Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

Κινητοποίηση ενάντια στην απόλυση του προέδρου του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων


Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουν να εφαρμοστεί ο νόμος έκτρωμα που προβλέπει απολύσεις με συνοπτικές διαδικασίες με στόχο το χτύπημα των Σωματείων, δόθηκε με τη μαχητική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής έξω από την Επιθεώρηση Εργασίας στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, στο πλαίσιο της πανελλαδικής στάσης εργασίας που κήρυξε η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων.

Την ώρα που μέσα πραγματοποιούνταν η τριμερής συνάντηση για την απόλυση του Νίκου Τζανετή, προέδρου του Συνδικάτου Εργαζομένων Μεταλλείων και Λατομείων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ), όπου η δικηγόρος της πολυεθνικής EDILMAC (εργολάβος της Ελληνικός Χρυσός) εμφανίσθηκε αμετανόητη, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων διαμήνυαν συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα, σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΣΕΜΛΑ, μαζί με τα Σωματεία Οικοδόμων, Τροφίμων - Ποτών Κ. Μακεδονίας και Επισιτισμού - Τουρισμού (ΣΕΤΕΠΕ), προγραμματίζουν νέα αγωνιστική παρέμβαση την Τρίτη 31 Αυγούστου, στις 11 π.μ., στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Στην τριμερή, η εκπρόσωπος της εταιρίας κατέθεσε ένα υπόμνημα γεμάτο ανακρίβειες προκειμένου να οριστικοποιήσει την απόλυση που επιχειρεί να παρουσιάσει ότι οι εργαζόμενοι ευθύνονται για την έλλειψη μέτρων ασφαλείας στους χώρους εργασίας και όχι η εταιρία. Δόθηκε προθεσμία για συμπληρωματικά υπομνήματα μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή και η Επιθεώρηση Εργασίας επιφυλάχθηκε να δώσει αναλυτικά τη θέση της, ενώ κάλεσε την εργοδότρια εταιρία να επανεξετάσει τη θέση της και να ανακαλέσει την απόλυση.

Ο Δημήτρης Μπάτης, αντιπρόεδρος ΟΜΕ, στην παρέμβασή του στην συνάντηση τόνισε την απόφαση της ΟΜΕ για κλιμάκωση του αγώνα. «Δεν θα αφήσουμε να απολυθεί κανένας. Για μας νόμος είναι ένας, το δίκιο του εργάτη, και γι αυτό θα παλέψουμε», είπε.

Εκ μέρους των εργατικών Σωματείων ο Κ. Τσιαούσης, αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ, έκανε παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας και τόνισε ότι η απόλυση του συναδέλφου τους είναι τρομοκρατική, αποτελεί την αρχή της υλοποίησης των νέων νόμων που η κυβέρνηση ψήφισε και δεν θα περάσει. «Ανοιξαν μέτωπο συνολικά με την εργατική τάξη και θα πάρουν την απάντηση που τους αξίζει», σημείωσε.

Εξω από τα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας, εργαζόμενοι, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ) δεκάδων Σωματείων της Θεσσαλονίκης και της γύρω περιοχής, αλλά και από την Πελοπόννησο και τη Φωκίδα, διαδήλωσαν την απόφαση της εργατικής τάξης να σταθεί εμπόδιο στα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας να ξεμπερδεύουν με τα Σωματεία και να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς.

Με τα πανό και φωνάζοντας συνθήματα διαμήνυσαν ότι «η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει"», «πάρτε πίσω τις απολύσεις» και απαίτησαν «κάτω τα χέρια από τα σωματεία. Ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Μέτρα υγιεινής και Ασφάλειας στα μεταλλεία».

Με το σύνθημα «κανένας φόβος καμιά υποταγή με τα συνδικάτα για την ανατροπή» και «Κυριάκο - Χατζηδάκη, ακούστε το καλά, το έκτρωμα που φέρατε θα μείνει στα χαρτιά», έδειξαν το δρόμο που επιλέγουν να βαδίσουν οι εργαζόμενοι.

Εκεί μίλησε ο Κώστας Ηλιού, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μετάλλου (ΠΟΕΜ) ο οποίος ανέφερε ότι «τα συνδικάτα δίνουμε υπόσχεση τιμής, της εργατικής μας τιμής, ότι θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική νίκη και την επαναπρόσληψη του συναδέλφου».

Τη συμπαράσταση των συναδέλφων τους μετέφεραν οι εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια Πελοποννήσου (Ιωάννης Μπουρσιάνης, πρόεδρος και Πέτρος Καστραντάς Αναπληρωτής Γραμματέας) του Επιχειρησιακού Σωματείου Φωκίδας IMERYS στους Βωξίτες (Νικόλαος Χλεμπογιάννης πρόεδρος και Ιωάννης Ποντίκας ΓΓ), του Σωματείο Χειριστών Ν. Φωκίδας (Αλέξανδρος Σκαρίμπας, ΓΓ) και του Σωματείου "ο Μηχανοτεχνίτης" Φωκίδας (Χρήστος Κούκος πρόεδρος), που ήρθαν στον Πολύγυρο διανύοντας 800 χιλιόμετρα.

Ο Ιωάννης Μπουρσιάνης, μετέφερε τη συμπαράσταση των εργαζομένων του κλάδου της ενέργειας. «Ηρθαμε εδώ να πούμε ότι αυτός ο νόμος δεν θα περάσει. Η εργοδοσία και οι κυβερνήσεις τους έχουνε δείξει τις προθέσεις τους και εμείς πρέπει να δείξουμε τις δικές μας. Οτι η σημερινή κινητοποίηση είναι ένα ξεκίνημα για τους αγώνες που έρχονται», είπε.

Ο Χρήστος Κούκος  διαμήνυσε ότι «ο αγώνας δεν τελειώνει εδώ». Ενώ ο Ιωάννης Ποντίκας, ανέφερε ότι «καταλαβαίνουμε τι πάει να πει να δουλεύεις χωρίς πανί αερισμού, χωρίς αέρα, με χάλια μηχανήματα. Δουλεύουμε στις ίδιες συνθήκες».

Ο Νίκος Τζανετής, ο απολυμένος πρόεδρος του ΣΕΜΛΑ και μέλος του ΔΣ της ΟΜΕ, ευχαρίστησε για την συμπαράσταση στον αγώνα που δίνουν οι μεταλλωρύχοι ενάντια στην επίθεση που δέχονται από την εργοδοσία της Edilmac. Και κάλεσε τους εργαζόμενος να συνεχίσουν την πάλη τους δυναμώνοντας ακόμα περισσότερο το Σωματείο, γιατί «αυτό είναι που τους πονάει».

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ. Κάλεσε την εργοδοσία να σταματήσει το κυνήγι της συνδικαλιστικής δραστηριότητας, να πάρει πίσω την απόλυση και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. Και τόνισε ότι το ΚΚΕ με όλες τις δυνάμεις του θα συμβάλει στην υλοποίηση του σχεδιασμού των συνδικάτων για να ανακληθεί η απόλυση, ο νόμος έκτρωμα να μείνει στα χαρτιά.

Τη συμπαράστασή τους εκφράζουν ακόμα Σωματεία από διάφορες περιοχές της χώρας με αντιπροσώπους τους στην κινητοποίηση. (Δείτε βίντεο εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου