Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021

Κινητοποίηση τον Ιούλη για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην Κοινωνική Ασφάλιση


Η προετοιμασία της εργατικής τάξης να αντιδράσει άμεσα, καθολικά και ενιαία, όποτε κι αν η κυβέρνηση επιχειρήσει το χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση, με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης αλλά και για να εμποδίσει στην πράξη την εφαρμογή του αντεργατικού νόμου που ψηφίστηκε, βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης που οργάνωσαν τα Σωματεία της Θεσσαλονίκης το απόγευμα της Τετάρτης και πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο "Τεσσάρων Εποχών" στη νέα Παραλία. Βίντεο

Ανακοινώθηκε η οργάνωση κινητοποίησης των σωματείων μέσα στον Ιούλη για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην Κοινωνική Ασφάλιση και τονίστηκε η ανάγκη αγωνιστικής επαγρύπνησης καθώς η κυβέρνηση μαζί με τους τραπεζίτες ετοιμάζεται να χτυπήσει με τους πλειστηριασμούς τη λαϊκή κατοικία, ενώ την ίδια ώρα προχωρά σε νέα αντιδραστική μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η ΠΟΕΕΠ, δεκάδες Σωματεία από τον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα, Σωματεία κλάδων της Βιομηχανίας (χαρτί, μέταλλο, φάρμακο, τρόφιμα - ποτά, κ.α.), των τηλεπικοινωνιών - πληροφορικής, του Εμπορίου, της κατεργασίας ξύλου, του επισιτισμού - τουρισμού, των κατασκευών, το Σωματείο των εργαζομένων στο Μετρό, τα Σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία "Γ. Παπανικολάου", ΑΧΕΠΑ, "Θεαγένειο", Παπαγεωργίου", η ΕΝΙΘ, αλλά και δεκάδες εκλεγμένοι συνδικαλιστές των ΕΛΜΕ, και των Διδασκαλικών Συλλόγων, εκπρόσωποι των Φοιτητικών Συλλόγων του ΑΠΘ, αλλά και των Σπουδαστών των ΕΠΑΣ - ΟΑΕΔ.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία της εκτελεστικής γραμματείας του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο.

Τόσο εισηγητικά όσο και μέσα από τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των Σωματείων εκφράστηκε η απόφαση των εργαζομένων να μην αφήσουν την ανάπτυξη του κεφαλαίου να περάσει ακόμη μια φορά σαν οδοστρωτήρας πάνω από τις ζωές τους.

Εισηγητικά ο Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στη σημαντική μάχη που δόθηκε μέσα σε σύνθετες και δύσκολες συνθήκες που έδειξε ότι «το ταξικό κίνημα και τα συνδικάτα που συσπειρώνονται σε αυτό μπορούμε να δουλεύουμε σε όλες τις συνθήκες στηριζόμενοι στην οργάνωση μας, τα δικαία αιτήματα και διεκδικήσεις μας, να αναπτύσσουμε κοινό βηματισμό. Δεν ήταν δεδομένο. Μια μάχη που μπήκαμε με σχέδιο, καλή προετοιμασία, με γραμμή αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα, την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ. Η προπαγάνδα μας, τα συνθήματα μας, συνέβαλαν καθοριστικά κόντρα στη γραμμή ήττας της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Δόθηκε έντονα η αντιπαράθεση με την εργοδοσία σε μεγάλα εργοστάσια στο μέταλλο αλλά και σε άλλους κλάδους. Μπορούμε να πούμε ότι δοκιμαστήκαμε και ότι τα καταφέραμε στο να οργανώσουμε, στο βαθμό που μας αναλογεί, την απάντηση των εργαζομένων, της εργατικής τάξης σε κυβέρνηση, εργοδοτικές ενώσεις σε νέους κλάδους και χώρους δουλειάς, σε εργοστάσια και επιχειρήσεις, σε εμπορικά κέντρα, γραφεία, σχολεία, μαγαζιά εκεί που οι εργαζόμενοι βλέπουν κατάματα την εκμετάλλευση, την αδικία και τα αδιέξοδα αυτού του συστήματος».

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη δουλειά των σωματείων μέσα στους χώρους δουλειάς, τις μαζικές συνελεύσεις, τις συσκέψεις των σωματειακών επιτροπών και επιτροπών αγώνα εργαζομένων, όπως για παράδειγμα στην πληροφορική και τον επισιτισμό, που συνέβαλλαν θετικά στην προετοιμασία νέων εργαζόμενων για να δώσουν τη μάχη, στη συμμετοχή εργαζομένων και συνδικαλιστών που γύρισαν για πρώτη φορά την πλάτη στους απεργοσπάστες του Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Συνέβαλε και στην μαζική παρουσία στις συγκεντρώσεις. Ολα αυτά και πολλά ακόμα είχαν σαν αποτέλεσμα στην Θεσσαλονίκη στις 10 Ιούνη να γίνει η μεγαλύτερη απεργιακή συγκέντρωση της τελευταίας δεκαετίας.

Τόνισε ότι οι μεγάλες μάχες που έδωσα όλο το προηγούμενο διάστημα αποτελούν μια σπουδαία παρακαταθήκη για τη συνέχεια. Γιατί έγινε «ένα βήμα ακόμα προς την οργάνωση των εργαζόμενων, την ενημέρωσή τους, σπάσαμε το φόβο και την μοιρολατρία. Και σήμερα, πρέπει να οργανώσουμε τη συνέχεια, για την ανάπτυξη ενός μαχητικού, μαζικού εργατικού κινήματος.

Πρέπει να σηκώσουμε το βάρος της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και την εργοδοσία συνεχίζοντας την αποκάλυψη των δύο κόσμων που είναι σε διαρκή σύγκρουση. Από τη μία η κυβέρνηση, οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα κόμματά τους με τους αντεργατικούς - αντιλαϊκούς νόμους, κομμένους και ραμμένους στα μέτρα της ανταγωνιστικότητας και αύξησης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, από την άλλη οι εργαζόμενοι και τα Συνδικάτα τους».

Στην παραπάνω βάση θα πρέπει να ενημερωθούν πλατιά οι εργαζόμενοι ότι η "μεταρρύθμιση του συστήματος Επικουρικής Ασφάλισης", αποτελεί συνέχεια όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, ιδιαίτερα του νόμου Κατρούγκαλου και πως κανείς δεν πρόκειται να γλιτώσει από τις νέες ανατροπές.

Το χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση κρίκος στην αντεργατική επίθεση

Ο Παναγιώτης Κολογκούνης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, ανέφερε ότι η προσπάθεια για το ξήλωμα της κοινωνικής ασφαλισης αποτελεί κόκκινο πανί στον κλάδο, όπου τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες θερίζουν. Και σημείωσε ότι βρίσκεται ψηλά στην προμετωπίδα του αγώνα των εργαζομένων η πάλη για ασφάλιση, υγεία και σύνταξη.

Ο Γιάννης Ταμβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Γραφικών Τεχνών - Τύπου Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε στην οργάνωση της πάλης μέσα από μαζικές συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, στην δυναμική παρέμβαση του Σωματείου για την ανάκληση απόλυσης εργαζόμενης που απολύθηκε μετά την απεργία, αλλά και στο γεγονός πως "οι εργαζόμενοι βλέπουν πλέον την δύναμη της οργάνωσής τους στο Σωματείο".

Ο Γιάννης Ελευθεριάδης, ΓΓ του ΣΕΤΕΠΕ, μίλησε για τις νέες δυνάμεις που μπήκαν στη μάχη από πάρα πολλούς και διαφορετικούς χώρους εργασίας, από μικρομάγαζα μέχρι μεγάλες εταιρίες του κλάδου, μεγαλοξενοδοχεία και εργαστήρια. Αναφέρθηκε στις εξελίξεις με πιο χαρακτηριστική τους χιλιάδες απλήρωτους και "ξεκρέμαστους" εργαζόμενους του ομίλου Μουζενίδη και τόνισε ότι σχεδιάζεται εξειδικευμένη παρέμβαση ανά χώρο δουλείας.

Ο Διονύσης Κωφός, από το ΣΕΤΗΠ, ανέδειξε ότι το νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ωρου και τις απλήρωτες υπερωρίες ήρθε σαν ώριμο φρούτο να ικανοποιήσει απαιτήσεις της εργοδοσίας του κλάδου για αύξηση του εργάσιμου χρόνου και τόνισε ότι οργανωμένα, όπως δούλεψε το προηγούμενο διάστημα το Σωματείο μέσα από γενικές συνελεύσεις, και τώρα "θα κόψουμε το βήχα" της διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε κάθε εργοδότη.

Ο Χρήστος Καραχρήστος, ΓΓ της ΕΝΙΘ, αναφέρθηκε στη πολιτική διαχείρισης της πανδημίας, το "φρένο" στην εμβολιαστική κάλυψη αλλά και τις νέες συγχωνεύσεις και λουκέτα σε περιφερειακά νοσοκομεία, τονίζοντας ότι αποτελεί κλιμάκωση της πολιτικής εμπορευματοποίησης της υγείας, που πληρώνει ακόμα και με τη ζωή του ο λαός. Και τόνισε ότι η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, η επίταξη του ιδιωτικού τομέα, τα αναγκαία μέτρα για την επίσπευση των εμβολιασμών καθώς και τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς για την μείωση της διασποράς είναι ζωτικής σημασίας για να τα καταφέρει ο λαός.

Η Λίτσα Μάγγου, πρόεδρος του Σωματείου Υπαλλήλων Συμβολαιογραφείων, αναφέρθηκε στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας που πλέον βρίσκονται προ των πυλών και τις εκρηκτικές διαστάσεις που αναμένεται να πάρει το φαινόμενο και των εξώσεων και σημείωσε την ανάγκη Η Επιτροπή κατά των πλειστηριασμών που λειτουργεί από το 2019 και τα Σωματεία να σχεδιάσουν την παρέμβασή τους για την προστασία των εργατικών λαϊκών οικογενειών.

Στην πείρα του αγώνα των εκπαιδευτικών απέναντι στις αλλεπάλληλες αντιδραστικές αλλαγές στο χώρο της παιδείας, αναφέρθηκε η Ελένη Μαυροπούλου μέλος του ΔΣ της Δ' ΕΛΜΕ, και τόνισε ότι το νέο νομοσχέδιο αφορά το σύνολο των εργατικών λαϊκών οικογενειών και πρέπει να βρει σύσσωμο το λαό απέναντί της η κυβέρνηση.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση από τον Γώργο Πέρρο, ο οποίος ανέδειξε την ανάγκη, τα Σωματεία να δουλέψουν με σχέδιο αδιάκοπα, να μπουν μπροστά στην οργάνωση του αγώνα και με τις παρεμβάσεις τους στους χώρους δουλειάς να αποκαλύψουν ότι η επίθεση στο ασφαλιστικό είναι συνέχεια του εργασιακού, όπως και το νομοσχέδιο για την παιδεία και οδηγεί σε ζωή χωρίς δικαιώματα.

Αναφέρθηκε στην αποφασιστική μεγάλη μάχη που έδωσαν τα συνδικάτα το προηγούμενο διάστημα, όπου αποκαλύφθηκε ότι οι εργαζόμενοι έχουν απέναντί τους την ενιαία στρατηγική και στάση όλων των αστικών κομμάτων σε όλα τα ζητήματα που έβαζαν οι καπιταλιστές, το ενιαίο μπλοκ των εργατοπατέρων, που πάντα κινείται στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας της κερδοφορίας του κεφαλαίου, κ.α..

Τόνισε ότι η συνέχεια του αγώνα απαιτεί να πάρουμε μέτρα, να δράσουμε με μαχητικότητα, με εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη, με σχέδιο και με υπομονή και κυρίως με σωματεία ανοιχτά και ζωντανά.

Τόνισε ότι η αντιπαράθεση για το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο πρέπει να δοθεί με όλες τις δυνάμεις στη μάχη ενώ σημείωσε ότι τα σωματεία πρέπει να δουλέψουν με σχέδιο και μεθοδικά γιατί "το να γκρεμίσεις ένα νόμο στους χώρους δουλειάς δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Μπορούμε στην πράξη να τον καταργήσουμε αρκεί εμείς να είμαστε κοντά στις αγωνίες, στα χνώτα και στις ανάγκες που έχει η τάξη μας, να δείξουμε το δρόμο", είπε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου