Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

Μεγάλη ανισομετρία στους εμβολιασμούς, ακάλυπτη η πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού


Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Πάνω από μισό χρόνο μετά την έναρξη των εμβολιασμών κατά της COVID-19, μόλις λίγο πάνω από 3 δισ. δόσεις εμβολίων (η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αφορά εμβόλια που απαιτούν τη χορήγηση δύο δόσεων) έχουν χορηγηθεί σε όλο τον παγκόσμιο πληθυσμό (περίπου 7,8 δισ. άνθρωποι), σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία.

Οπως αναμενόταν, από τη στιγμή που και τα εμβόλια είναι πηγή κέρδους για μονοπώλια και αντικείμενο σφοδρών γεωπολιτικών και οικονομικών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ο παγκόσμιος εμβολιασμός χαρακτηρίζεται από μεγάλες ανισότητες: Οι χώρες «αυξημένου εισοδήματος» (όπως ορίζονται από την Παγκόσμια Τράπεζα) έχουν χορηγήσει κατά μέσο όρο 79 δόσεις για 100 κατοίκους, ενώ οι χώρες «χαμηλού εισοδήματος» έχουν χορηγήσει μόλις 1 δόση για 100 κατοίκους.

Περίπου το 40% των δόσεων που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως (1,2 δισ.) έχουν γίνει στην Κίνα, με την Ινδία (329 εκατ.) και τις ΗΠΑ (324 εκατ.) να συμπληρώνουν την τριάδα.

Αναλογικά με τον πληθυσμό, στην πρώτη θέση είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Ισραήλ, με περίπου το 60% πλήρως εμβολιασμένο. Ακολουθούν η Χιλή, το Βρετανία, η Μογγολία, η Ουρουγουάη, η Ουγγαρία, το Κατάρ και οι ΗΠΑ.

Στην ΕΕ έχουν χορηγηθεί 357 εκατ. δόσεις. Το 50% του πληθυσμού της έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι φτάνουν στο 32%.

Το εμβόλιο που έχει διανεμηθεί και χορηγηθεί περισσότερο στον κόσμο είναι της «ΑstraZeneca» και ακολουθούν τα εμβόλια των «Pfizer» - «BioNTech», «Sinopharm», «Moderna», το «Sputnik V», της «Johnson & Johnson» και της «Sinovac».

Μεγάλη έξαρση σε μια σειρά χώρες

Σε αυτό το έδαφος, των αργών ρυθμών και της μεγάλης ανισομετρίας στους εμβολιασμούς, όπως και της απουσίας ουσιαστικών μέτρων προστασίας των λαών και ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας, συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, με πάνω από 182,2 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα και τουλάχιστον 3,947 εκατ. επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους, ενώ παράλληλα εμφανίζονται και εξαπλώνονται νέες επικίνδυνες μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, όπως η πιο μεταδοτική παραλλαγή «Δέλτα» (γνωστή και ως «ινδική» μετάλλαξη).

Στη Ρωσία η κατάσταση εξακολουθεί να είναι σοβαρή και χτες ανακοινώθηκε νέο ρεκόρ 652 θανάτων σε ένα 24ωρο. Συνολικά, με «συντηρητική» καταμέτρηση, οι νεκροί ξεπερνούν τις 134.500, ο μεγαλύτερος αριθμός στην Ευρώπη.

Η εκστρατεία εμβολιασμού προχωρά γενικά με αργούς ρυθμούς, αφότου όμως αυξήθηκαν οι επαγγελματικές ομάδες στις οποίες είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, οι αρχές αναφέρουν επιτάχυνση. Χτες πάντως το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η Ρωσία δεν θα μπορέσει να εμβολιάσει το 60% του πληθυσμού της (69 εκατ. ανθρώπους) έως το φθινόπωρο, καθώς μέχρι στιγμής έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση περίπου 23 εκατ.

Οι ρωσικές αρχές αποδίδουν την έξαρση των κρουσμάτων στην παραλλαγή «Δέλτα», με την οποία έχει μολυνθεί το 90% όλων των νέων κρουσμάτων, αλλά και στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασθέντων. Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V» είναι μεν λιγότερο αποτελεσματικό κατά της παραλλαγής «Δέλτα», ωστόσο παραμένει κοντά στο 90%.

Η Ινδονησία βρίσκεται στα πρόθυρα «καταστροφής», καθώς το στέλεχος «Δέλτα» αρχίζει να κυριαρχεί στη χώρα, προειδοποίησε ο Ερυθρός Σταυρός. Τις τελευταίες μέρες καταγράφονται καθημερινά περισσότερα από 20.000 νέα κρούσματα και τα νοσοκομεία σε πολλές «κόκκινες περιοχές» είναι σχεδόν πλήρη, όπως στην πρωτεύουσα Τζακάρτα, με κατειλημμένο το 93% των κλινών ΜΕΘ. Μόλις 13,3 εκατ. άνθρωποι, από τα 181,5 εκατ. που μπορούν να ανοσοποιηθούν, έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου. Η χώρα χρησιμοποιεί κυρίως το κινεζικό εμβόλιο «Sinovac», αλλά και αυτό της «AstraZeneca».

Τα κρούσματα αυξάνονται και στο Τόκιο, με τις αρχές να φοβούνται για πιθανό πέμπτο κύμα λοιμώξεων, λιγότερο από ένα μήνα πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην ιαπωνική πρωτεύουσα καταγράφηκαν 317 κρούσματα τη Δευτέρα, ενώ οι λοιμώξεις αυξάνονται για 9 συνεχόμενες βδομάδες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ιαπωνίας, πολύ πιθανά θα προκύψουν κρούσματα και προβλήματα στη διάρκεια των Αγώνων, που ξεκινούν στις 23 Ιούλη. «Ο αριθμός των νέων λοιμώξεων στην πρωτεύουσα και σε άλλες περιοχές της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής του Τόκιο είναι σαφώς ανοδικός», είπε ο Ιάπωνας υπουργός αρμόδιος για την πανδημία, προαναγγέλλοντας πιθανά έκτακτα μέτρα.

Αντιθέσεις εντός ΕΕ για τα περιοριστικά μέτρα στα ταξίδια

Εξάλλου, μετά τις διαφωνίες εντός της ΕΕ για τα περιοριστικά μέτρα στα ταξίδια - με τους καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς για τα εμβόλια και για την «πίτα» του Τουρισμού να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή - η Κομισιόν έδωσε χτες «πράσινο φως» ώστε κάθε κράτος - μέλος να μπορεί «να επαναφέρει κατ' εξαίρεση και προσωρινά» ξεχωριστά περιοριστικά μέτρα.

Ηδη η Γερμανία κατέταξε χτες την Πορτογαλία και τη Ρωσία στις περιοχές όπου διαπιστώνεται αύξηση παραλλαγών και όσοι επιστρέφουν από αυτές τις δύο χώρες θα πρέπει να παραμείνουν σε 14ήμερη καραντίνα, ακόμα κι αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει.

Σύμφωνα επίσης με ρεπορτάζ της «Deutsche Welle», το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει τη λήψη μέτρων για όσους έρχονται στη Γερμανία από χώρες όπως η Ελλάδα, που έχουν λιγότερο αυστηρούς κανονισμούς για εισερχόμενους από τη Βρετανία, όπου υπάρχει αυξημένη διάδοση της μετάλλαξης «Δέλτα».

Πέντε θεραπείες εξετάζει η ΕΕ

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΕ, οι πρώτες πέντε υποσχόμενες υποψήφιες θεραπείες κατά της COVID-19 που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης μπαίνουν στο χαρτοφυλάκιο με τα θεραπευτικά προϊόντα της ΕΕ, με στόχο να εγκριθούν τουλάχιστον τρεις μέχρι τα τέλη του έτους.

Πρόκειται για τέσσερις θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων που βρίσκονται υπό κυλιόμενη αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και μία ανοσοκατασταλτική, η οποία έχει άδεια κυκλοφορίας και θα μπορούσε να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει τη θεραπεία ασθενών με COVID-19.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου