Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

Ζητά ενότητα του ΝΑΤΟ λόγω Κίνας και Ρωσίας με αφορμή το Αφγανιστάν


Την πρεμούρα το ΝΑΤΟ να βγει αλώβητο και ενωμένο, από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις «νέες προκλήσεις» που πηγάζουν από την αντιπαράθεση με τη Ρωσία και την Κίνα, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της λυκοσυμμαχίας, μιλώντας την Πέμπτη σε επιλεγμένους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, στην συνέντευξή του, έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η λυκοσυμμαχία θα ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που πηγάζουν από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, τόσο στο επίπεδο του δόγματος των επεμβάσεών του, όσο και στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία και την Κίνα.

«Είναι σημαντικό να αντλήσουμε τα σωστά διδάγματα από αυτή τη διαδικασία» είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ στάθηκε και στη σημασία ενίσχυσης των «ευρωατλαντικών δεσμών». «Ό,τι και να γίνει στο Αφγανιστάν, η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη πρέπει να μείνουν ενωμένες, και αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλαν και οι υπουργοί Εξωτερικών, την περασμένη εβδομάδα»είπε ο γγ του ΝΑΤΟ για να τονίσει ότι «είμαστε αντιμέτωποι με αλλαγές στις ισορροπίες δυνάμεων παγκόσμια, με μια πιο επιθετική Ρωσία και μια ανερχόμενη Κίνα. Όσο η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη είναι ενωμένες, μπορούμε να υπερβούμε όλες τις προκλήσεις».

Αναφερόμενος στα ερωτήματα για το μέλλον του ΝΑΤΟ και τα ερωτήματα για την εξάρτησή του από τις ΗΠΑ, που επανήλθαν μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να αποχωρήσει από το Αφγανιστάν ο Γένς Στόλτενμπεργκ, επέμεινε στη σημασία που έχουν οι «ευρωατλαντικοί δεσμοί» στην «άμυνα της Ευρώπης». «Η ΕΕ, μόνη της δεν μπορεί να υπερασπιστεί την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο γγ του ΝΑΤΟ, υπενθυμίζοντας ότι μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης του ΝΑΤΟ προέρχεται «εκτός Ευρώπης».

Όσο αφορά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο γγ του ΝΑΤΟ, έσπευσε να επιρρίψει ευθύνες στη -στηριζόμενη και χρηματοδοτούμενη από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ- πολιτική ηγεσία του Αφγανιστάν για τη ραγδαία κατάρρευση του Αφγανικού στρατού και την επικράτηση των Ταλιμπάν, λέγοντας  παράλληλα, ότι πρέπει να βγουν τα «σωστά συμπεράσματα» από την «εμπειρία» του Αφγανιστάν, για το μέλλον…

«Η απουσία πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, ήταν που οδήγησε στην κατάρρευση του στρατού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ισχυριζόμενος ότι «είχαμε λόγους να περιμένουμε περισσότερα, έπειτα από 20 χρόνια στα οποία επενδύσαμε τόσα πολλά σε αίμα και χρήμα για να οικοδομήσουμε αξιόμαχες Αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας».

Ο γγ του ΝΑΤΟ, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν, είπε ότι «προτεραιότητα», αυτή τη στιγμή, είναι η διαχείριση της εκκένωσης πολιτών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και συνεργατών των ΝΑΤΟικών κατοχικών στρατευμάτων, λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ, θα συνεχίσει και μετά τις 31 Αυγούστου, να εργάζεται ώστε να μπορέσουν να φύγουν από το Αφγανιστάν, όσοι το επιθυμούν, με εμπορικές πτήσεις. Επίσης, κάλεσε τους Ταλιμπάν να ανοίξουν και τα χερσαία σύνορα, ώστε η έξοδος να γίνεται και οδικώς.

(Με πληροφορίες από «Financial Times»)

 

3 σχόλια:

  1. Ενδοιμπεριαλιστικές διαφορές ΗΠΑ ΝΑΤΟ Ε.Ε ΡΩΣΙΑ ΚΙΝΑ ΙΡΑΝ κ.α σε Ιμπεριαλιστικούς πολέμους σφάζουν τους λαούς για την μοιρασιά της λείας με την απαραίτητη βοήθεια που τους προσφέρουν οι φορείς όλων των οπορτουνιστικών απόψεων που τρέφουν τον φασισμό με ράσο η χωρίς. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

    Τα εκτενή αποσπάσματα που παραθέσαμε απ’ αυτό το πολυσέλιδο έγγραφο, όσο και τα προηγούμενα, νομίζουμε πως δεν αφήνουν σε κανέναν αυταπάτες για το ρόλο του ιμπεριαλισμού ακόμα κι όταν φοράει το προσωπείο του «ειρηνικού». Το σε ποιο βαθμό αυτό συνειδητοποιήθηκε, καταπολεμήθηκε ή υιοθετήθηκε συνολικά από το κομμουνιστικό κίνημα της εποχής, είναι κάτι που πρέπει να προκύψει μέσα από παραπέρα μελέτες αντίστοιχων αρχείων και ιστορικών εξελίξεων στις σοσιαλιστικές χώρες.

    Το πόσο εκπληκτικά όμως οι εκτιμήσεις, ακόμα και κάποιες αυτούσιες εκφράσεις αυτών των αμερικάνικων εγγράφων συμπίπτουν μ’ αυτές των ρεβιζιονιστών της εποχής, ακόμα και μ’ αυτές των σύγχρονων οπορτουνιστών, ίσως συμβάλλει στο να κατανοήσουν περισσότεροι την ορθότητα της θέσης που το κομμουνιστικό κίνημα έχει υιοθετήσει εδώ και πάνω από έναν αιώνα, από τότε που εμφανίστηκαν οι πρώτοι απαρνητές και αποστάτες: Κάθε παρέκκλιση από τις αρχές του επιστημονικού σοσιαλισμού και άσχετα από προθέσεις αντικειμενικά μπαίνει στην υπηρεσία του ταξικού αντίπαλου της εργατικής τάξης, στην υπηρεσία του καπιταλισμού.

    Ή όπως εκτίμησε το ΚΚΕ, «είτε άμεσα, είτε έμμεσα ο οπορτουνισμός ανοίγει το δρόμο για το αδυνάτισμα των κομμουνιστικών κομμάτων. Αποτελεί την ιδεολογική βάση για να ευοδωθούν οι προσπάθειες του ιμπεριαλισμού να υποσκάψει και να αδυνατίσει το σοσιαλισμό»[17].
    https://www.komep.gr/m-article/918bb6ef-ff2b-11e9-95d7-3ed1504937da/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ολοι αυτοί που βρίσκονται στην ηγεσία της Ιμπεριαλιστικής Ρωσίας τα τελευταία 30 χρόνια ήταν μέλη και στελέχη του ...ΚΚΣΕ...πρώην Μπολσεβίκων πριν το 1991.. Οι Καπιταλιστές με οπορτουνιστική προβιά. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου