Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 


4/6/470 π.Χ.

Γεννήθηκε ο Σωκράτης, Έλληνας φιλόσοφος. Γιος του γλύπτη Σωφρονίσκου και της μαμής Φαιναρέτης. 

Σωκράτης

04/06/1666

Ανεβαίνει στο Παρίσι το έργο ο «Μισάνθρωπος», που έκανε τον Μολιέρο ευρύτερα γνωστό στη Γαλλία.

04/06/1697

Γεννιέται ο Γάλλος οικονομολόγος Φρανσουά Κενέ, ιδρυτής της σχολής των φυσιοκρατών και θεμελιωτής της πολιτικής οικονομίας.

04/06/1783

Οι αδερφοί Ζακ και Ζοζέφ Μονγκολφιέ πραγματοποιούν την πρώτη δημόσια παρουσίαση ενός μη-επανδρωμένου αερόστατου.

04/06/1827

Ο ελληνικός στόλος υπό το ναύαρχο Κόχραν αποτυγχάνει στην αποστολή του να καταστρέψει τον αιγυπτιακό στόλο στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας έπειτα από την απώλεια του στοιχείου του αιφνιδιασμού και το μη - ευνοϊκό καιρό.

04/06/1844

Οι υφαντουργοί της επαρχίας της Σιλεσίας (Πρωσία) ξεσηκώνονται υπό το βάρος της φτώχειας και της πείνας. Επεμβαίνει ο στρατός και ανοίγει πυρ, με αποτέλεσμα το θάνατο 11 εργατών. Οι ηγέτες των υφαντουργών συνελήφθησαν, βασανίστηκαν και ρίχτηκαν στη φυλακή.

Τα γεγονότα της Σιλεσίας είχαν ντόπιο και διεθνές αντίκτυπο στο νεαρό τότε εργατικό κίνημα.

04/06/1878

Υπογράφεται η μυστική συμφωνία, με την οποία η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραχωρεί την Κύπρο στη Βρετανία. Είναι το αντάλλαγμα για την υπόσχεση της δεύτερης ότι θα φρόντιζε να αναθεωρηθεί η δυσμενής για την Πύλη, Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου.

04/06/1896

Ο Χένρι Φορντ ολοκληρώνει το πρώτο του πειραματικό αυτοκίνητο.

04/06/1926

Στην Αθήνα οι πρόσφυγες, με την υποστήριξη και του ντόπιου πληθυσμού, προβαίνουν ομαδικά στην κατάληψη οικοπέδων και την άμεση ανέγερση σε αυτά πρόχειρων παραπηγμάτων.

Η Παγκαλική δικτατορία στέλνει εναντίον τους τη χωροφυλακή, η οποία χρησιμοποιεί βία και καταστρέφει τα κτίσματα.

04/06/1928

Το φασιστικό καθεστώς της Ιταλίας καταδικάζει 37 στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος σε πολυετείς ποινές κάθειρξης (μεταξύ των καταδικασθέντων και ο Αντόνιο Γκράμσι).

04/06/1934

Αρχίζει τις εργασίες του στο Παρίσι το Αντιφασιστικό Συνέδριο της Ευρώπης με σκοπό την ένωση σε ενιαίο αντιφασιστικό μέτωπο όλων των εργαζομένων της ηπείρου.

04/06/1936

Σχηματίζεται η κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία με Πρωθυπουργό τον σοσιαλιστή Λέον Μπλουμ. Το ΓΚΚ δεν έλαβε μέρος στην κυβέρνηση, στήριξε όμως την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Μετώπου, έως την έκρηξη του Ισπανικού Εμφυλίου, όπου διαφώνησε με τη στάση των σοσιαλιστών - ριζοσπαστών και ήρε την υποστήριξή του. Ετσι, τον Ιούνη του 1937, ο Λ. Μπλουμ αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

04/06/1936

Εικοσιτετράωρη απεργία (πανεργατική) στη Θεσσαλονίκη, στην οποία παίρνουν μέρος χιλιάδες εργάτες. Η κυβέρνηση Μεταξά λαμβάνει δρακόντεια στρατοκρατικά μέτρα κατά της απεργίας. Στους δρόμους στήνονται ακόμα και πολυβόλα, ενώ διενεργούνται πάνω από 300 συλλήψεις.

04/06/1944

Γερμανοί στρατιώτες και Έλληνες ταγματασφαλίτες πραγματοποιούν επιδρομή στο χωριό Κοσκινά Καρδίτσας προκειμένου να αρπάξουν την παραγωγή των αγροτών. Απωθούνται όμως με επιτυχία από τον ΕΛΑΣ, που, έπειτα από σκληρή μάχη, απελευθερώνει τους ομήρους και σώζει τα κατασχεμένα.

Την ίδια μέρα, σκληρές μάχες δόθηκαν επίσης στο συνοικισμό της Καισαριανής, μεταξύ του μηχανοκίνητου του Μπουραντά και ταγματασφαλιτών και δυνάμεων του ΕΛΑΣ. 

Γερμανοί στρατιώτες πραγματοποιούν επιδρομή στο χωριό Κοσκινά Καρδίτσας 

Η «Μάχη της Σοδειάς»...

 

04/06/1944

Εννέα μήνες μετά την απόβασή τους στην κυρίως Ιταλία, οι Αμερικανικές και Βρετανικές δυνάμεις μπαίνουν στη Ρώμη.

04/06/1946

Ο στρατηγός Χουάν Περόν ανακηρύσσεται Πρόεδρος της Αργεντινής.

04/06/1962

Τελευταία μέρα του Νίκου Ζαχαριάδη στο Μποροβιτσί, όπου είχε εγκατασταθεί έπειτα από την καθαίρεση και διαγραφή του. Του επιβλήθηκε υποχρεωτική εγκατάσταση στο Σοργκούτ της περιφέρειας Τιουμέν.

04/06/1991

Έπειτα από παρατεταμένες κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση του Φάτος Νάνο (Εργατικό Κόμμα) στην Αλβανία παραιτείται.

04/06/1996

Ο ευρωπαϊκός πύραυλος «Αριάν 5», στην παρθενική του πτήση, παρεκκλίνει από την πορεία του και εκρήγνυται μόλις 40 δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του.

04/06/2001

Πεθαίνει ο ηθοποιός Ντίνος Ηλιόπουλος.

04/06/2007

Πεθαίνει ο ηθοποιός Σωτήρης Μουστάκας.

 

5 σχόλια:

  1. .....Η αναγωγή από την ΚΕ του αναγκαίου δρόμου προσέγγισης της στρατηγικής μας, ως «αναζήτηση κυβέρνησης αστικής διαχείρισης» - και μάλιστα υπό τον ΣΥΡΙΖΑ - άποψη που δεν τίθεται από τις κομματικές δυνάμεις, υποβαθμίζει τη συζήτηση. Δεν είναι σωστή. Διευκολύνει άλλη μια φορά τον ΣΥΡΙΖΑ και το αστικό πολιτικό σύστημα να εγκλωβίζει λαϊκές δυνάμεις.Νομίζω σ. ότι όσες και να είναι οι ανάγκες, δεν πρέπει να επαγγελματοποιούνται στελέχη με τέτοιους όρους. Αυτό δείχνει η πείρα από την ανάδειξη πολλών από τα στελέχη της μεταπολιτευτικής περιόδου και το είχαμε εκτιμήσει και τότε ως πρόβλημα.Γιάννης Νάκης
    ΚΟΒ Τροφίμων - Ποτών, Τομεακή Οργάνωση Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ.......... Οσα δεν φτάνει η ...αλεπού... τα κάνει κρεμαστάρια αντί να μας πει καθαρά να μπούμε σε κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού με την ...πασοκάρα... Τα στελέχη μετά το 1974 αναδείχτηκαν στην πλαστή αντίθεση ...δεξιά αριστερά. Τα σημερινά στην αντίθεση Τάξη απέναντι σε τάξη. Η Διαφορά είναι τεράστια. Δεν τσιμπάμε.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 04/06/1936

    Σχηματίζεται η κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία με Πρωθυπουργό τον σοσιαλιστή Λέον Μπλουμ. Το ΓΚΚ δεν έλαβε μέρος στην κυβέρνηση, στήριξε όμως την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Μετώπου, έως την έκρηξη του Ισπανικού Εμφυλίου, όπου διαφώνησε με τη στάση των σοσιαλιστών - ριζοσπαστών και ήρε την υποστήριξή του. Ετσι, τον Ιούνη του 1937, ο Λ. Μπλουμ αναγκάστηκε να παραιτηθεί....... Το καταστροφικό πέρασμα της Κ.Δ στον οπορτουνισμό που σε μία πορεία κατέστρεψε τα πάντα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://www.imerodromos.gr/7-chronia-imerodromos-me-tin-empistosyni-kai-tin-ypostirixi-ton-anagnoston/https://gkagkarin.blogspot.com/2018/11/blog-post_27.html?m=0............... Ο Κώστας Μπόσης δίνει μια ενδιαφέρουσα περιγραφή των συνθηκών μέσα στις οποίες έβγαινε η «Νεολαία», όταν ήταν υπεύθυνος για την έκδοσή της ο Μαλτέζος που αξίζει να την παρακολουθήσουμε. «Την έβγαζαν - γράφει - με το τίποτα σχεδόν. Επρεπε να κυκλοφορεί οπωσδήποτε, να βλέπει η Ασφάλεια πως τα λυσσασμένα μέτρα της δεν μπορούν να λυγίσουν τη θέληση των αγωνιστών, να καταλαβαίνουν οι νεολαίοι πως η οργάνωση ζει και δουλεύει και να παίρνουν κουράγιο. Λεφτά δεν είχαν να νοικιάσουν έστω και μια τρύπα. Ενα φύλλο το έγραψαν σε μια σοφίτα. Πήγαν πριν φέξει κι όταν έφυγε για τη δουλειά του ο εργάτης τους κλείδωσε απόξω ως το βράδυ. Δεν έπρεπε να κάνουν θόρυβο, μην ακούσει η σπιτονοικοκυρά, και δεν μπορούσαν να βγουν ούτε για το νερό τους... Το δεύτερο φύλλο σ' ένα πλυσταριό. Το τρίτο... Ομως κάποτε έφτασαν στο "αμήν". Ολες οι προσπάθειες απέτυχαν. Εδειχνε πως δεν εκπλήρωσαν το αγωνιστικό τους καθήκον. Τέλος το αποφάσισαν. Εμειναν ένα εικοσιτετράωρο νηστικοί, τις πενταροδεκάρες που μάζεψαν απ' τη Συνταχτική Επιτροπή τις έδωσαν σ' ένα θυρωρό και τους άφησε να δουλέψουν σ' ένα υπόγειο... Κι η εφημερίδα έβγαινε κανονικά»........... ΜΑΛΤΕΖΟΣ ΑΘΑΝΑΤΟΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. https://cubaniagriega.blogspot.com/2021/06/forbes-video.html Το αφήνω εδώ γιατί εκεί θα το φάει η λογοκρισία. Ολα αυτά που περιγράφει είναι τα αποτελέσματα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής με την απόλυτη χλιδή και ταυτόχρονα την απόλυτη εξαθλίωση. Στην Κούβα που εδώ και 12 χρόνια βρίσκεται σε πορεία ανατροπής του Σοσιαλισμού ήδη έχουν αρχίσει να υπάρχουν τα ίδια φαινόμενα που θα κυριαρχήσουν απόλυτα όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ανατροπής του σοσιαλισμού όπως στην ΕΣΣΔ το 1991... Με κόλπα δεν κρύβεται η καταστροφή... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έφυγε από την ζωή, τα ξημερώματα στις 4 Ιούνη του 2007, ο Σωτήρης Μουστάκας, στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών στην ηλικία των 66 ετών, μετά από έκτακτη εισαγωγή λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας που αισθάνθηκε κατά τη διάρκεια θεατρικής πρόβας.
    Ο λόγος του θανάτου του ήταν η λοίμωξη του αναπνευστικού, ενώ τα τελευταία χρόνια της ζωής του έπασχε από καρκίνο.
    ....
    https://gkagkarin.blogspot.com/2020/06/blog-post_26.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου