Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Διαιώνιση του εγκλωβισμού, «εργαλειοποίηση» στα γεωπολιτικά παζάρια και στις ανάγκες του κεφαλαίου για φθηνό εργατικό δυναμικό


 Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση επιδίδεται σε μια προπαγανδιστική εκστρατεία για τον εξωραϊσμό της πολιτικής που μετατρέπει τη χώρα σε απέραντη φυλακή της ΕΕ. Παρουσιάζοντας τις μειωμένες ροές του τελευταίου χρόνου, επιχειρεί να εμφανίσει ως μια «κανονικότητα» την κατασκευή νέων υπερδομών στα νησιά και τον Β. Εβρο, τη διατήρηση των καταυλισμών ανά την Ελλάδα με απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, μετατρέποντάς τους σε «κλειστούς - ελεγχόμενους» χώρους, υψώνοντας ακόμα και φράχτες τύπου ΝΑΤΟ.

Συνθήκες που κοστίζουν ακόμα και σε ανθρώπινες ζωές, για όσους κατάφεραν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και το πολλές φορές θανατηφόρο πέρασμα από Αιγαίο, Εβρο ποταμό και φράχτες, με την ελπίδα να φτάσουν σε χώρα του προορισμού τους.

Η «δίκαιη αλλά αυστηρή» πολιτική της κυβέρνησης μόνο τον τελευταίο μήνα έχει ως τραγικό απολογισμό 4 θανάτους προσφύγων και μεταναστών στα κέντρα της Κω, της Κορίνθου και της Χίου, ανάμεσά τους μια σορό που εντοπίστηκε να κατατρώγεται από τρωκτικά, μία γέννα κυριολεκτικά στην πύλη της ΒΙΑΛ, καθημερινά δράματα που εκτυλίσσονται στις πλάτες των ξεριζωμένων.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της υλοποίησης της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, που έχει τη σφραγίδα όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, κινείται στις ράγες του αντιδραστικού Νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ, με την κυβέρνηση να σπεύδει να υλοποιήσει βασικές προβλέψεις του, πριν ακόμα την επικύρωσή του και με τα παζάρια να είναι σε πλήρη εξέλιξη, αλλά και το μύθο της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» να καταρρέει.

Νέες, μεγαλύτερες και πιο απάνθρωπες δομές

Η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει την καθυστέρηση στους σχεδιασμούς της από τα εμπόδια που βάζουν οι λαϊκές κινητοποιήσεις σε νησιά και Εβρο ενάντια στις νέες φυλακές ψυχών. Γνωρίζει πολύ καλά ότι όσο τα πολεμικά μέτωπα παραμένουν ανοιχτά στην ευρύτερη περιοχή, όσο εντείνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Κίνα, Ρωσία, άλλες περιφερειακές δυνάμεις, με τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης, οι προσφυγικές ροές θα αυξηθούν ξανά.

Οι αυξημένες ροές στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας και στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα φανερώνουν ότι η μείωση στην Ελλάδα είναι πρόσκαιρη, συνάρτηση μιας σειράς εύθραυστων παραγόντων και δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη.

Οσο και να ενταθεί η καταστολή στα σύνορα με τη συνδρομή της Frontex, στο φόντο των καταγγελιών για παράνομες επαναπροωθήσεις, η εργαλειοποίηση του Προσφυγικού στα γεωπολιτικά παζάρια ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ - Τουρκία - Ελλάδα, αλλά και η σταδιακή άρση των περιορισμών λόγω της πανδημίας, θα φέρουν νέες εξελίξεις.

Γι' αυτό και για τα νέα κέντρα πολύμηνου εγκλωβισμού προβλέπεται χωρητικότητα μεγαλύτερη των σημερινών, ενώ ομολογείται ότι ακόμα και οι αντιδραστικές διατάξεις του Νέου Συμφώνου της ΕΕ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν συνθήκες αυξημένων προσφυγικών ροών.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιχειρεί να πουλήσει φιλανθρωπία προβάλλοντας τον απόλυτο αριθμό των θετικών αποφάσεων σε αιτήσεις ασύλου, που ωστόσο αντιστοιχεί στο 43% των αιτήσεων που εξετάστηκαν το 2020. Βέβαια, παρατηρώντας κανείς την εθνικότητα των θετικών αποφάσεων θα διαπιστώσει ότι προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές, που τουλάχιστον για ένα τμήμα είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί η προσφυγική ιδιότητα παρά τη μετατροπή του Διεθνούς Δικαίου σε εργαλείο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προαναγγέλλει νομοσχέδιο για απλοποίηση των διαδικασιών των απελάσεων, ενώ έχει νομοθετήσει την αυστηροποίηση της χορήγησης ασύλου. Η εθνοτική προέλευση των προσφύγων αποτελεί απόδειξη ότι η μετανάστευση και η προσφυγιά δεν είναι «χόμπι», κανείς δεν θέλει να φύγει από την πατρίδα του αν δεν αναγκαστεί, καταρρίπτοντας και τα όσα φαιδρά αναπαράγονται από φασιστικές και ακροδεξιές ομάδες περί «σχεδίου ισλαμοποίησης της χώρας».

Και εγκλωβισμένοι και στο περιθώριο

Στις συμπληγάδες της αναπαραγωγής των αιτιών της προσφυγιάς, των αντιδραστικών κανονισμών της ΕΕ και της επιδίωξης διατήρησης της «κοινωνικής συνοχής», κατευθύνσεις στις οποίες συμπλέουν όλα τα αστικά κόμματα, διαμορφώνεται μια πραγματικότητα, όπου στη χώρα συσσωρεύονται χιλιάδες πρόσφυγες. Ο πολύχρονος εγκλωβισμός μπορεί - παρά τη θέλησή τους - να οδηγήσει και σε απόφαση παραμονής στη χώρα για όσους καταφέρουν να πάρουν άσυλο.

Οι όποιες εξαγγελίες περί «κοινωνικής ένταξης» όσων από τους ξεριζωμένους αποφασίσουν ή αναγκαστούν να μείνουν στη χώρα, εξαρτώνται από τα κονδύλια των ευρωπαϊκών ταμείων, που βαίνουν μειούμενα, στο πλαίσιο της συνολικότερης πολιτικής στήριξης επιχειρηματικών ομίλων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην κερδοφορία τους από την εξελισσόμενη καπιταλιστική οικονομική κρίση.

Μια σειρά προβλημάτων οξύνονται, όπως εξώσεις προσφύγων από σπίτια και ξενοδοχεία, εκβιασμοί και απειλές για διακοπή σίτισης σε όσους αναγνωρισμένους πρόσφυγες αναγκάζονται να παραμένουν στους καταυλισμούς, απλήρωτοι εργαζόμενοι και απολύσεις σε δομές, ΜΚΟ κ.λπ., αποδεικνύοντας ότι η ανθρώπινη ζωή και τα δικαιώματα μπαίνουν στη ζυγαριά του κόστους σε όλες τις εκφάνσεις της καπιταλιστικής ζούγκλας.

Οι προβλέψεις του HELIOS, του μόνου προγράμματος ένταξης που βρίσκεται σε λειτουργία αυτήν τη στιγμή, είναι ελάχιστες, περιορίζονται στην επιδότηση ενοικίου για λίγους μήνες και σε ορισμένα μαθήματα γλώσσας και σεμινάρια επαγγελματικού προσανατολισμού. Η μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στον συνολικό αριθμό των αναγνωρισμένων προσφύγων και σε όσους συμμετέχουν στο HELIOS επιβεβαιώνει ότι στη μεγάλη πλειονότητά τους βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα και έχουν άλλο προορισμό.

Ωστόσο, ακόμα και όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα πρέπει να προσπεράσουν μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ προϋποτίθεται, με «ατομική ευθύνη», να προσκομίσουν έγγραφα που να αποδεικνύουν τη μίσθωση κατοικίας και κατόπιν λαμβάνουν το σχετικό επίδομα, χωρίς να έχουν κατάλληλη υποστήριξη, με επιπλέον εμπόδιο αυτό της γλώσσας και της επικοινωνίας.

Το αντιλαϊκό κράτος έχει συνέχεια

Το μενού της κυβερνητικής διαχείρισης, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει τα λεγόμενα «κέντρα ένταξης», με τον Κυρ. Μητσοτάκη να εξαγγέλλει ως πιλοτικό κέντρο τον Ελαιώνα, παραπέμποντας σε νέο εγκλωβισμό, ακόμα και για αναγνωρισμένους πρόσφυγες.

Οι δηλώσεις για επερχόμενο Εθνικό Σχέδιο Ενταξης αποτελούν ένα γενικό ευχολόγιο που δεν ανταποκρίνεται ούτε στο ελάχιστο στις αυξημένες ανάγκες αυτών των ανθρώπων για ουσιαστική κοινωνική και εργασιακή ένταξη στη χώρα και τους αφήνει χωρίς στοιχειώδη προστασία, έρμαιο των ορέξεων της εργοδοσίας αλλά και διαφόρων κυκλωμάτων.

Είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές της προέδρου της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του δήμου Αθηναίων, όπου σε τηλεδιάσκεψη για τον Τουρισμό αναφέρει ότι ο κλάδος διαθέτει τρία σημαντικά πλεονεκτήματα για την απασχόληση προσφύγων και μεταναστών: Δεν χρειάζεται μεγάλη εξειδίκευση, η απασχόληση στον Τουρισμό συνοδεύεται συχνά από κατάλυμα, πρόκειται για κλάδο με μεγάλη κινητικότητα και αυτό παραπέμπει στην κινητικότητα των προσφυγικών πληθυσμών, οι οποίοι δεν ξέρουν σε ποια περιοχή θα ριζώσουν τελικά...

Προαναγγέλλεται ουσιαστικά για όσους δεν κατορθώσουν να απεγκλωβιστούν από τη χώρα η αξιοποίησή τους ως φθηνού εργατικού δυναμικού για τις ορέξεις της εργοδοσίας, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί και επιχειρείται να επεκταθεί με το νέο έκτρωμα που καταργεί το 8ωρο, χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα, που είναι αναγκαία για να μπορέσουν να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία και να σταθούν στα πόδια τους.

Αυτό είναι το «σύγχρονο κράτος όπου δίνεται η ευκαιρία στους δικαιούχους διεθνούς προστασίας να ενταχθούν στη χώρα», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Ενα κράτος που έχει συνέχεια με όλες τις κυβερνήσεις, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ.

Ολοι τους έχουν τεράστιες ευθύνες για τη στήριξη και αναβάθμιση της εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τη συνολικότερη διαχείριση του Προσφυγικού στο πλαίσιο της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ και της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ και υπερασπίζεται σήμερα η ΝΔ.

Η προσπάθεια αυτές να συγκαλυφθούν πίσω από αποπροσανατολιστικά διλήμματα, όπως «κλειστά ή ανοιχτά σύνορα», «καταστολή ή νόμιμοι δρόμοι μετανάστευσης», έχει κοινό παρονομαστή τη σύμπλευση στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς και σχεδιασμούς που αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, μετατρέπουν τη χώρα σε στόχο ανταγωνιστών τους, βάζοντας σε κίνδυνο το λαό, αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες και μετανάστες ως αντικείμενα εκμετάλλευσης με τη στρόφιγγα της ΕΕ να ανοιγοκλείνει ανάλογα με τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων.

Αυτά είναι τα κριτήρια της πολιτικής στο Μεταναστευτικό - Προσφυγικό που υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ ανεξαρτήτως απόχρωσης, ιδεολογικής αφετηρίας, ακόμα και αν αυτές αλλού διανθίζονται με ξενοφοβικά - ρατσιστικά παραληρήματα και αλλού παρουσιάζονται με τη σοσιαλδημοκρατική εκδοχή του «ρεαλισμού» και της «κοινωνικής συνοχής», φιλοτεχνημένα με «ανθρώπινο» προσωπείο.

Τα κριτήρια αυτά ακολούθησε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο Εθνικό Σχέδιο Ενταξης που νομοθέτησε λίγο πριν από την κυβερνητική εναλλαγή το 2019, το οποίο υλοποιεί σήμερα η ΝΔ και δεν το ξηλώνει, όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Πυρήνας του ήταν οι «ευκαιρίες» και όχι δικαιώματα και ουσιαστική προστασία των προσφύγων.

Σε αυτό περιλαμβάνονταν το HELIOS με τις ελάχιστες προβλέψεις, η χρηματοδότηση από την ΕΕ με επικλήσεις στην «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», η δυνατότητα ευκαιριών που αφορούσε τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και προγράμματα στο πλαίσιο της Κ.ΑΛ.Ο., ενώ σε βασικό πυλώνα της διαχείρισης αναγνωρίζονταν οι κάθε λογής ΜΚΟ που συνεχίζουν έως και σήμερα να εμπλέκονται στο Προσφυγικό, με βασικό επίδικο όλων των παραπάνω τη διατήρηση της «κοινωνικής συνοχής».

Η θέση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ με συνέπεια αναδεικνύει τις αιτίες του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος, την καπιταλιστική εκμετάλλευση, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς και την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτές, με μόνιμα θύματα τους λαούς.

Με τις δυνάμεις του στους χώρους δουλειάς, στις πόλεις και τα χωριά, μέσα στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, αξιοποιώντας τις θέσεις που έχει στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, προβάλλει την αναγκαιότητα να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στο ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Σταθερό στην αρχή του προλεταριακού διεθνισμού, παλεύει ώστε να κατευθύνεται ο κοινός αγώνας Ελλήνων - μεταναστών - προσφύγων εργαζομένων στην ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό, που θα αποδεσμεύσει τη χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τους δολοφονικούς τους σχεδιασμούς, θα επιδιώξει αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες με άλλες χώρες και λαούς.

Καταγγέλλει τις συνέπειες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας ως αποτέλεσμα των κανονισμών της ΕΕ που με συνέπεια υλοποιούν διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις, την εργαλειοποίηση του προβλήματος στο τραπέζι των γεωπολιτικών σχεδιασμών.

Υπερασπίζεται το δικαίωμα των προσφύγων και μεταναστών που ξεριζώθηκαν από τις χώρες τους να πάνε στις χώρες πραγματικού προορισμού τους και σε αυτές να αιτηθούν άσυλο, να χορηγηθούν άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα στους ήδη αναγνωρισμένους πρόσφυγες και να διευκολυνθεί η μετάβασή τους στις χώρες τελικού προορισμού τους.

Διεκδικεί οι διαδικασίες ασύλου να είναι γρήγορες μέσω της πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού και σύμφωνες με τη Συνθήκη της Γενεύης.

Απαιτεί να κλείσουν τα hot spots στα νησιά και τον Εβρο, να μη δημιουργηθεί κανένα κέντρο - φυλακή της ΕΕ πολύμηνου εγκλωβισμού, να κλείσουν τα κέντρα κράτησης ενόψει απέλασης.

Παλεύει να διασφαλιστεί η ασφαλής διαβίωση προσφύγων και μεταναστών για όσο διάστημα παραμένουν στη χώρα μας, σε ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα.

Αναγνωρίζει το δικαίωμα των ανθρώπων που προέρχονται από χώρες που είναι εστίες πολέμου, εμφυλίων, υπό κατοχή ή είναι θύματα αντιδραστικών καθεστώτων και κινδυνεύει η ζωή τους, να ενταχθούν στο καθεστώς διεθνούς προστασίας και εφόσον το επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα μας, με πλήρη δικαιώματα, χωρίς καμία διάκριση εναντίον τους και στήριξη με ευθύνη του κράτους, και όχι των ΜΚΟ, για την ένταξή τους στην κοινωνία.

Οι κομμουνιστές αντιμετωπίζουμε τους μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας ως τμήμα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, προβάλλουμε μέσα στο εργατικό - λαϊκό κίνημα ενιαία πλαίσιο διεκδικήσεων, που αφορά όλους τους εργαζόμενους, για όλο το φάσμα της κοινωνικής τους ζωής.

Παίρνουμε υπόψη ότι θα υπάρξουν μεταβολές λόγω της αυξητικής τάσης των αναγνωρισμένων προσφύγων που θα παραμείνουν στη χώρα, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία βρίσκονται σε παραγωγικές ηλικίες αλλά και από διαφορετικές εθνικότητες σε σχέση με τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται για χρόνια στην Ελλάδα.

Εχουμε συνείδηση ότι η ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος με το περιεχόμενο που έχουμε προσδιορίσει θα προχωράει εφόσον γίνονται βήματα στην ενότητα της εργατικής τάξης, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων, εθνικότητας, θρησκείας, φύλου κ.λπ. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να ασχοληθούμε ακόμα πιο συστηματικά με τους μετανάστες, ως τμήμα της εργατικής τάξης στην Ελλάδα, ώστε να ενσωματωθούν και να παλέψουν μαζί με τους Ελληνες εργαζόμενους, τόσο για τα δικά τους προβλήματα που γεννά το σύστημα της εκμετάλλευσης όσο και για τα συνολικά ζητήματα της εργατικής τάξης.

Πλαίσιο διεκδικήσεων για όσους πρόσφυγες μείνουν στη χώρα

Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στη διαχείριση του Προσφυγικού, το ΚΚΕ προβάλλει συνεκτικό πλαίσιο διεκδικήσεων για τους πρόσφυγες που θα παραμείνουν στη χώρα:

  • Με την αναγνώρισή τους ως δικαιούχων διεθνούς προστασίας να παραλαμβάνουν ταυτόχρονα άδειες διαμονής και όλα τα απαραίτητα έγγραφα που να πιστοποιούν την ιδιότητά τους ως αναγνωρισμένων προσφύγων και να τους δίνουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους. Να συσταθεί ειδική υπηρεσία στήριξης προσφύγων, με την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, που θα συνδράμει και καθοδηγεί όλη τη διαδικασία περάσματος στην αυτόνομη διαβίωση, την κοινωνική ένταξη και εύρεση εργασίας.
  • Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβασή τους στην Υγεία, στην πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τους εμβολιασμούς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να στηριχτούν οικονομικά και διαδικαστικά για την ανεύρεση και εξασφάλιση στέγασης, συνολικά για τις ανάγκες ανεξάρτητης διαβίωσης. Διαμονή σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία. Ακύρωση όλων των εξώσεων. Επιδότηση ενοικίου 100% για όσο χρόνο βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας.
  • Πρόβλεψη ειδικής ρύθμισης του υπουργείου Εργασίας για άμεση εγγραφή τους στον ΟΑΕΔ και χορήγηση επιδόματος τουλάχιστον έως την εύρεση εργασίας, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες ανεξάρτητης διαβίωσης και να προστατευτούν στοιχειωδώς από κάθε λογής κυκλώματα.
  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη σχεδιασμένη ένταξή τους στην εργασία, παίρνοντας υπόψη την επαγγελματική εμπειρία και τις γνώσεις τους. Καμία διάκριση σε εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα, κανένας αποκλεισμός από επιδόματα (οικογενειακά, πολυτέκνων, ΟΑΕΔ, άδειας κ.λπ.), κανένας ανασφάλιστος.
  • Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Κανείς εργαζόμενος με μισθό κάτω από τα 751 ευρώ. Υπογραφή κλαδικών συμβάσεων εργασίας, ένταξη των προσφύγων και μεταναστών σε αυτές ανάλογα με την ειδικότητά τους.
  • Μέτρα προστασίας, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Ενημέρωση από ειδικά κλιμάκια, στη μητρική γλώσσα, των προσφύγων και μεταναστών εργαζομένων, στελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και τακτικοί έλεγχοι για τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.
  • Αφορολόγητο εισόδημα τουλάχιστον για 3 έτη, απαλλαγή από δημοτικά τέλη, μείωση τιμής εισιτηρίων 50% στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου για όσο διάστημα είναι άνεργοι.
  • Διευκόλυνση οικογενειακών επανενώσεων, είτε αυτές αφορούν τη μετάβαση σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ είτε την πρόσκληση μελών οικογενειών από τις χώρες καταγωγής.
  • Μέτρα για την προστασία της μητρότητας για όλες τις γυναίκες πρόσφυγες και επιπλέον στήριξης των πολύτεκνων οικογενειών.
  • Εξασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης όλων των παιδιών, τόσο των αιτούντων άσυλο όσο και των νομικά αναγνωρισμένων προσφύγων, στη δημόσια Εκπαίδευση, δημιουργία όλων των αναγκαίων δομών (Τμήματα Υποδοχής, ΔΥΕΠ, νηπιαγωγείων), πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου διεπιστημονικού προσωπικού και διερμηνέων, έκδοση του απαραίτητου εξειδικευμένου εκπαιδευτικού υλικού.
  • Διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου, δημόσιου και δωρεάν συστήματος διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας για τους πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.
  • Παροχή δυνατότητας παραμονής στη χώρα και μετά τη λήξη του καθεστώτος διεθνούς προστασίας για όσους πρόσφυγες το επιθυμούν. Σε τέτοια περίπτωση, εξασφάλιση μακροχρόνιων αδειών παραμονής, χωρίς παράβολα, πρόστιμα, πολύχρονες καθυστερήσεις, εισοδηματικά κριτήρια και αποκλεισμούς ανέργων.
  • Διαμόρφωση κρατικού δικτύου νομικής υποστήριξης για τους πρόσφυγες. Νομιμοποίηση των παιδιών των προσφύγων και μεταναστών που γεννιούνται ή μεγαλώνουν στην Ελλάδα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, εγγραφή τους σε ειδικά δημοτολόγια και για την έκδοση πιστοποιητικού γέννησης, απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας εφόσον το επιθυμούν.


Του
Μάκη ΜΑΚΡΗ*
* Ο Μ. Μακρής είναι υπεύθυνος της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου