Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 20 Ιουνίου 2021

«Τρέχουν» διεργασίες στο όνομα της «συμμαχικής ασφάλειας και αλληλεγγύης»


Η βδομάδα που πέρασε, οι αποφάσεις και οι ανακοινώσεις στις συναντήσεις του G7, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη συνάντηση ΗΠΑ - ΕΕ επιβεβαίωσαν ότι οι εξελίξεις «τρέχουν», ότι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα οξύνονται επικίνδυνα σε όλα ανεξαιρέτως τα επίπεδα, για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, τον έλεγχο αγορών, πηγών Ενέργειας και δρόμων μεταφοράς τους, εμπορευμάτων, σφαιρών επιρροής.

Καθώς οξύνεται η αντιπαράθεση με την Κίνα, αλλά και τη Ρωσία, τα ευρωατλαντικά επιτελεία ανασκουμπώνονται και για να τακτοποιηθούν «εκκρεμότητες», να τρέξουν «διευθετήσεις» και συμβιβασμοί που θα μειώσουν τριβές ικανές να περιορίσουν την «προβολή ισχύος» του ΝΑΤΟ. Οι «αλλαγές και οι προσαρμογές» αναζητούνται σε κάθε επίπεδο, με ζητούμενο τη διαφύλαξη και ενίσχυση της «διατλαντικής συνοχής», ειδικά σε περιοχές κρίσιμης σημασίας, όπως η Νοτιοανατολική Μεσόγειος, τα Βαλκάνια, η Μέση Ανατολή.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το «παζάρι» όλων με όλους φουντώνει και στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, ενώ ξεχωρίζει το αλισβερίσι με την αστική τάξη της Τουρκίας, της οποίας το ρόλο στην προσπάθεια αναχαίτισης Ρωσίας και Κίνας αναγνωρίζουν σταθερά οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, παρά τις διαφωνίες που παραμένουν. Ενδεικτικές άλλωστε ήταν οι συναντήσεις που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ μας που δεν μπορούμε να λύσουμε» αλλά και ότι «η συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας θα συμβάλει στην ασφάλεια της περιφέρειάς (μας)». Ο δε Μπάιντεν χαρακτήρισε τη συνάντηση «θετική και παραγωγική» και υπογράμμισε ότι «οι δυο μας χώρες έχουν μεγάλες ατζέντες», για να καταλήξει πεπεισμένος ότι «θα σημειώσουμε αληθινή πρόοδο στις σχέσεις μας, Τουρκία και ΗΠΑ». Ενδεικτικές ήταν και οι δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου, μετά τη δική του συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, που μίλησε για μια «πλούσια και ουσιαστική», «μακρά συνάντηση» με στόχο «να προχωρήσουμε με σαφήνεια, σεβασμό και απαίτηση».

Ενώ δεν περνά απαρατήρητη η αναφορά της Κοινής Ανακοίνωσης της Συνόδου ΗΠΑ - ΕΕ στην Ανατ. Μεσόγειο, όπου εκφράζεται η αποφασιστικότητα «να συνεργαστούμε για βιώσιμη αποκλιμάκωση», σημειώνοντας ότι «οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου με καλή πίστη» και ξεκαθαρίζοντας ότι «στόχος μας είναι η συνεργασία και μια αμοιβαία επωφελής σχέση με μια δημοκρατική Τουρκία».

Μέσα λοιπόν από αυτό το πρίσμα πρέπει να δει κανείς και τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, τις επικίνδυνες διευθετήσεις που επιχειρούνται - όπως και στο Κυπριακό - με πρωτεργάτη την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και με τη στήριξη όλων των αστικών κομμάτων, που συμπαρατάσσονται στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό και στον στόχο της «διατλαντικής συνοχής».

Για λογαριασμό των αστικών τους τάξεων, οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας διεκδικούν αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή, στο πλαίσιο του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού.

Η Τουρκία, που «δεν έχει κανείς παρά να δει τη θέση της στο χάρτη για τη σημασία της για το ΝΑΤΟ», όπως έλεγε προ ημερών ο γγ της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, που δηλώνει την ετοιμότητά της για την αμερικανική πρόταση για ανάληψη «μεγαλύτερης ευθύνης» στο Αφγανιστάν, απ' όπου ΗΠΑ - ΝΑΤΟ απομακρύνουν τα στρατεύματά τους για να αναδιατάξουν την παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή, στην «αυλή» της Κίνας και της Ρωσίας. Το ρόλο της σε Συρία και Λιβύη, στον Καύκασο και τη Μαύρη Θάλασσα, όπου η στάση της θα καθορίσει σημαντικά και την «ικανότητα» του ΝΑΤΟ να στηθεί ανάχωμα στη ρωσική και κινεζική επιρροή.

Και την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό της αστικής τάξης ξεδιπλώνει όλη τη βεντάλια της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής, κραδαίνοντας το «χρυσό μετάλλιο» που πήρε φέτος στους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, τα «παράσημα» από τη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο των ΗΠΑ με βάση και τη Συμφωνία για τις βάσεις, την «ανανέωση» και διεύρυνση της οποίας αναμένεται να σφραγίσει στα τέλη καλοκαιριού, τις ΝΑΤΟικές αποστολές που αναλαμβάνει από τη Βαλτική και τα Βαλκάνια έως τον Περσικό Κόλπο και την Ινδία.

Ετοιμοι «να αναλάβουν ευθύνες» για να προστατεύσουν τον «διατλαντικό δεσμό»

Να λοιπόν ποιο είναι το υπόβαθρο του ανταγωνισμού των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και η βάση για συμβιβασμούς που «ωριμάζουν» στο παρασκήνιο, με πυρήνα τη συνεκμετάλλευση, σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Η συνάντηση άλλωστε Μητσοτάκη - Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, την περασμένη Δευτέρα, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει εφησυχασμό για τα όσα δρομολογούνται με τα περί «πάγου που έσπασε» και «ανοιχτών διαύλων», επιβεβαίωσε πως το παζάρι έχει μπει «στα βαθιά», είναι εφ' όλης της ύλης και γίνεται υπό την «υψηλή εποπτεία» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, με τις δύο πλευρές να λένε ανοιχτά ότι τα όσα δρομολογούνται συνδέονται άρρηκτα με την ισχύ της Συμμαχίας και την αμερικανοΝΑΤΟική «σταθερότητα» στη γειτονιά.

Ενδεικτική ήταν η δήλωση Ερντογάν πως «η ενεργοποίηση των διαύλων διαλόγου μεταξύ ημών και του γείτονα και συμμάχου μας, της Ελλάδας, εξυπηρετεί τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής μας, όπως και τη λύση διμερών ζητημάτων» και πως «για άλλη μια φορά βλέπουμε ότι κανένας μας στο ΝΑΤΟ δεν είναι ασφαλής αν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς».

Ο δε Ελληνας πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, σημείωσε ότι «η δέσμευσή μας να προστατεύσουμε τις κοινές βάσεις του διατλαντικού μας δεσμού, να υπερασπιστούμε τα κοινά συμφέροντά μας επιδεικνύοντας ενότητα και αλληλεγγύη, θα πρέπει τώρα, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, να είναι κάτι παραπάνω από λόγια. Ναι, η συλλογική μας ευθύνη (...) δεν πρέπει να επιτρέψει την ανάδυση νέων διαχωριστικών γραμμών. Θα πρέπει όμως να είμαστε ένας οργανισμός που βασίζεται σε λύσεις, δομώντας αμοιβαία κατανόηση μέσω της συλλογικής δράσης...».

Για να δώσει μέσα σε αυτό το πλαίσιο το σύνθημα για τη δρομολόγηση ευρωατλαντικής κοπής «διευθετήσεων» αφού: «Η συνεισφορά στη σταθερότητα σημαίνει ανάληψη δράσης σε αυτά τα ζητήματα αλλά και σε μια σειρά από άλλα. Δεν πρέπει να περιμένουμε το αύριο, να παίζουμε πολιτικά παιχνίδια επιδιώκοντας προσωπικά συμφέροντα. Αντίθετα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να δράσουμε τώρα...».

Ενώ μια μέρα πριν, μιλώντας στο «France 24» και δίνοντας το στίγμα για το «εφ' όλης της ύλης» παζάρι και το πλαίσιό του έλεγε πως «έχουμε μεγάλες διαφορές με την Τουρκία και η πιο σημαντική διαφορά μας είναι το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας», σπεύδοντας να διευκρινίσει πως «είμαστε και οι δύο μέλη της Συμμαχίας. Και, βεβαίως, όταν έχουμε διαφορές - ως μέλη της Συμμαχίας - αυτές οι διαφορές (...) θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο, γιατί αν δεν επιλύονται με τέτοιο τρόπο και επιλέγεται η αύξηση της έντασης, αυτό βεβαίως είναι κάτι που δεν είναι καλό για τη Συμμαχία στο σύνολό της».

«Τραπέζι λύσεων» για τις αστικές τάξεις, κινδύνων για τους λαούς

Το ότι το παζάρι μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχει περάσει ήδη στο επόμενο στάδιο φαίνεται και από το γεγονός των απευθείας επαφών ανάμεσα σε Μητσοτάκη - Ερντογάν, με τον Τούρκο Πρόεδρο να σημειώνει την Πέμπτη πως «συναντηθήκαμε με τον Μητσοτάκη. Του είπα "όπως και σήμερα ας μη βάλουμε μεταξύ μας τρίτα πρόσωπα, οργανισμούς και κράτη. Αν θα κάνουμε κάτι, να το κάνουμε μαζί. Ο δικός σου ειδικός απεσταλμένος με τον δικό μου ειδικό απεσταλμένο ας συναντηθούν και ας μας ενημερώσουν. Και μετά να συναντηθούμε εμείς. Και να κάνουμε τα ανάλογα βήματα". Το σημαντικότερο θέμα που συμφωνήσαμε ήταν αυτό».

Ενώ τη Δευτέρα αμέσως μετά τη συνάντηση ζητούσε «ένα ένα να αρχίσουμε να καθαρίζουμε το τραπέζι», που «δεν πρέπει να είναι τραπέζι προβλημάτων, αλλά λύσεων», καλώντας τα «θέματα που μας απασχολούν (...) να τεθούν υπόψιν των επιτροπών εμπειρογνωμόνων, έτσι ώστε να διερευνηθούν οι ενδεχόμενες λύσεις».

«Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τον μηχανισμό διαλόγου και να κάνουμε πιθανά βήματα για μια θετική ατζέντα», τόνισε από τη μεριά του ο Ελληνας πρωθυπουργός, με φόντο και τα 25 σημεία της λεγόμενης «θετικής ατζέντας» (σ.σ. για διμερείς μπίζνες), η πρόοδος των οποίων επιθεωρήθηκε κατά τη συνάντηση του Φραγκογιάννη με τον ομόλογό του την Πέμπτη και θεωρείται ότι θα βοηθήσουν να «ξεκλειδώσουν» και το μεγαλύτερο παζάρι, για τις θαλάσσιες ζώνες και ευρωατλαντικής κοπής διευθετήσεις. Καταλήχτηκε δε οι δύο αντιπροσωπείες να ξανασυναντηθούν στο «εγγύς μέλλον», την ώρα που αναζητούνται ημερομηνίες και για τον επόμενο γύρο διερευνητικών επαφών και πολιτικών διαβουλεύσεων, όπως και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε στρατιωτικό επίπεδο.

Στο μεταξύ, «αέρα» στα πανιά της προσπάθειας να επιταχυνθούν οι επικίνδυνες διευθετήσεις, με βάση και την κοινή στρατηγική για «αναβάθμιση» της αστικής τάξης στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, δίνουν και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έσπευσε να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν «αξιοποιεί το μομέντουμ» για να δρομολογήσει πιο αποφασιστικά τις επικίνδυνες διευθετήσεις. Διαμαρτυρήθηκε για το ότι η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να θέσει «ως μοναδικό στόχο ένα ήσυχο καλοκαίρι, αλλά να επιδιώξει την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου», συνιστώντας «η πολύ σημαντική θετική ατζέντα» που θα συζητήσει η ΕΕ με την Τουρκία «να διασυνδεθεί πλήρως» με τις ελληνοτουρκικές διαφορές αλλά και ότι τα ελληνοτουρκικά θέματα πρέπει να συζητούνται όχι «σε διμερές μόνο επίπεδο» αλλά με την παρέμβαση της ΕΕ ή των ΗΠΑ, σπεύδοντας δηλαδή να παρουσιάσει ως «εγγύηση» για τα κυριαρχικά δικαιώματα τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τα σχέδιά τους που τα υπονομεύουν.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου