Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

«Όταν χτιζόταν το καράβι. Ρεπορτάζ για μια απεργία»


Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» το βιβλίο «Όταν χτιζόταν το καράβι. Ρεπορτάζ για μια απεργία» του Στέφανου Λουκά

Τoν Σεπτέμβρη του 1980 οι εργάτες στα Ναυπηγεία της Σαλαμίνας ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία. Ήταν μια απεργία που κράτησε πάνω από σαράντα μέρες και ταρακούνησε τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, καθώς και όλο τον Πειραιά. 

Οι εργάτες συμμετείχαν στην πολύμορφη απεργιακή δράση, εμπνεόμενοι από την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών συναδέλφων τους. Βγήκαν νικητές από αυτήν την απεργία, αναγκάζοντας την εργοδοσία να ικανοποιήσει τα περισσότερα από τα δίκαια αιτήματά τους.

Μια ιστορία που έχει αξία να την θυμόμαστε και σήμερα, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο το συγγραφέα, «φέγγει το δρόμο μας στο μέλλον. Ένα δρόμο ανηφόρα, τον οποίο, καθώς τον ανεβαίνουμε, οι πρωταγωνιστές του τότε φλογίζουν τα άρματα του αγώνα μας…».

Δείτε αναλυτικά για την έκδοση στην ιστοσελίδα των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής».

 

1 σχόλιο:

  1. https://www.imerodromos.gr/mia-nychta-stin-akropoli/ Ο Ζαχαριάδης έγραψε τρία γράμματα απο την απομόνωση της φυλακής που μιλάει για Ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο 2ο και 3ο Ανοιχτά με τον Μανιαδάκη να τα θάβει. Μάλλον θα το έκανε για να σώσει το ΚΚΕ απο τον ...σεχταρισμό.... Με ΕΑΜ λοιπόν Κοινωνική Συμμαχία θα είχαν πολεμήσει την Αστική τάξη και τους Γερμανούς συμμάχους θα έκαναν όσους Ελιγμούς χρειαζόταν και τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 θα διεκδικούσαν την εξουσία σε επαναστατικές συνθήκες με τον συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό. Ιμπεριαλιστικός πόλεμος και Σοσιαλσωβινιστική γραμμή δεν υπάρχει......https://www.komep.gr/m-article/I-STRATIGIKI-TOY-KKE-ME-GG-TIS-KE-TON-NIKO-ZAXARIADI-1931-1956/Εχει καταγραφεί, για παράδειγμα, η μαρτυρία του Φρανς Ζούπκα, μέλους της ΚΕ του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας, συγκρατούμενου του Ζαχαριάδη στο Νταχάου, ο οποίος έγραψε αργότερα σε έκθεσή του προς το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: «Θυμάμαι, με πολλή περηφάνια μιλούσε πάντα για τους αγώνες των Ελλήνων ανταρτών και τους έθετε πάνω από όλους. Ηταν πεπεισμένος ότι στην Ελλάδα η εργατική τάξη είναι ικανή μόνη της να νικήσει και ότι στην Ελλάδα μετά την ήττα του φασισμού μπορεί να γίνει μόνο δικτατορία του προλεταριάτου. Δεν θεωρούσε αναγκαίο και ούτε πίστευε στη δυνατότητα δημιουργίας πλατειού αντιφασιστικού μετώπου όλων των προοδευτικών δυνάμεων»26........ Η Προσπάθεια να παρουσιαστεί ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ σαν Σοσιαλσωβινιστής είναι άστοχη.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου