Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Εμπορευματοποίηση της υγείας


Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για την αναγκαιότητα σύμπραξης/ συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας δεν αποτελούν τίποτε παραπάνω από τον διαρκή στόχο όλων των ελληνικών κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια: το σταδιακό ξεπούλημα της δημόσιας υγείας. Γι' αυτό άλλωστε όλοι τους φροντίζουν κάθε χρόνο να μειώνουν τη χρηματοδότηση στην υγεία και να εντείνουν την υποστελέχωση των δημόσιων δομών Υγείας, προκαλώντας έτσι την απαξίωσή τους και σπρώχνοντας τούς ασθενείς προς τους ιδιώτες.

Δυστυχώς όμως, η πανδημία επιβεβαίωσε με τον χειρότερο τρόπο τι σημαίνει αυτή η σύμπραξη. Εν μέσω ενός «πολέμου» η συμβολή των ιδιωτικών κλινικών ήταν ανύπαρκτη. Στην αρχή απλώς έδιωχναν όλα τα θετικά ή ύποπτα περιστατικά προς τα δημόσια νοσοκομεία και εν συνεχεία (όταν η πίεση από τον κόσμο εντάθηκε και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιτάξει ιδιώτες ιατρούς) η «συμβολή» τους ήταν να δέχονται με το σταγονόμετρο περιστατικά σταθερά και σχεδόν έτοιμα για εξιτήριο από τα δημόσια νοσοκομεία, για να τσεπώσουν χωρίς άγχος και φόβο ό,τι μπορούσαν.

Είναι χαρακτηριστικό δε ότι για την υλοποίηση της «βοήθειάς» τους αυτής δεν δίστασαν να ζητήσουν ακόμη και ειδικευόμενους από τα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία. Για να μη μιλήσουμε για το σκάνδαλο με την υπερτιμολόγηση των μοριακών τεστ για Covίd-19 ή τον διπλασιασμό των (ήδη υψηλότατων με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης) νοσηλίων για τις κλίνες ΜΕΘ.

Η πρόσφατη εμπειρία από τη χώρα μας αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποδεικνύει ότι μια τέτοια σύμπραξη θα οδηγήσει στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της υγείας, με αποτέλεσμα τόσο την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και τη συνολικότερη αύξηση του κόστους αυτών, εις βάρος όλων ημών, εργαζομένων και ασθενών. Δεν είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα η υγεία και η ανθρώπινη ζωή να αντιμετωπίζονται ως εμπόρευμα και αυτό να θεωρείται πρόοδος!

 Του Αιμίλιου Κακλαμάνου, ειδικευόμενου Παθολόγου στο ΓΝΑ Λαϊκό

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Documento»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου