Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας η θεατρική παράσταση «Οι γειτονιές του κόσμου» του Γιάννη Ρίτσου, στο ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης».
Η παράσταση, έργο του Γιάννη Ρίτσου σε διασκευή και σκηνοθεσία της Νάντιας Δαλκυριάδου, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».
Πριν από την έναρξη της παράστασης, ο Γιώργος Καραθάνος, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της, όπως και το Δήμο Νεάπολης - Συκεών για την παραχώρηση του χώρου, ενώ επίσης είπε λίγα λόγια για το έργο:
«Φίλοι και φίλες συντρόφισσες και σύντροφοι,
Η σπουδαιότερη λειτουργία της Τέχνης και γενικότερα του Πολιτισμού είναι να συμβάλλει στη διεύρυνση του μορφωτικού ορίζοντα, να συμβάλλει στην πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας, άρα και στην κατανόηση και επίδραση στην κοινωνική πραγματικότητα.
Σε αυτά τα πλαίσια το ΚΚΕ προσπαθεί να έχει μια έντονη πολιτιστική δραστηριότητα μέσα από Επιστημονικά Συνέδρια, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ - "Οδηγητή", μεγάλες καλλιτεχνικές παραγωγές, συναυλίες, αφιερώματα, εκθέσεις, διαγωνισμούς πρωτότυπου καλλιτεχνικού έργου. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας βρισκόμαστε σήμερα εδώ να παρακολουθήσουμε τη θεατρική παράσταση του έργου του Γιάννη Ρίτσου "Οι γειτονιές του κόσμου".
Ο Γιάννης Ρίτσος είναι χαρακτηριστική μορφή του καλλιτέχνη, ποιητή, αγωνιστή, κομμουνιστή. Είναι μία από τις εξαιρετικές εκείνες περιπτώσεις καλλιτέχνη που χώθηκε ολόκληρος μαζί με τους συντρόφους του μέσα στην υψικάμινο του αγώνα για τον εξανθρωπισμό, κυλίστηκε μαζί τους μέσα στη ματωμένη λάσπη του μαρτυρίου και εκτινάχτηκε μαζί τους στις υψηλότερες ποιητικές κορυφές.
"Οι γειτονιές του κόσμου" γράφτηκαν κατά την περίοδο 1949-1951, όταν ο ποιητής ήταν εξόριστος στη Μακρόνησο και στον Άη Στράτη. H ποίησή του έγινε το καταφύγιο για να κουρνιάσουν εκατοντάδες ζωές σε αυτήν, μπροστά στη λαίλαπα των γεγονότων της εποχής του. Η ποίησή του έγινε το εφαλτήριο για να αντέξει, να παρηγορηθεί, να συνεχίσει κανείς χωρίς αμφιβολία, για την ορθότητα των θέσεων και των ιδανικών του, για το δίκιο του αγώνα του για δικαιοσύνη. Η ποίησή του έγινε "οδηγός μάχης" για τα μεγάλα, πανανθρώπινα ιδεώδη. Η ποίησή του δυσκόλεψε αυτούς που θεωρούν τα κεκτημένα από τους αγώνες ιδανικά δεδομένα σήμερα, μέσα από την επικίνδυνη, αλαζονική και επίμονη άγνοια της Ιστορίας.
Με μια εικόνα λένε πως περιγράφεις ίσα με χίλιες λέξεις. Με ένα θεατρικό έργο μπορείς να περιγράψεις μια ολόκληρη ζωή. "Οι γειτονιές του κόσμου" είναι ένα μεγάλο έργο σε δομή αφηγήματος, είναι το χρονικό μιας δεκαετίας που καθόρισε την εποχή μας. Και τώρα, περιμένει μέσα από την αφύπνισή μας, την υπεύθυνη στάση και θέση μας απέναντι στα γεγονότα της ιστορικής πραγματικότητας και αλήθειας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου