Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 28/08/1749

Γεννιέται ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκέτε, ο μεγάλος Γερμανός φιλόσοφος και συγγραφέας. Μεταξύ άλλων έργων του ο «Φάουστ».

28/08/1826

Στη τριήμερη Μάχη του Πολυαράβου οι Μανιάτες νικούν τις δυνάμεις του Ιμπραήμ.

28/08/1904

Ο Παύλος Μελάς ξεκινά την ένοπλη δράση του στη Δυτική Μακεδονία.

28/08/1910

Ξεκινά τις εργασίες του το Συνέδριο της Β’ Διεθνούς στην Κοπεγχάγη (28/8/-3/9/1910). Στο συνέδριο αυτό διαφάνηκαν και πάλι οι οπορτουνιστικές πιέσεις και ταλαντεύσεις, όσον αφορά το θέμα του πολέμου.

Η τροπολογία που πρότειναν οι Χάρντι (Βρετανία) και Βαγιάν (Γαλλία) σχετικά με τη κήρυξη γενικής απεργίας –και ιδιαίτερα στους κλάδους της πολεμικής βιομηχανίας- ως το αποτελεσματικότερο μέσο για την αποτροπή πολεμικών συγκρούσεων απορρίφθηκε με 119 ψήφους έναντι 58. Το βασικό επιχείρημα που πρόβαλλε η Γερμανική Σοσιαλδημοκρατία εναντίον της εν λόγω τροπολογίας ήταν πως κάτι τέτοιο θα συνεπάγονταν διώξεις εναντίον των σοσιαλδημοκρατών.

Έτσι, η απόφαση του συνεδρίου της Κοπεγχάγης περιελάμβανε: την κοινοβουλευτική «πάλη» κατά των εξοπλισμών και την καταψήφιση των σχετικών πιστώσεων, την επιμονή στη συγκρότηση υποχρεωτικών διαιτητικών δικαστηρίων για τη διευθέτηση των διαφορών που προέκυπταν μεταξύ κρατών, τον γενικό αφοπλισμό, την κατάργηση της μυστικής διπλωματίας και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών.

28/08/1944

Ο ΕΛΑΣ πραγματοποιεί επιθέσεις σε ολόκληρο τον Έβρο κατά των γερμανικών φρουρών. Συνολικά στις επιχειρήσεις για την απελευθέρωση του Έβρου οι Γερμανοί είχαν 400 νεκρούς και πολλούς ακόμα τραυματίες.

28/08/1944

Σε μπλόκο των Γερμανών και ταγματασφαλιτών στην Καλλιθέα εκτελούνται 40 πολίτες. 

Το μπλόκο της Καλλιθέας

28/08/1947

Ξεκινά στο Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη της Στενής Αυτοάμυνας. Από τους 67 κατηγορούμενους οι 56 καταδικάστηκαν σε θάνατο. 

Ξεκινά η δίκη της Στενής Αυτοάμυνας

28/08/1948

Ξεκινά η επιχείρηση «Ταύρος». Οι κυβερνητικές δυνάμεις επιτίθεται στις θέσεις του ΔΣΕ στη Μουργκάνα. Οι υπερασπιστές της Μουργκάνας, παρά τον εξαιρετικά άνισο συσχετισμό δυνάμεων (ένα προς δέκα υπέρ του αστικού στρατού), κράτησαν ηρωικά μέχρι και τις 16 Σεπτέμβρη, όπου με έναν πετυχημένο και τολμηρό ελιγμό, κατάφεραν να ξεγελάσουν τον αντίπαλο και να περάσουν με ασφάλεια στα Ζαγόρια. 

Λήγει η μάχη της Μουργκάνας

28/08/1948

Τα Αρχηγεία Περιοχών του ΔΣΕ ανασυγκροτούνται σε Μεραρχίες. Δημιουργείται το Ανώτατο Πολεμικό Συμβούλιο του ΔΣΕ.

28/08/1951

Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Δημοκρατική».

28/08/1968

Πεθαίνει ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης. Μεταξύ των έργων του, η μελέτη της διαμόρφωσης του χώρου στην Ακρόπολη και στου Φιλοπάππου.

28/08/1987

Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αίρεται η εμπόλεμη κατάσταση της Ελλάδας με την Αλβανία.

 

8 σχόλια:

  1. 28/08/1910

    Ξεκινά τις εργασίες του το Συνέδριο της Β’ Διεθνούς στην Κοπεγχάγη (28/8/-3/9/1910). Στο συνέδριο αυτό διαφάνηκαν και πάλι οι οπορτουνιστικές πιέσεις και ταλαντεύσεις, όσον αφορά το θέμα του πολέμου.

    Η τροπολογία που πρότειναν οι Χάρντι (Βρετανία) και Βαγιάν (Γαλλία) σχετικά με τη κήρυξη γενικής απεργίας –και ιδιαίτερα στους κλάδους της πολεμικής βιομηχανίας- ως το αποτελεσματικότερο μέσο για την αποτροπή πολεμικών συγκρούσεων απορρίφθηκε με 119 ψήφους έναντι 58. Το βασικό επιχείρημα που πρόβαλλε η Γερμανική Σοσιαλδημοκρατία εναντίον της εν λόγω τροπολογίας ήταν πως κάτι τέτοιο θα συνεπάγονταν διώξεις εναντίον των σοσιαλδημοκρατών.

    Έτσι, η απόφαση του συνεδρίου της Κοπεγχάγης περιελάμβανε: την κοινοβουλευτική «πάλη» κατά των εξοπλισμών και την καταψήφιση των σχετικών πιστώσεων, την επιμονή στη συγκρότηση υποχρεωτικών διαιτητικών δικαστηρίων για τη διευθέτηση των διαφορών που προέκυπταν μεταξύ κρατών, τον γενικό αφοπλισμό, την κατάργηση της μυστικής διπλωματίας και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών.......... Οι φορείς όλων των οπορτουνιστικών απόψεων στον προδοτικό τους ρόλο διαχρονικά σε ρόλο 5ης φάλαγγας. Πολύ έγκαιρα ο ΛΕΝΙΝ το 1915 τους χαρακτηρίζει Σοσιαλφασίστες με την ζωή να τον δικαιώνει απόλυτα.https://antivaro-for-marx-and-lenin.blogspot.com/2018/02/blog-post.html ΑΘΑΝΑΤΟΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://cubaniagriega.blogspot.com/2021/08/video.html Δεν έχουν ανάγκη όλοι στην Κούβα τις δωρεές απο άλλες χώρες. Η εφαρμογή νόμων του καπιταλισμού απο το 2008 γέννησε την εξαρτημένη μισθωτή εργασία που σημαίνει εκμετάλλευση εργατικής δύναμης φτώχεια δυστυχία ταξική ανισότητα και την εμφάνιση όλων των παρασιτικών φαινομένων του καπιταλισμού. Οι συνέπειες του εμπάργκο μέχρι το 2008 ήταν ίδιες σε όλους γιατί δεν υπήρχε ταξικός διαχωρισμός στην κοινωνία. Η Εγκληματική πορεία της οπορτουνιστικής αντεπανάστασης προς τον καπιταλισμό δεν μπορεί να κρυφτεί με τίποτα. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ανατράπηκε ο Σοσιαλισμός στην ΕΣΣΔ την περίοδο 1956 1991. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 28/08/1947

    Ξεκινά στο Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη της Στενής Αυτοάμυνας. Από τους 67 κατηγορούμενους οι 56 καταδικάστηκαν σε θάνατο......... Αξίζει ιδιαίτερη τιμή στους συντρόφους του ΔΣΕ μέσα στις πόλεις που πολέμησαν τον ταξικό εχθρό μέσα στην φωλιά του. Επίσης σε όσους προσπάθησαν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ να απεγκλωβιστούν για να βγούνε στο βουνό αμέσως μετά το έγκλημα της Βάρκιζας και δεν τα κατάφεραν. Εξαιρούμε τον οπορτουνιστικό συρφετό που έμεινε συνειδητά πολέμησε με λύσσα τον ένοπλο αγώνα και με τις αυταπάτες και τα κουραφέξαλα έδωσε τον χρόνο στους καπιταλιστές να ανασυγκροτήσουν το κράτος τους μέχρι τέλη 47 και να περάσουν στην τελική σύγκρουση. Οι Πρώτοι ΑΘΑΝΑΤΟΙ. Για τους υπόλοιπους φορείς των οπορτουνιστικών απόψεων ΑΛΗΤΕΣ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ...Ευτυχώς οι εργαζόμενοι και τα μαχόμενα σωματεία δεν περιμένουν τη ΓΣΕΕ να καλέσει σε συλλαλητήριο για τη ΔΕΘ. Προχωρούν ήδη στα δικά τους καλέσματα. Εκατοντάδες εργαζόμενοι, σωματεία, ταξικές εργατικές κινήσεις και συλλογικότητες, καθώς και πολιτικές οργανώσεις της μαχόμενης Αριστεράς καλούν σε εργατική συγκέντρωση στην Καμάρα και πορεία στην ΔΕΘ στις 11 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ.https://prin.gr/2021/08/gsee-deth-oxi/...... Σε συγκέντρωση καλεί το ΠΑΜΕ για να παλέψουμε ενωμένοι ενάντια στην καπιταλιστική λαίλαπα που σαρώνει τα πάντα. Οποιος θέλει είναι καλοδεχούμενος με μοναδικό κριτήριο συμμετοχής το ταξικό. Διεκδικούμε προσωρινά μέτρα ανακούφισης και όλα τα άλλα θα τα ξεκαθαρίσει η ιδεολογική πάλη και ζύμωση. Ο Οπορτουνιστικός συρφετός όπως πάντα προσπαθεί να ξεπλύνει τα εγκλήματα της Αριστερής κυβέρνησης του σύριζα και του καπιταλισμού. Η Φωτογραφία του Χάγιου το 2012 με Τσίπρα Γλέζο τα λέει όλα. Θα μας βρούνε απέναντι και θα τους τσακίσουμε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ....Η παρακαταθήκη που αφήνει ο σ. Αντώνης ως άνθρωπος και ως επαναστάτης είναι πολύ βαριά. Διδασκόμαστε από το δρόμο που χάραξε και συνεχίζουμε με όλες μας τις αδυναμίες να ψάχνουμε τη διέξοδο στη σύγχρονη εποχή της βαρβαρότητας https://www.kordatos.org/apoxairetismos-antoni-skyllako/...... Συντονισμός οπορτουνιστικών δυνάμεων πάντα στην υπηρεσία των καπιταλιστών σε Αντικομουνιστική λύσσα. Η Διέξοδος βρίσκεται στον Σοσιαλισμό με ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου με όχημα την κοινωνική συμμαχία. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. https://www.imerodromos.gr/pote-ntortia-pote-exares-i-viografia-tis-sotirias-mpelloy-apo-ti-sofia-adamidoy/ Η Σοφία Αδαμίδου ήταν Κομμουνίστρια τίμησε τον τίτλο του μέλους στο ΚΚΕ δεν το πρόδωσε ποτέ. Αποτελεί θράσος να εκμεταλλεύονται νεκρούς κομμουνιστές που δεν μπορούν να μιλήσουν τα ναυάγια της ταξικής πάλης για να ξεπλυθούν. Αυτά βέβαια ισχύουν για ανθρώπους. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. https://cubaniagriega.blogspot.com/2021/08/blog-post_28.html Η Οπορτουνιστική αντεπανάσταση της Κούβας έχει δεσμούς φιλίας με την Ιμπεριαλιστική Ρωσία. Χέζουν πάνω στους τάφους των Ηρώων της επανάστασης και των διεθνιστικών αποστολών αλλά το μόνο που καταφέρνουν είναι να τους γυρνάνε στο πρόσωπο. ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ ΦΙΝΤΕΛ ΡΑΟΥΛ ΚΑΜΙΛΟ ΑΘΑΝΑΤΟΙ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Παναγιώτης Μιχαλόπουλος γεννήθηκε στις 24 του Μάρτη 1924 στο χωριό Λυκότραφο Μεσσηνίας, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Καλαμάτα, και έφυγε από τη ζωή στις 28 του Αυγούστου 1992. Μεσουράνησε κυρίως τη δεκαετία του 1970, υπηρετώντας όμως με συνέπεια το λαϊκό τραγούδι περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες, ενώ τα τραγούδια του δεν έπαψαν ν’ ακούγονται και να συνοδεύουν τις στιγμές των ανθρώπων μέχρι τις μέρες μας.
    ....
    https://gkagkarin.blogspot.com/2020/08/blog-post_114.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου