Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

Το «θαύμα»


Μέσα σε μόλις ένα μήνα, τα απανωτά παραδείγματα από εργαζόμενους στον Τουρισμό που μένουν ξεκρέμαστοι επειδή η εργοδοσία αποφάσισε να μη λειτουργήσει τις επιχειρήσεις της για φέτος είναι αρκετά αποκαλυπτικά: 3.000 εργαζόμενοι στον όμιλο «Μουζενίδη» στη Βόρεια Ελλάδα, άλλοι 700 στον «Κυπριώτη» στην Κω, 60 σε ξενοδοχείο στη Λήμνο και πάει λέγοντας. 

Μήπως οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν έκαναν αρκετές ...«θυσίες» για να πάνε καλά οι επιχειρήσεις; Κάθε άλλο. 

Στον κλάδο του Τουρισμού άλλωστε η εργοδοσία έχει ένα πλούσιο μενού για να διαλέγει πώς θα εκμεταλλεύεται ένα όσο γίνεται πιο φτηνό εργατικό δυναμικό: Η εποχικότητα, οι κάμποσες διαφορετικές εργασιακές σχέσεις, οι μισθοί στον πάτο και η εντατικοποίηση στα ύψη είναι στην ημερήσια διάταξη. Κι εκεί στηρίζεται το θαύμα της «βαριάς βιομηχανίας» της Ελλάδας, τα εκατομμύρια των κερδών για μια χούφτα επιχειρηματικούς ομίλους του Τουρισμού. 

Στις συνθήκες αυτές λοιπόν αποκτά μεγάλη σημασία το κάλεσμα που απευθύνει το ΠΑΜΕ στα σωματεία και τους εργαζόμενους του Τουρισμού - Επισιτισμού, για την υπεράσπιση του εισοδήματος, για την Ασφάλιση, για τα εργασιακά δικαιώματα και για μέτρα προστασίας από την πανδημία. Αν η εργοδοσία έχει στη διάθεσή της όλα τα νομοθετικά όπλα που της έδωσαν οι κυβερνήσεις, οι εργαζόμενοι έχουν την οργάνωση, τα σωματεία τους και την πλούσια πείρα τους, για να προτάξουν τις δίκαιες διεκδικήσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου