Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

Να ανακληθεί η απόλυση του προέδρου του Συνδικάτου Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδας


Ερώτηση

Προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι του νόμου-εκτρώματος Χατζηδάκη και άρχισε ήδη η αντεργατική του λειτουργία.

Με βάση αυτό το νόμο, η ιταλικών συμφερόντων εργολαβική εταιρεία "EDILMAC", που δραστηριοποιείται στο μεταλλείο Ολυμπιάδας της "Ελληνικός Χρυσός", προχώρησε στην απόλυση ενός εργαζόμενου σε αυτήν, ο οποίος ταυτόχρονα είναι πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδας και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας.

Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος με την ειδικότητα του τεχνικού Ασφαλείας και ως συνδικαλιστής ανέδειξε, ως όφειλε, τα προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο δουλειάς και απαίτησε τη λήψη μέτρων.

Αυτή είναι η πραγματική αιτία της εκδικητικής του απόλυσης από την εργολαβική εταιρεία και όχι οι προκλητικές και γελοίες προφάσεις της εταιρείας ότι τάχα ο εργαζόμενος δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του.

Μιας εργολαβικής εταιρείας η οποία, με την ανοχή της "Ελληνικός Χρυσός", καταστρατηγεί συστηματικά τα μέτρα ασφαλείας των εργατών, θεωρώντας την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων ως περιττό κόστος.

Η εταιρεία έχει βάλει στο στόχαστρο τη συλλογική οργάνωση των εργαζομένων και τους εκλεγμένους συνδικαλιστές. Είναι η δεύτερη φορά τους τελευταίους 4 μήνες που επιχειρείται η απόλυση του προέδρου, ενός Συνδικάτου που έχει στην προμετωπίδα του τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων και παλεύει από την ίδρυσή του -με σημαντικές επιτυχίες- ακόμα και για στοιχειώδη δικαιώματα τους.

Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη βασίζεται στην εργατική εκμετάλλευση, την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό.

Αποκαλύπτεται πολύ γρήγορα ότι η πρόσφατα ψηφισμένη σύμβαση μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός", η οποία συνεχίζει το έγκλημα της παράδοσης ενός κρίσιμου και μη ανανεώσιμου ορυκτού πόρου στους επιχειρηματικούς ομίλους, απαιτεί "σιγή ιχθύος" από τους εργαζόμενους και από την κοινωνία την τυφλή αποδοχή της κατάστασης.

Με βάση τα παραπάνω Ερωτάται ο κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί το υπουργείο ώστε:

·         Άμεσα να ανακληθεί η εκδικητική απόλυση του εργαζόμενου και συνδικαλιστή στην εργολαβική εταιρεία "EDILMAC".

·         Να εφαρμοστούν χωρίς εκπτώσεις όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα Μεταλλεία της Ολυμπιάδας και σε όλους τους εργασιακούς χώρους της "Ελληνικός Χρυσός"

Οι βουλευτές

Γιάννης Δελής

 Χρήστος Κατσώτης

Λεωνίδας Στολτίδης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου