Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Εκατέρωθεν παρεμβάσεις στη διπλωματική αντιπαράθεση γύρω από τον ηγέτη του Μετώπου Πολισάριο

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΜΑΡΟΚΟ

 Με εκατέρωθεν παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του ηγέτη του Μετώπου Πολισάριο, του κινήματος για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας ο οποίος νοσηλεύεται από τον περασμένο μήνα στην Ισπανία, συνεχίζεται η σχετική διπλωματική αντιπαράθεση ανάμεσα στην τελευταία και το Μαρόκο.

Με σημερινές δηλώσεις της, η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας αναφέρει ότι ο ηγέτης του Πολισάριο, Μπραχίμ Γάλι, θα πρέπει να απαντήσει στις νομικές κατηγορίες που αντιμετωπίζει στην Ισπανία μόλις αναρρώσει και προτού φύγει από τη χώρα.

Η απόφαση της Ισπανίας να δεχθεί στο έδαφός της για νοσηλεία τον προηγούμενο μήνα τον Γάλι, προκάλεσε την οργή του Μαρόκου, το οποίο υποστηρίζει ότι η Δυτική Σαχάρα αποτελεί δικό του έδαφος. Την περασμένη βδομάδα μάλιστα, το Μαρόκο ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στην Ισπανία για διαβουλεύσεις.

Η αντιπαράθεση που ακολούθησε ανάμεσα σε Μαρόκο και Ισπανία φαίνεται ότι συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις στον ισπανικό βορειοαφρικανικό θύλακα Θέουτα, με το Μαρόκο να χαλαρώνει τους συνοριακούς ελέγχους, χιλιάδες Αφρικανούς μετανάστες να επιχειρούν να περάσουν στη Θέουτα και να αντιμετωπίζονται με καταστολή, βία και χιλιάδες επαναπροωθήσεις από το ισπανικό κράτος. Το Μαρόκο επέρριψε αργότερα την ευθύνη για τις διελεύσεις στις καιρικές συνθήκες και στους καταπονημένους συνοριοφύλακες, ωστόσο ακόμα και Μαροκινοί υπουργοί συνέδεαν με δηλώσεις τους ανοιχτά τις εξελίξεις με την αντιπαράθεση για τη νοσηλεία του ηγέτη του Μετώπου Πολισάριο.

Η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών, Γκονθάλεθ Λάγια, ανέφερε σήμερα ότι ο Γκάλι μόλις αναρρώσει θα πρέπει να αποκριθεί σε μια υπόθεση του ανώτατου δικαστηρίου της Ισπανίας, προτού επιστρέψει στη δική του χώρα.

«Υποσχεθήκαμε να δώσουμε στο πρόσωπο αυτό ανθρωπιστική απόκριση. Το πρόσωπο αυτό ήταν σε κρίσιμη κατάσταση για πολλά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει περιλαμβανομένης μιας σοβαρής λοίμωξης από COVID-19», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών. «Όταν αναρρώσει, θα επιστρέψει στη χώρα του. Ενδιαμέσως, αντιμετωπίζει σειρά δικαστικών υποθέσεων και ελπίζουμε πως θα ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του προς το ισπανικό δικαστικό σύστημα».

Ο Γκάλι αντιμετωπίζει δικαστικές κλητεύσεις στην Ισπανία για μια υπόθεση εγκλημάτων πολέμου εναντίον του, αν και το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας απέρριψε ένα αίτημα των εναγόντων στην υπόθεση να συλληφθεί.

Το Μαρόκο κάλεσε χθες, Σάββατο, την Ισπανία να ξεκινήσει έρευνα για την άφιξη του Γάλι στην Ισπανία και να εξηγήσει τα ευρήματά της στη Ραμπάτ. Το υποστηριζόμενο από την Αλγερία, Μέτωπο Πολισάριο επιδιώκει την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας και ανακοίνωσε πέρυσι ότι επαναλαμβάνει τον ένοπλο αγώνα που είχε αναστείλει στη βάση μιας συμφωνίας εκεχειρίας που επιτεύχθηκε το 1991 με μεσολάβηση του ΟΗΕ, αν και δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις για μάχες. Τον Δεκέμβρη, οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την αξίωση του Μαρόκου στη Δυτική Σαχάρα σε μια συμφωνία που περιελάμβανε επίσης την ενίσχυση των σχέσεών του με το Ισραήλ.

(Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, «Reuters»)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου