Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Διεκδικούν ρόλο «γέφυρας» στους ματωμένους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς


Αναβαθμισμένο ρόλο στην εμπλοκή της χώρας στους ματωμένους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση, αξιοποιώντας προς αυτό τον σκοπό και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά την 11ήμερη δολοφονική επιδρομή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και την εύθραυστη εκεχειρία που ξεκίνησε από τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Την ώρα που από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση ΝΔ έσπευσε μαζί με το υπόλοιπο ευρωατλαντικό μπλοκ να βάλει «πλάτη» στο νέο έγκλημα του ισραηλινού κατοχικού στρατού στην Παλαιστίνη, αναπαράγοντας ατόφια την πρόκληση περί «δικαιώματος αυτοάμυνας του Ισραήλ», ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, σε δηλώσεις του αναφέρει ότι φιλοδοξία της Ελλάδας είναι να λειτουργήσει σαν «γέφυρα συνεργασίας», αφενός μεταξύ των Βαλκανίων και της υπόλοιπης Ευρώπης (για την επιτάχυνση της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Δυτ. Βαλκανίων) και αφετέρου μεταξύ της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά το ταξίδι του την περασμένη βδομάδα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, ο Ν. Δένδιας είχε το Σάββατο τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι και τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη. Σύμφωνα με τις σχετικές αναρτήσεις των υπουργείων, στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, αλλά και η απόφαση της Αθήνας να συνδράμει την Αίγυπτο με βοήθεια για την περίθαλψη τραυματιών από τη Γάζα - των ίδιων ανθρώπων δηλαδή που σακατεύτηκαν από τις ισραηλινές επιδρομές που «κάλυψε» και η ελληνική κυβέρνηση.

Πηγές από την πλευρά του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών «διαφημίζουν» ότι μέσα σε «διπλωματικό πυρετό» η Ελλάδα παραμένει «προνομιακός συνομιλητής όλων των πλευρών ακόμα και υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες» και ότι τάχα διαδραματίζει «σημαντικό ρόλο στην περιοχή για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας»... την ίδια ώρα που βαθαίνει συνολικότερα την εμπλοκή στους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ αλλά και ειδικότερα και τη στρατιωτική της συνεργασία με το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο.

Λίγες μέρες μετά τις απαράδεκτες ανακοινώσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που στήριζαν το «δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ» και δεν είχαν την παραμικρή αναφορά για το αιματοκύλισμα αμάχων και παιδιών στη Γάζα - ανακοινώσεις για τις οποίες ασκήθηκε έντονη και δικαιολογημένη δημόσια κριτική και από τον Παλαιστίνιο πρέσβη στην Αθήνα - πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ επιχειρούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, αναφέροντας ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο Ν. Δένδιας δέχθηκαν ευχαριστίες από τους πρέσβεις του Ισραήλ και της Παλαιστίνης στην Αθήνα «για την συνεισφορά τους στην επίτευξη της εκεχειρίας».

Επίσκεψη Δένδια από τη Δευτέρα στη Ρωσία

Στο μεταξύ, στο φόντο της διεκδίκησης ρόλο «γέφυρας» για τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας θα μεταβεί τη Δευτέρας στο Σότσι της Ρωσίας, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ. Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο, «οι συνομιλίες αναμένεται να εστιάσουν σε θέματα διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας, καθώς και στις περιφερειακές εξελίξεις».

Την ίδια και την επόμενη μέρα ο Ν. Δένδιας θα επισκεφθεί τις πόλεις Ανάπα και Γκελεντζίκ, πόλεις στα παράλια του βόρειου Ευξείνου Πόντου, όπου θα συμμετάσχει σε εκδηλώσεις και συναντήσεις με ομογενειακές κοινότητες, τοπικούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου