Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

«Εγκλημα κατά συρροή» όλων των κυβερνήσεων οι μεγάλες πυρκαγιές


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • Στις επιτροπές της Βουλής η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης με τα μέτρα που ανακοίνωσε για τους πυρόπληκτους
  • Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο και επανέλαβε τη στήριξή τους στα δίκαια αιτήματα των πυρόπληκτων

«Εγκλημα κατά συρροή» χαρακτήρισε τις ανεξέλεγκτες καταστροφικές πυρκαγιές η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής, Εμπορίου και Οικονομικών για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα «Εκτακτα μέτρα για την αποτελεσματική προστασία και ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, άμεση στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές Ιουλίου/Αυγούστου 2021». Η βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε πρόκληση και θράσος τη θριαμβολογία της κυβέρνησης ότι «δεν θρηνήσαμε θύματα».

Τόνισε ότι η τεράστια καταστροφή είναι αποτέλεσμα των πολιτικών όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, της εγκατάλειψης της πρόληψης και της δασοπροστασίας. «Τα φορτώνετε όλα στην κλιματική αλλαγή για να κρύψετε τις διαχρονικές ευθύνες σας», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ βαραίνονται από τις πολιτικές που ακολούθησαν ως κυβερνήσεις.

Η βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι τα δάση αντιμετωπίζονται ως πεδία κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι κερδοφορούν από τις αλλαγές στη χρήση γης μετά τις πυρκαγιές, ενώ αναφέρθηκε στην αντιεπιστημονική διάσπαση της ενιαίας διαχείρισης των δασών, της πρόληψης και της καταστολής, γεγονός που όξυνε το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών.

Αναφέρθηκε στην ανύπαρκτη χρηματοδότηση, στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και μέσων σε Πυροσβεστική και Δασικές Υπηρεσίες, λέγοντας πως δεν είναι τυχαίο ότι στο συλλαλητήριο στη Στροφυλιά οι πυρόπληκτοι κατήγγειλαν πως πάλεψαν μόνοι τους με την πύρινη λαίλαπα. «Ελαμψε η λαϊκή πρωτοβουλία και αλληλεγγύη, ενάντια στην κρατική ανυπαρξία».

Η Δ. Μανωλάκου στάθηκε στα αιτήματα των πυρόπληκτων, όπως 100% αποζημιώσεις, αντιπλημμυρικά έργα και προστασία του περιβάλλοντος από τις μπίζνες, ενώ τόνισε ότι οι αποζημιώσεις και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση «δεν επαρκούν ούτε για ζήτω».

Ειδικά για τους ρητινοκαλλιεργητές σημείωσε πως χρειάζεται για το 2021 να τους δοθούν η τιμή πώλησης και τιμή επιδότησης συν τα ένσημα για να μπορέσουν να επιβιώσουν και ότι με την κοινωφελή εργασία που εξήγγειλε προχτές ο πρωθυπουργός δεν επιβιώνουν, ενώ αναφέρθηκε στους απαράδεκτους «κόφτες» του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις των αγροτοκτηνοτρόφων.

Οσον αφορά την αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι γίνεται στο πλαίσιο του ποιος είναι καλύτερος διαχειριστής του αστικού κράτους, αφού οι πολιτικές τους είναι συνέχεια η μία της άλλης, στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για το περιβάλλον, για την ένταξη των δασών στις μπίζνες των μονοπωλιακών ομίλων.

Ακόμα, ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ θα είναι δίπλα στους πυρόπληκτους, όπως ήταν από την πρώτη στιγμή των πυρκαγιών με τους εθελοντές του που έδιναν τη μάχη με τις φλόγες στο πλάι τους.

Κατήγγειλε επίσης την προώθηση από την κυβέρνηση των ασφαλιστηρίων κατοικιών για περίπτωση πυρκαγιάς, σημειώνοντας ότι είναι ένα βάρος που δεν μπορούν να σηκώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ το αστικό κράτος δεν φροντίζει ούτε στο ελάχιστο τα δάση.

Τέλος, σημείωσε ότι κάθε πυρκαγιά θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της εργατικής εξουσίας, όπου θα υπάρχουν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ενίσχυση των απαραίτητων υπηρεσιών, συνολική προστασία, από κάθε κίνδυνο, ενιαίος σύγχρονος επιστημονικός αντιπυρικός σχεδιασμός με κύριο μέλημα την πρόληψη, διαφορετική οργάνωση, θεσμικό πλαίσιο υπέρ του λαού. Αυτό απαιτεί κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος, κατέληξε.

Σχέδια ανασυγκρότησης της καπιταλιστικής κερδοφορίας

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, στην ίδια συνεδρίαση τόνισε ανάμεσα σε άλλα:

«Στο όνομα να μη χαθούν ζωές, που είναι σωστό, καταστρέψατε τις ζωές δεκάδων χιλιάδων λαϊκών οικογενειών», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ευτυχώς που υπήρξε και η απειθαρχία και μειώθηκαν οι ζημιές.

Αναφέρθηκε στον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό ανάμεσα στην πρόληψη και την αντιμετώπιση πυρκαγιάς, που τον υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις. Επισήμανε ότι δεν πάρθηκε κανένα προληπτικό μέτρο για την προστασία του δάσους, για δεκαετίες τα δάση δεν καθαρίζονται ενώ οι Δασικές Υπηρεσίες λειτουργούν υποτυπωδώς. Σημείωσε ότι τη λογική της εμπορευματοποίησης του δάσους και των ορεινών όγκων υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις και επί της ουσίας αποτελεί και τον εμπρηστικό μηχανισμό που διευκολύνει τα επιχειρηματικά σχέδια. Και η κυβέρνηση το πάει και ένα βήμα παραπέρα με τους «ανάδοχους αποκατάστασης και αναδάσωσης των ορεινών όγκων».

Αναφερόμενος στην επιτελικότητα του αστικού κράτους σημείωσε ότι το αστικό κράτος είναι διαχρονικά πολύ ικανό να εφαρμόσει μια αντιλαϊκή πολιτική και ταυτόχρονα πολύ ανίκανο όταν πρόκειται να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή.

Οσον αφορά την αποκατάσταση υπογράμμισε ότι όλες οι κυβερνήσεις έχουν διαμορφώσει ένα πλαίσιο που δημιουργεί αλλεπάλληλους «κόφτες» και εξαιρέσεις για τις αποζημιώσεις.

Πάνω από τις καμένες εκτάσεις ήδη ετοιμάζουν τα γεράκια τα επενδυτικά τους σχέδια, τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, προσθέτοντας ότι τα σχέδια ανασυγκρότησης όπου υπάρχουν και όλα όσα έχουν προηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια έχουν εξυπηρετήσει την καπιταλιστική κερδοφορία και είναι σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Η υπόθεση της αποκατάστασης των καταστροφών πρέπει να γίνει λαϊκή υπόθεση, κατέληξε.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το προτεινόμενο σχέδιο νόμου της ΝΔ, που πάει στην Ολομέλεια της Βουλής. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων, που ήταν παλιότερα στην κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, αντιπαρατέθηκαν με την κυβέρνηση στα ζητήματα διαχείρισης των τελευταίων πυρκαγιών επιχειρώντας να κρύψουν την συνευθύνη τους για την κατάντια των υποστελεχωμένων υπηρεσιών πυροπροστασίας και την κοινή στρατηγική τους για την εμπορευματοποίηση της γης και τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη». Η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 επιδόθηκαν σε τεχνοκρατικού χαρακτήρα προτάσεις που είναι επίσης στην ίδια κατεύθυνση. Στο τέλος ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν το σχέδιο νόμου και ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση επιφυλάχτηκαν για τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου