τον ιδιωτικό τομέα», εννοώντας την εξολοκλήρου παράδοση της ΠΦΥ στα πόδια των επιχειρηματικών ομίλων, πάντα με το αζημίωτο.

Στο μεταξύ, στην ενημέρωση της Παρασκευής ανακοινώθηκε πως από τη Δευτέρα 19 Απρίλη ανοίγει το λιανεμπόριο και στην Κοζάνη μόνο με click away, ενώ ανοίγουν και οι σχολές οδηγών, με την επαναλειτουργία των θεωρητικών μαθημάτων να γίνεται διαδικτυακά, και τα υπόλοιπα με self test για εξεταζόμενους, εκπαιδευτές και εξεταστές.

Θλιβερά ρεκόρ σε διασωληνωμένους και νεκρούς

Ολα αυτά κι ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την Παρασκευή 91 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, και συνολικά από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.330 θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 824. Τα νέα κρούσματα ήταν 3.067, εκ των οποίων 15 εισαγόμενα, 1.398 εντοπίστηκαν στην Αττική (Κέντρο 379, Νότιος Τομέας 201, Δυτική Αθήνα 195, Πειραιάς 192, Βόρειος Τομέας 165, Ανατολική Αττική 146, Νήσοι 12), 425 στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε 34 Περιφερειακές Ενότητες καταγράφεται διψήφιος αριθμός κρουσμάτων, όπως: 99 στη Λάρισα, 81 στην Αχαΐα, 61 στην Κοζάνη. 83 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση.

Μόνο την Παρασκευή έγιναν 547 νέες εισαγωγές Covid στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Ο μέσος όρος εισαγωγών του 7ήμερου είναι 514 ασθενείς. Αυξημένος είναι και ο αριθμός των νοσηλευομένων που πλέον φτάνουν τις 5.500 στην επικράτεια.

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων είναι μεγαλύτερος από τις αποσωληνώσεις. Η πληρότητα στις ΜΕΘ/ΜΑΦ Covid-19 έχει φτάσει στο 86% στην επικράτεια και στο 91% σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ το ποσοστό «επιβάρυνσης» των ΜΕΘ είναι στο 6%. Και την επόμενη βδομάδα αναμένεται ο ίδιος υψηλός αριθμός θανάτων και διασωληνώσεων καθημερινά.

  • Σύμφωνα με τη 45η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid-19 (αφορά το διάστημα 8 - 14 Απρίλη) ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σε 75,4 (από 73,4 στην προηγούμενη έκθεση).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου