Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

Ερώτηση για τη συγκρότηση «δύναμης ταχείας επέμβασης» από την ΕΕ


Τους επικίνδυνους σχεδιασμούς της ΕΕ για τη συγκρότηση «δύναμης ταχείας επέμβασης» με στόχο την εμπλοκή σε νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης.

Η ΕΕ δια στόματος του Ύπατου Εκπροσώπου της αλλά και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προανήγγειλε τη συγκρότηση «δύναμης ταχείας επέμβασης 50.000 στρατιωτών ικανής να αντιδράσει σε συνθήκες όπως αυτές που ζούμε στο Αφγανιστάν».

Η ΕΕ για χρόνια απεργάζεται σχέδια στο πλαίσιο της λεγόμενης «στρατηγικής αυτονομίας» για τη συγκρότηση ομάδων ταχείας αντίδρασης, συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικές αποστολές κι επεμβάσεις σε δεκάδες χώρες με πρόσχημα την «προώθηση της δημοκρατίας σε τρίτες χώρες», την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», την «καταπολέμηση των Tαλιμπαν».Τα ίδια τα γεγονότα έχουν διαψεύσει πολλαπλά και καταρρίψει όλα αυτά τα χρόνια τέτοια προσχήματα. Διαμορφώνει παράλληλα τη στρατιωτική συνεργασία των κρατών - μελών μέσω των προγραμμάτων PESCO με στόχο την ενίσχυση της στρατιωτικοποίησης της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας και την αξιοποίηση όλων των πρόσφατων τεχνολογικών επιτευγμάτων στα πλαίσια της πολεμικής βιομηχανίας. Ενισχύει τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή δεκάδων κρατών-μελών της ΕΕ σε ασκήσεις που θέτουν στο επίκεντρο Ρωσία - Κίνα με πρόσφατο παράδειγμα την επικίνδυνη για τους λαούς άσκηση - μαμούθ «Defender21».

Επιδίωξη της ΕΕ είναι να αναβαθμίσει τη διείσδυση της σε τρίτες χώρες και το μερίδιο για τους ευρωπαϊκούς επιχειρηματικούς ομίλους την ώρα που οξύνεται ο ανταγωνισμός με ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία. Οι ιμπεριαλιστικές αποστολές και επεμβάσεις της ΕΕ δε στρέφονται μόνο ενάντια στους λαούς τρίτων χωρών αλλά και ενεργοποιούνται για την καταστολή των λαϊκών διαμαρτυριών στο όνομα της αντιμετώπισης της λεγόμενης «ριζοσπαστικοποίησης». Αντιμετωπίζεται ως κίνδυνος κι εχθρός το εργατικό λαϊκό κίνημα κι οι κινητοποιήσεις του ενάντια στο σύστημα που γεννά κρίσεις, πολέμους και προσφυγιά.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε στην Επιτροπή τα εξής ερωτήματα:

«- Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο γεγονός ότι αποδεδειγμένα οι στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ και των συμμάχων της όχι μόνο δεν σταματούν τα δεινά, τους κατατρεγμούς, την εξαθλίωση και την προσφυγιά των λαών αλλά τα επιτείνουν όπως αποκαλύπτουν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν αλλά και σε Συρία, Λιβύη, Ιράκ, Γιουγκοσλαβία;

- Με ποια κριτήρια, όρους και στόχους θα επιχειρούν οι ομάδες ταχείας επέμβασης που εξαγγέλθηκαν, τι σχέση θα έχουν αυτές με την PESCO καθώς και με παλιότερους σχεδιασμούς περί συγκρότησης Ευρωστρατού;».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου