Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Λιμενικό Σώμα και καταστολή


Η «Λευκή Βίβλος για την ασφάλεια», που παρουσίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, είναι ένα αντιλαϊκό - αντιδραστικό κείμενο, που προδιαγράφει την κατεύθυνση της καταστολής τον 21ο αιώνα. Αφορά όλα τα Σώματα Ασφαλείας. Αφορά και το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή κι ας κατονομάζεται προς το παρόν έμμεσα. Η επικαιροποίηση και η εξειδίκευση του πλαισίου θα έρθουν σύντομα. Η καταστολή θα συντονιστεί σε όλα τα Σώματα Ασφαλείας. Με ιδιαίτερο κυνισμό παρουσιάζεται η νέα φιλοσοφία για τους μηχανισμούς καταστολής στην υπηρεσία της διασφάλισης της κυριαρχίας της άρχουσας τάξης.

Σε σχέση με τα πιο πάνω, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι έχει ήδη θεσμοθετηθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ η συγκρότηση του «Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων» (ΕΝΦΕΣ) για την επιτήρηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της ελληνικής επικράτειας. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα στην παραπέρα στρατιωτικοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας και στην εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην «επιτήρηση» της «εσωτερικής ασφάλειας», που προωθείται εντατικά τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις, με διάφορα προσχήματα, στη βάση των κατευθύνσεων ΝΑΤΟ και ΕΕ. Οπως κατήγγειλαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, κατά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας, πρόκειται για ένα «υβριδικό ένοπλο σώμα» που ενισχύει ακόμα παραπέρα την καταστολή σε βάρος προσφύγων και μεταναστών και που όταν απαιτηθεί, το κράτος και οι αστικές κυβερνήσεις θα το στρέψουν ενάντια στο λαό.

Καθόλου τυχαία, την ίδια μέρα (13/12) που στη Βουλή ψηφιζόταν η επικίνδυνη τροπολογία για τη δημιουργία του ΕΝΦΕΣ, πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΕΘΑ η τακτική συνεδρίαση της λεγόμενης «Διαρκούς Συντονιστικής Επιτροπής για την επαύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας». Σκοπός της συνεδρίασης ήταν μεταξύ άλλων «η αποτίμηση της προόδου υλοποίησης των ενεργειών και δράσεων που έχουν καθοριστεί, μέσω συμφωνημένου πλαισίου συνεργασίας στα πεδία των επιχειρήσεων, της διοικητικής μέριμνας και υποστήριξης, της εκπαίδευσης και της πολιτικής προστασίας».

Διαπιστώνεται, επομένως, ότι με διάφορους τρόπους δυναμώνουν ο κατασταλτικός ρόλος και ο συντονισμός των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Η διαλειτουργικότητα Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων αναλαμβάνει πρωταρχικό ρόλο στην υποταγή της εργατικής τάξης, του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας. Ο λαός αντιμετωπίζεται ως «εσωτερικός εχθρός», στο βαθμό που δεν ενσωματώνεται στην κυρίαρχη πολιτική και ιδεολογία.

Είναι ίσως η πρώτη φορά - με τη «Λευκή Βίβλο» - που διατυπώνεται με τον πιο επίσημο τρόπο ο ρόλος που επιφυλάσσεται όχι μόνο για την αστυνομία αλλά και για τα Σώματα Ασφαλείας γενικότερα. Η διυπηρεσιακή συνεργασία και η διαλειτουργικότητα είναι ο σιδερένιος σύνδεσμος που θα κρατάει ενωμένους όλους τους κατασταλτικούς μηχανισμούς σε μία κατεύθυνση. Οι κάννες θα είναι σταθερά στραμμένες στον «εχθρό - λαό».

Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων: Στόχος ο «εχθρός - λαός»

Ο Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και η Πολιτική Προστασία δεν φτιάχτηκαν για την τραγωδία στο Μάτι, το σεισμό της Ελασσόνας, την πανδημία του νέου κορονοϊού ή τις πλημμύρες της Καρδίτσας και της Εύβοιας. Γι' αυτά το αστικό κράτος μία «πρόνοια» έχει: «Ατομική ευθύνη»! Στέλνει μηνύματα στο λαό να κλειστεί στα σπίτια, να εγκαταλείψει την περιοχή και κυρίως να μη διεκδικεί πρόληψη και αποκατάσταση που κοστίζουν. Γι' αυτού του είδους τις κρίσεις πάντα φταίει ο λαός.

Θυμηθείτε το θράσος με το οποίο ο πρωθυπουργός και η περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσαν τις λαϊκές οικογένειες για τα σπίτια τους στη Μάνδρα και το Μάτι. Λέγανε ακριβώς τα ίδια με τους σημερινούς κυβερνητικούς της ΝΔ εναντίον των κατοίκων των Ψαχνών, των Πολιτικών και του Λευκαντίου της Εύβοιας. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζουν και τα ναυτικά ατυχήματα, τις απεργίες ναυτικών και τις θαλάσσιες ρυπάνσεις. Για όλα φταίνε οι ναυτεργάτες και ο καιρός.

Αυτός ο ενιαίος κατασταλτικός μηχανισμός έναν σκοπό έχει: Να καταστείλει όσους δεν δέχονται τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας, την ισοπέδωση των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων. Οσους αντιδρούν στις απολύσεις και την ανεργία και στο πετσόκομμα των κοινωνικών παροχών. Να επιβάλει τις διακοπές νερού και ρεύματος και τους πλειστηριασμούς σπιτιών λαϊκών οικογενειών. Να «συμμορφώσει» όσους αντιδρούν στην αποσάθρωση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας. Μόνη αγωνία του αστικού κράτους, να μη διαταραχθούν το επενδυτικό κλίμα και η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων.

Οι μηχανισμοί αυτοί με τις βαρύγδουπες εκφράσεις περί ασφάλειας των πολιτών είναι δοκιμασμένοι ήδη στα λίκνα του καπιταλισμού. Στους δρόμους των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της υπόλοιπης Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης ο στρατός και τα Σώματα Ασφαλείας συντονισμένα περιπολούν στις γειτονιές και τα κέντρα των πόλεων.

Οι ένστολοι αντιμέτωποι με το λαό

Σύμφωνα με το κείμενο της «Λευκής Βίβλου», οι ένστολοι θα κληθούν να επέμβουν σε εποχές που θα χαρακτηρίζονται «...από την πόλωση των κοινωνιών, από την αντιπαράθεση των ταυτοτήτων και την ανάπτυξη πολυπληθών κινημάτων διαμαρτυρίας και διεκδίκησης δικαιωμάτων».

Το αστικό κράτος προετοιμάζεται για να θερίσει θύελλες. Τα αντιλαϊκά μέτρα που περνάνε μέσα στην πανδημία έρχονται να προστεθούν σε εκείνα των 3 μνημονίων Παπανδρέου, Σαμαρά και Τσίπρα. Ο λαός ασφυκτιά και το ξέρουν.

Οι λαϊκές αντιδράσεις και οι νέες εργατικές διεκδικήσεις είναι μπροστά τους και τους ξαγρυπνούν. Στη στολή των λιμενικών, των αστυνομικών, των πυροσβεστών και των στρατιωτικών βλέπουν τη μοναδική τους ελπίδα και προστασία.

Τα παραδείγματα με τις επιστρατεύσεις απεργών έφεραν τους λιμενικούς πρόσωπο με πρόσωπο με τους απεργούς, τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τους σπουδαστές ναυτικούς. Το ίδιο συμβαίνει και με τους νησιώτες. Δεν πέρασε ούτε ένας χρόνος που η ασφάλεια του Λιμεναρχείου Ζακύνθου κάλεσε τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου του νησιού στην υπηρεσία «δι' υπόθεσίν του» (για ανάκριση). Αντίστοιχα παραδείγματα έχει να διηγηθεί κάθε καρνάγιο και ναυπηγείο στο Πέραμα. Δεν θα ξεχάσουμε την εικόνα του εφοπλιστή Αγούδημου, με το πούρο στο χέρι, να κατευθύνει τις μονάδες καταστολής εναντίον των διαδηλωτών στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση λιμενικών για καταστολή πλήθους είναι αντίθετα στην ευθύνη για προστασία της ζωής στη θάλασσα και τη στεριά. Είναι κόντρα στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ακτών. Οι λιμενικοί πρέπει να τους χαλάσουν τα σχέδια. Δεν έχουν καμιά δουλειά να σηκώνουν χέρι απέναντι στους ναυτεργάτες που διεκδικούν την προστασία των δικαιωμάτων τους.

Η Ιστορία έχει δείξει ότι κάθε προσπάθεια των κυβερνήσεων να σφίξουν ακόμα περισσότερο τον «κορσέ» των δικαιωμάτων στην αγωνιστική δράση κάνει τελικά πιο δύσκολη την επόμενη μέρα και για τους λιμενικούς στη συνδικαλιστική οργάνωση και διεκδίκηση.

Ο νόμος για τον περιορισμό των διαδηλώσεων που ψηφίστηκε το καλοκαίρι διεύρυνε τον κατασταλτικό ρόλο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς νομιμοποίησε τη χρησιμοποίηση του Λιμενικού Σώματος ενάντια στις εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις.

Δεν ταυτίζονται όλοι οι λιμενικοί, που προέρχονται από φτωχά αγροτικά και λαϊκά στρώματα, με τον βάρβαρο κατασταλτικό μηχανισμό που υπηρετούν. Η πάλη για την κατάργηση των αντιδραστικών νόμων που περιορίζουν τα λαϊκά δικαιώματα αφορά και τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Κανένας λιμενικός να μη σηκώσει χέρι και να μη ρίξει χημικά ενάντια στο λαό που αγωνίζεται για το δίκιο του.

  • Να καταργηθούν οι ειδικές ομάδες καταστολής πλήθους και η χρήση οποιασδήποτε άλλης ομάδας του Λιμενικού ενάντια σε διαδηλωτές.
  • Να απεμπλακεί το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή από τον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα.
  • Να σταματήσει η αστυνόμευση των διαδηλώσεων, των πορειών και όλων των διαμαρτυριών του λαού. Σε κάθε περίπτωση να απαγορευτεί η χρήση πυροβόλων όπλων όλων των τύπων εναντίον τους.
  • Να απαγορευτούν επίσης στις διαδηλώσεις, πορείες και διαμαρτυρίες του λαού η ρίψη δακρυγόνων, καπνογόνων, χημικών, οι χειροβομβίδες κρότου - λάμψης.

Νίκος Γαρδίκης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου