Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

Μπουκώνει τη μεγαλοεργοδοσία με «ζεστό» χρήμα και πάμφθηνους εργαζόμενους


Τα μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, με εξασφάλιση πρόσβασης σε ακόμα πιο φθηνή εργατική δύναμη, τα οποία ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας, παρουσίασε και πάλι ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης.

Όμως, ούτε ο ψεύτικος ισχυρισμός του υπουργού ότι δήθεν το νέο πρόγραμμα των 1.200 ευρώ γίνεται για τη «διευκόλυνση των νέων να ενταχθούν στην αγορά εργασίας» ούτε το υποκριτικό ενδιαφέρον προς τη νέα γενιά μπορούν να κρύψουν ότι η στρατηγική του κεφαλαίου, η οποία υλοποιείται από όλες τις κυβερνήσεις, οδηγεί στη μείωση του «μισθολογικού» και «μη μισθολογικού κόστους» για τις επιχειρήσεις, ενώ την ίδια στιγμή στην αγορά εργασίας επεκτείνονται και μονιμοποιούνται η «ευελιξία», η υποαπασχόληση και οι συμβάσεις με ημερομηνία λήξης.

Στο πλαίσιο αυτό, και λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να στείλει για να δουλέψουν, «πεσκέσι» σε μεγαλοξενοδόχους, 16χρονους μαθητές, ο Κ. Χατζηδάκης παρουσίασε το μέτρο της καταβολής 600 ευρώ σε νέους εργαζόμενους 18 έως 29 ετών, που θα προσληφθούν για πρώτη φορά, ενώ ακόμα 600 ευρώ θα λαμβάνουν οι επιχειρήσεις για κάθε νέα πρόσληψη. Το πρόγραμμα θα μπει σε ισχύ από την αρχή του 2022, θα αφορά περίπου 35.000 νέες προσλήψεις με κόστος 42 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι επιχειρήσεις θα μπορούν να το συνδυάσουν και με άλλα προγράμματα που «τρέχουν», όπως αυτό της επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών ή προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Με τον τρόπο αυτό, οι επιχειρήσεις θα μειώνουν κατά 100 ευρώ το μισθολογικό κόστος για τους πρώτους 6 μήνες, για κάθε νέα πρόσληψη που θα κάνουν και, παράλληλα, θα έχουν επιπλέον ενίσχυση από την αξιοποίηση και άλλων προγραμμάτων, δηλαδή θα μπορούν να επιδοτούνται και για τις ασφαλιστικές εισφορές, αποκομίζοντας επιπλέον χρηματικά οφέλη.

Η ενίσχυση προς τις επιχειρήσεις θα δίνεται και στην περίπτωση που η πρόσληψη αφορά εργασία μερικής απασχόλησης και αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους. Σε αυτήν την περίπτωση για κάθε «κεφάλι» οι επιχειρήσεις θα λαμβάνουν το ποσό των 300 ευρώ.

Μάλιστα, η κυβέρνηση δεν αποκλείει να αυξήσει τη σχετική δαπάνη αν δει ...ενδιαφέρον από τη μεγαλοεργοδοσία.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό πως και αυτό το πρόγραμμα κινείται στην πεπατημένη ενίσχυσης των επιχειρήσεων με χρήματα που προκύπτουν από το στράγγισμα του λαϊκού εισοδήματος, ενώ αποτελεί και εργαλείο «ανακύκλωσης» των ανέργων, αφού οι γνωστές ρήτρες για δήθεν «διατήρηση των θέσεων εργασίας» δεν εξασφαλίζουν αυτές τις θέσεις μακροπρόθεσμα ούτε αλλάζουν ουσιαστικά τη θέση των νεοπροσλαμβανόμενων μισθωτών, οι οποίοι εξαιτίας της πολύχρονης μείωσης και καθήλωσης των εργατικών μισθών θα λαμβάνουν μισθούς πείνας.

Επιπλέον, ο υπουργός παρουσίασε εκ νέου την πολιτική στήριξης των καπιταλιστικών ομίλων με την οποία:

- Επεκτείνεται μέχρι το τέλος του έτους το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», με το οποίο οι επιχειρήσεις μπορούν να επιβάλλουν μονομερώς μείωση των ωρών απασχόλησης κατά 50%, με αντίστοιχη μείωση του μισθού του εργαζόμενου. Και επειδή ο εργαζόμενος λαμβάνει από τον κρατικό προϋπολογισμό μόνο το 60% από το μισό των καθαρών αποδοχών του που έχασε, αυτό οδηγεί σε μείωση του εργατικού μισθού μέχρι και 20%!

- Παρατείνεται για έναν ακόμα χρόνο, ολόκληρο το 2022, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, που σημαίνει εξοικονόμηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για το κεφάλαιο και αντίστοιχη απώλεια για τον ΕΦΚΑ. Το όφελος για τις επιχειρήσεις ανέρχεται στο ποσό των 816 εκατ. ευρώ το έτος και μαζί με την προηγούμενη μείωση κατά 0,9 μονάδες στα μέσα του 2019 η συνολική απαλλαγή ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ!

- Επέκταση, για επιπλέον 50.000 ανέργους, του προγράμματος επιδότησης ολόκληρου του μη μισθολογικού κόστους για νέες θέσεις εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για πρόγραμμα που αρχικά αφορούσε 100.000 ανέργους και τώρα επεκτείνεται ώστε να φθάσει τις 150.000 θέσεις εργασίας. Το επιπλέον κόστος για τον προϋπολογισμό του 2022 εκτιμάται στα 169 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, στην περίπτωση που η νέα θέση εργασίας αφορά μακροχρόνια άνεργο, η νέα πρόσληψη επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό πέραν της επιδότησης των εισφορών και με 200 ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού. Και όλα αυτά χωρίς να υπάρχει εγγύηση για τον εργαζόμενο ότι θα συνεχίσει την εργασία του μετά το τέλος της περιόδου των 6 μηνών που η θέση του επιδοτείται.

Και βέβαια δεν τελειώνει εδώ ο πακτωλός ενισχύσεων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους. Οπως δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης, «τα μέτρα αυτά δεν είναι τα μόνα. Τους επόμενους μήνες θα ακολουθηθούν και από άλλα μέτρα, είτε αυτά αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ και τα προγράμματα για εργαζόμενους και ανέργους που θα ξεδιπλωθούν από εκεί...», προϊδεάζοντας για χορό εκατομμυρίων και δισεκατομμυρίων. Ετσι, η μεγαλοεργοδοσία εκτός από τα εργαλεία για ένταση της εκμετάλλευσης που της δίνει ο νόμος - έκτρωμα για τη 10ωρη δουλειά, έχει να διαλέξει και από ένα πλούσιο «μενού» για να απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής μισθών και ασφαλιστικών εισφορών.

Σημειώνεται ότι, αν και ο υπουργός Εργασίας δεν είπε λέξη σχετικά, η κυβέρνηση σχεδιάζει την ένταση της επίθεσης και στους ανέργους, με νέα εμπόδια στην απόδοση ακόμα και αυτού του γλίσχρου επιδόματος ανεργίας σε όσους ελάχιστους καταφέρνουν να το λαμβάνουν. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ειδική έκδοση του ΟΑΕΔ, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη «δημιουργία νέου πλαισίου παθητικών πολιτικών απασχόλησης».

Οπως προκλητικά σημειώνεται, ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει την «ανάπτυξη ενός νέου πλαισίου υποχρεώσεων των ανέργων, με την ενεργό αναζήτηση εργασίας να αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα διατήρησης των "προνομίων" που απορρέουν από την ιδιότητα του ανέργου». Στην πράξη η κυβέρνηση προωθεί το σχέδιο Πισσαρίδη, μέσω του οποίου ο άνεργος πρέπει να είναι διαθέσιμος να ενταχθεί σε οποιοδήποτε πρόγραμμα, ενώ προβλέπεται και η μείωση του επιδόματος, που θα εξαρτάται από τον τελευταίο μισθό του απολυμένου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου